Autor Wątek: Gruzja, sierpień 2013  (Przeczytany 5028 razy)

Offline m+k

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
Odp: Gruzja, sierpień 2013
« 14 Sty 2013, 14:53 »
 Od 1 czerwca 2012 r Lufthansa zmieniła system opłat za przewożenie roweru (nie podlega już dodatkowej opłacie a traktowany jest jako zwykły bagaż), poniżej kilka info ze strony przewoźnika:
cyt:
Bagaż sportowy i specjalny w odniesieniu do biletów wystawianych po 1 czerwca 2012 r.
Chcemy abyś mógł bez przeszkód uprawiać swój ulubiony sport, także w czasie gdy przebywasz w podróży poza domem. Z tego względu Lufthansa oferuje specjalne stawki za nadbagaż dla sprzętu sportowego.* Prosimy pamiętać, że sprzęt sportowy należy zadeklarować 24 godziny przed rejsem. Ze względu na ograniczone możliwości i odmienne regulacje linii partnerskich, nie możemy bezwzględnie zagwarantować dla Twojej rezerwacji, że bagaż specjalny lub nadbagaż zostaną zaakceptowane.

Ogólnie można przyjąć, że sprzęt sportowy traktowany jest jak każdy inny bagaż. Z tego względu, o ile tylko nie zostaną przekroczone odpowiednie limity, bagaż sportowy objęty jest limitem bezpłatnego bagażu (FBA).

Tutaj znajdziesz w przystępnej formie podane informacje o przysługujących Ci limitach bagażu sportowego:

(1) Czy sprzęt sportowy mieści się w limicie bezpłatnego bagażu (w odniesieniu do ilości sztuk i ciężaru)?

Tak
Sprzęt sportowy przewożony jest bez opłat w ramach bezpłatnego limitu bagażu.
Nie
Prosimy sprawdzić informacje w punkcie (2)
(2) Czy Twój sprzęt sportowy znajduje się na poniższej liście bagażu sportowego?

Bagaż sportowy i opłaty (PDF)
Tak
Prosimy o połączenie się z infolinią rezerwacji celem rejestracji Twojego bagażu sportowego oraz uiszczenie odpowiedniej opłaty w stanowisku Lufthansy na lotnisku.
Nie   Prosimy sprawdzić informacje w punkcie (3)
(3) Wszelki sprzęt sportowy niewykazany na liście traktowany jest jak zwykły nadbagaż i podlega odpowiednim opłatom pobieranym za zwykły nadbagaż.

A tutaj tabela opłat:
http://www.lufthansa.com/mediapool/pdf/18/media_902928218.pdf?blt_p=PL&blt_l=pl&blt_t=Info_and_Services%3EBaggage&blt_e=Content&blt_n=Limit%20bezp%C5%82atnego%20baga%C5%BCu%20dla%20bilet%C3%B3w%20wystawianych%20&blt_z=Op%C5%82aty%20za%20baga%C5%BC%20(PDF)

Pozdrawiam M

Dudeck

• Gość
« 14 Sty 2013, 14:56 »
Na razie faworytem jest Lufthansa - Wawa-Monachium-Tbilisi i z powrotem wynosi w sumie 810 zł bez opłat za rower (sprawdzałem dziś).
Ja to zrozumiałem jako cenę nieobejmującą roweru. W przeciwnym wypadku, byłaby to faktycznie bardzo dobra propozycja.
ed. dzięki m+k, już wszystko jasne :). Więc rzeczywiśnie niedrogo, aż pomyślę nad tym kierunkiem jeśli będę miał jakieś wakacje

Offline m+k

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
« 14 Sty 2013, 14:59 »
Dudeck i masz racje, to cena nieobejmująca roweru.Za rower trzeba zapłacić zgodnie z tabelą opłat za bagaż mieszczący się w odpowiednim wymiarze ( a nie jest to cena niska  tym bardziej, że płatne za lot w jedną stronę). Czyli do cenu biletu (powiedzmy te 810zł) dodać trzeba ok 100 euro (cena za lot w dwie strony), o ile zmieścisz się do 158cm a jak nie to 200 euro. Jedynym plusem w tej sytuacji jest to, że do pudła z rowerem można wpakować wszystkie rzeczy bo zawsze jest traktowany jako bagaż a nie rower. Generalnie to przewoźnik wprowadził bardziej niekorzystne zmiany dla nas rowerzystów, bo jak tu spakować rower aby zmieścił się w limicie bagażu bezpłatnego? Po prostu jest to niemożliwe (z wyjątkiem składaków).
« Ostatnia zmiana: 14 Sty 2013, 15:13 m+k »

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Na forum od: 29.07.2011
« 14 Sty 2013, 15:38 »
http://www.airbaltic.com/public/low_fare_calendar.html?from=WAW&to=TBS&startdate=13.02.2013

I dodaj sobie ile chcesz miesiecy w obu kalendarzach - przylotów i odlotów. Łatwe w obsłudze:)

A tą Lufą - 810zł w tę i z powrotem, już z rowerem, to wydaje mi się - dobra cena. Bagaż też w tym jest? Można czekać i polowac na promocje Lotu, bywały super;  ale mają oczywiście dopłatę za rower.

No ok, dzięki, ale ceny za sam lot rzędu 600zł to też tak średnio... Chodziło mi głównie o jakieś promocje. Bo podobno nie jest to łatwe znaleźć jakis tani lot
Zapraszam ===>

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 14 Sty 2013, 15:51 »
Boney, promocje same nie przyjdą i się na tacy nie podadzą, ani Tobie, ani mi, ani nikomu :D. Czasem można wyszukać przeszukując kalendarz, przecież nie jest powiedziane, że takie ceny, jak sa tam teraz, będą tam zawsze. Można sprawdzać systematycznie stronę fly4free i np. mleczne podróże. Można zapisać się na jakies newslettery z airbaltic czy z Lotu...

A z tą Lufą, jak cena bez roweru - no to już nie taki szał...Żle przeczytałam, niestety.
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
« 14 Sty 2013, 15:58 »
Tak, wbijam systematycznie jak mi się przypomni, przelecę dzien po dni - lipiec/sierpien - i ceny od 600 w góre... ;)
Wiem, że to nie jest proste, jeśli by było to pewnie nie prosił bym o pomoc.
Zapraszam ===>

Offline Mężczyzna luket

• Miasto: Dąbrowa Górnicza
  • Na forum od: 05.06.2006
    • http://www.velozone.net
Gruzja, sierpień 2013
« 14 Sty 2013, 23:00 »
Cena 600 zł w obie strony do Gruzji bez roweru w sezonie, to jest BARDZO dobra cena, i szanse na znalezienie czegoś tańszego są niewielkie (są czasem perełki, ale bardzo rzadko). jeśli planujesz bilet kupować blisko wylotu, ta cena może być sporo wyższa...

Oczywiście jeśli to jest airbaltic, to ta cena z wyszukiwarki jest tylko z bagażem podręcznym...

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
« 15 Sty 2013, 00:15 »
Jeszcze tak z rok temu pojawiały się dość często w naszym Locie kursy do Tblisi za niecałe 400zł w dwie strony. Chodziło wtedy pewno o spopularyzowanie kierunku, co się widać doskonale udało, bo pamiętam, że mimo wielu innych bardzo tanich połączeń ludzie na forach gadali tylko o
Gruzji. Sam żałuję, że się wtedy nie zdecydowałem na kupno, ale nie chciałem lecieć sam. Teraz Gruzja pojawia się sporadycznie i promocje już dużo gorsze. Ale sprawdzaj w szalone środy w Locie, może coś jeszcze trafisz, chociaż tak jak pisze luket, 600zł to już obecnie super cena.

Jest jeszcze jedna opcja. Z Kijowa lata Wizzair do Kutaisi na zachodzie Gruzji. Jakbyś chciał pozwiedzać trochę Ukrainę, to możesz spróbować w ten sposób. Poza tym na loty do/z(?) Kijowa bagaż jest już wliczony w cenę z tego co pamiętam.

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
« 15 Sty 2013, 18:35 »
Cena 600 zł w obie strony do Gruzji bez roweru w sezonie

W jedną stronę.
Zapraszam ===>

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
« 15 Sty 2013, 18:53 »
To już nie jest super cena :)

Offline Mężczyzna Mestwin

• Nec temere, nec timide
  • Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 09.01.2013
« 15 Sty 2013, 20:33 »
Cóż, nie nastawiam się, że polecę tam i z powrotem za 400 zł. Owszem, taka oferta była w LOT, ale - jeśli to pocieszy laxigena - nie było jej już na początku 2012 r. - bo wtedy pierwszy raz zastanawiałem się nad tym kierunkiem. Wtedy brak promocji był dla mnie nie do przeskoczenia, dziś traktuję ofertę Lufy jako możliwą. Realnie liczę, że wydam na przelot ok. 1200-1400 zł razem z opłatami za rower w obie strony - oczywiście jeśli się uda mniej, to super. Co istotne, nadal, nawet przy tej cenie, Gruzja jest chyba bezkonkurencyjna cenowo jeśli chodzi o kraj pozaeuropejski, ale taki, po którym da się jeździć w sierpniu (czyli odpada Maroko i Turcja, zresztą w Turcji już byłem). Jeśli się w tym mylę, to bardzo proszę o skorygowanie.

Szalone Środy chyba odpadają - parę razy śledziłem te akcje i Tbilisi ani Erywania nigdy w nich nie było. Słyszałem, że LOT na te kierunki nigdy nie daje promocji, bo samoloty zawsze latają pełne - zasługa nawet bardziej PAXów niż turystów. W tej chwili Tbilisi w Locie na sierpień to bodajże ponad 1600 zł, nie licząc roweru. Taniej jest poza wakacjami, ale jak pisałem, z powodu pracy dla mnie tylko ten miesiąc jest możliwy.

Natomiast potencjalnie ciekawa jest opcja Wizzairowa. Co prawda z Polski to nie wychodzi tak różowo - Wizz lata tylko z Katowic i przy wariancie Katowice-Kijów-Kutaisi i z powrotem w tej chwili wyskakuje mi najtaniej 2420 ₴. Ale już Kijów-Kutaisi-Kijów to 1322 ₴, czyli przy aktualnym kursie hrywny ok. 530 zł. Pytanie, ile zgolą za opłaty dodatkowe. Jeśli dobrze liczę, to opłaty za: rezerwację, bagaż (x2), sprzęt sportowy (x2) i odprawę (x2) wyniosą 740 zł, czyli w sumie to wyjdzie ok. 1270 zł.

Czy to jest opcja konkurencyjna dla Lufy? Załóżmy te 810 zł. Z bagażem ponad 158 cm wyjdzie ok. 1600 zł, z bagażem do 158 ok. 1200. Nawet po odkręceniu kół może być ciasno z tym limitem, ramę chyba mam dłuższą.

Fakt, że do wariantu wizzowego trzeba jeszcze doliczyć transfer do Kijowa, ale dość istotne jest, żę przy podróży głównie pociągiem nie trzeba za ten tranfer płacić "teraz" (tj. w zimie).

Czekam na dalsze konstruktywne propozycje #-)

Offline Mężczyzna van

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 27.12.2009
    • http://vanhelsing.bikestats.pl/
« 15 Sty 2013, 22:22 »
Wizz ukraiński ma bagaż rejestrowany w cenie biletu. W tej chwili można kupić bilet w jedną stronę za około 250 zł+180 rower, więc cena bardzo atrakcyjna. Co prawda dochodzi dojazd do Kijowa ( albo stopowanie np z Lwowa, jest bezpośrednia droga, więc szansa duża ), ale chyba warto przez UA się przebujać.

Ja również chcę się wybrać do Gruzji i Armeni w tym roku ( jakoś start w połowie lipca ) Powrót albo przez Rosję (rower+stop ) albo z powrotem samolotem. Trase mniej więcej zaplanowałem, w sumie wrzucę niedługo do osobnego wątku, bo jeden, pewnej osoby bedę szukał :)

Offline Mężczyzna Mestwin

• Nec temere, nec timide
  • Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 09.01.2013
« 15 Sty 2013, 22:56 »
Ha, i chyba nie tylko bagaż rejestrowany! Z ich strony wychodzi, że za darmo jest też w takim wypadku odprawa! W takim razie wariant wizzowy spada do ok. 910 zł i zaczyna dość wyraźnie przebija atrakcyjnością lufowy.

No, to kto chętny? #-)

Offline Mężczyzna van

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 27.12.2009
    • http://vanhelsing.bikestats.pl/
« 16 Sty 2013, 09:34 »
Odprawa przez internet jest w Wizzair zawsze za darmo, ukrytych opłat tez nie ma żadnych :)

Offline Mężczyzna luket

• Miasto: Dąbrowa Górnicza
  • Na forum od: 05.06.2006
    • http://www.velozone.net
« 16 Sty 2013, 11:35 »
W jedną stronę.
Za 600 w jedną stronę to można polecieć Lotem z Warszawy w czerwcu,  bez przesiadek, z bagażem rejestrowanym w cenie. Niech się AirBaltic wypcha z takimi cenami ;)

Ale raczej na Twoim miejscu nastawił bym się właśnie na taki przedział cenowy. Promocje mogą być albo i nie, i jak już ktoś napisał, ze względu na popularność kierunku ceny mogą ciągle być dość wysokie. Fajne ceny typu 300 zł w jedną stronę były ponad rok temu w "Szalonej Środzie" i od tego czasu pojawiają się baaardzo rzadko, raczej na nieturystyczne miesiące typu listopad, luty itp.

Ja w zeszłym roku szukałem połączenia kombinowanego tam - do Tbilisi, z powrotem z Istambułu i z rowerem niemal cały czas wychodziło koło 1200 zł lub więcej w sierpniu lub wrześniu..

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum