Autor Wątek: Gruzja, sierpień 2013  (Przeczytany 5031 razy)

Offline Mężczyzna Gallicjanin

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 10.01.2012
Odp: Gruzja, sierpień 2013
« 21 Lut 2013, 19:07 »
...
« Ostatnia zmiana: 5 Mar 2014, 11:46 Gallicjanin »

Offline Mężczyzna Mestwin

• Nec temere, nec timide
  • Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 09.01.2013
WAŻNE
« 1 Mar 2013, 10:59 »
Z racji braku chętnych temat Gruzji odwołany.

Zamiast tego dołączyłem się do wyprawy pewnego Szwajcara po Iranie. On jedzie z Konstantynopola i rusza już w czerwcu, ja się do niego dołączę 3.VIII w Teheranie. Wracam z Teheranu 23.VIII. Razem ze mną ma lecieć pewna Czeszka, tak więc powinno nas być troje, z tym, że Szwajcar i Czeszka być może wcześniej wrócą - ok. 15.VIII, ale to jeszcze nie jest pewne.

Natomiast moje daty są pewne, bo kupiłem właśnie bilety w dwie strony. Lecę Pegasusem ze Lwowa z przesiadką w Konstantynopolu (wylot 2.VIII, przylot 3.VIII w nocy). Za bilety zapłaciłem 256,48 $, z tym, że bez roweru, bo w Pegasusie za rower płaci się dopiero za lotnisku. Cena za rower to 60 $, z tym, że nie wiem, czy za relację (wtedy x2), czy za każdy lot osobno (wtedy x4). Można też płacić oczywiście w €, ale $ się teraz bardziej opłaca z uwagi na korzystny kurs (można zaoszczędzić kilkadziesiąt zł).

Także do tej wyprawy można się dołączyć - zapraszam! Nie zakładam osobnego wątku, bo z racji tego, że mam już współtowarzyszy, nie mam specjalnego ciśnienia na szukanie chętnych, ale dla 1-2 osób spokojnie miejsce będzie. W takim wypadku proszę o kontakt na priv.

Z Teheranu jedziemy na Isfahan, stamtąd na Jazd (o ile temperatura nam pozwoli) i Meszhed; tak więc eksplorujemy Irak Perski i Chorasan - a w przypadku dużych upałów bardziej Mazandaran.

W ogóle to jestem strasznie zajarany i głupio to może zabrzmi, ale cieszę się, że ta Gruzja nie wypaliła #-)

Natomiast co zrobić z tym wątkiem, to do uznania administracji - można zamknąć, a można zostawić celem wpisywania informacji o Gruzji.

Offline Mężczyzna Ramaja

• Miasto: Sląsk
  • Na forum od: 15.07.2012
« 1 Mar 2013, 11:19 »
Mestwin.Jak z wizą.Też mi ten Iran chodzi po głowie.

• Nec temere, nec timide
« 1 Mar 2013, 11:37 »
Aktualnie wiza turystyczna stoi bodajże 60 € (widziałem gdzieś w necie info że 50, ale to chyba stara cena). Jest na 30 dni, załatwia się przez ambasadę w Warszawie (można wysyłkowo). Załatwienie wizy trochę trwa, ale na pewno krócej niż miesiąc. Teoretycznie można próbować kupić wizę na lotnisku Teheran-Imam Khomeini, ale słyszałem, że zdarzają się przypadki odmowy (i tym samym odesłania do domu), zresztą to jest droższy wariant. W paszporcie nie można mieć pieczątek z Izraela (także pieczątek państw sąsiadujących z Izraelem z przejść do Izraela).

Offline Mężczyzna Gallicjanin

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 10.01.2012
« 1 Mar 2013, 14:08 »
...
« Ostatnia zmiana: 5 Mar 2014, 11:44 Gallicjanin »

• Nec temere, nec timide
« 5 Mar 2013, 23:36 »
A, dodam jeszcze, że oczywiście dziękuję martwejwewiorce za przewodnik Bezdroży. W zaistniałej sytuacji mogę go odesłać z powrotem bądź przekazać osobie, która wybiera się do Gruzji bądź Armenii i będzie chciała z niego skorzystać.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 5 Mar 2013, 23:42 »
mi jest niepotrzebny, oddaj potrzebującemu - tylko uprzedź że zbyt fajne toto nie jest...
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna van

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 27.12.2009
    • http://vanhelsing.bikestats.pl/
« 6 Mar 2013, 00:26 »
Ja z chęcią przygarnę taki podręcznik - mam kupione bilety do Gruzji już i trzeba zacząć planować trasę po G i Armenii :)

• Nec temere, nec timide
« 10 Mar 2013, 23:32 »
No to podaj mi na pv adres do wysyłki - wyślę na swój koszt.

Offline Mężczyzna van

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 27.12.2009
    • http://vanhelsing.bikestats.pl/
« 10 Mar 2013, 23:46 »
Poszło

A odnośnie wizy do Iranu - tutaj sprawa nie jest taka prosta, załatwianie przez ambasadę w Warszawie to nie wszystko. Najpierw trzeba zdobyć z MSZ Iranu Authorization key, który jest przesyłany do ambasady i dopiero na tej podstawie można się ubiegać o wizę. Nie słyszałem o próbach samodzielnego pozyskania tego klucza, jedną opcją jest korzystanie z pośrednictwa biur, np polecanego : http://en.key2persia.com/iran-tour-services/iran-visa/
Koszt 30 dollarów. Do tego koszt wizy w Wawie, czyli 50 euro, albo 60.

Offline Mężczyzna Ramaja

• Miasto: Sląsk
  • Na forum od: 15.07.2012
« 11 Mar 2013, 08:03 »
Podobno od ręki można wizę dostać w Teheranie na lotnisku.Ktos cos wie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum