Autor Wątek: Siodełko Allay  (Przeczytany 1545 razy)

Opis: Free SX

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
Siodełko Allay
« 10 Sty 2013, 19:04 »
Cyklotur w ramach rekompensaty za ponad dwutygodniową obsuwę w przesyłce połączoną z brakiem siodełka które zamówiłem oferuje mi takie coś w niezłej cenie:

http://ww2.bikekatalog.pl/2012//komponenty/1709/Allay.Free.SX

Robi wrażenie fajnego, ale chciałem się dowiedzieć czy ktoś miał może do czynienia z:

-tym siodełkiem
ewentualnie
-tą firmą
ewentualnie
-którymś z kosmicznych systemów w nim zastosowanych :P

Wiem, że siodełko to kwestia bardzo indywidualna i że wypadałoby sobie przymierzyć, ale z drugiej strony to i tak nie daje gwarancji, że za tysiąc km nie zacznie boleć pupa.

Wiem, że gdzieś się w temat siodełek Allay przewijał na forum chyba z doświadczeń Wilka i aarda. Także byłbym wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki.

edit: Aha, zapomniałem dodać, że siodełko ma służyć głównie na asfalt, w pozycji mniej więcej medium, na codzienne użytkowanie, ale i dłuższe wyprawy.

Offline Mężczyzna Hajle Selassie

• www.bikestats.pl/rowerzysta/LeeFuks
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.05.2012
Odp: Siodełko Allay
« 16 Mar 2013, 15:17 »
I co? Kupiłeś? Ciekaw jestem Twojej opinii
W tra(N)sie

« 16 Mar 2013, 16:04 »
Kupiłem.

Póki co przejechałem na nim ledwie parędziesiąt kilometrów, bo w tej chwili śmigam na starym rowerze po śniegu. Pierwsze wrażenia są jednak bardzo dobre, w ogóle nie czuję że go mam pod sobą, ale ciężko jednak oceniać po 40km. Myślę że w przyszły weekend gdzieś się na dłuższą wycieczkę wybiorę i sprawdzę lepiej. Postaram się nie zapomnieć zajrzeć w ten wątek, ale dla pewności podbij koło poniedziałku :)

Offline Mężczyzna Fijolek2005

• Miasto: Warszawa Ząbki
  • Na forum od: 27.12.2010
« 16 Mar 2013, 19:15 »
Też dopiero co kupiłem czekam na opinie
Wsiąść do pociągu byle jakiego .
Do Zamościa to kiedy dojadę -widzi pan ten odjeżdżający to jest do Zamościa
O k..wa

Offline Mężczyzna stalker

• Zielony jak trawa na wiosnę
  • Miasto: Zakrzówek, lubelskie
  • Na forum od: 17.02.2013
« 17 Mar 2013, 20:19 »
Sam zastanawiam się nad tym siodełkiem. I też niecierpliwie czekam na opinie osób, które już je użytkują.  :)

« 21 Mar 2013, 18:38 »
@Wilk, owszem, nie jeżdżę dużo, ale zmienię to. :)
Nie oczekuję, że ktoś mi powie, że właśnie to siodełko będzie dla mnie wygodne lub nie.
Bardziej interesuje mnie kwestia jakości wykonania siodła, solidności. Ze zdjęcia się tego nie dowiem, a zobaczyć na żywo nie mam gdzie.

Ciekawą opcją wydaje się też siodełko Nomad 1.1: http://www.bikekatalog.pl/2010/komponenty/261 Zastanawia mnie jak się spisuje komora powietrzna w porównaniu do siodełek z otworem anatomicznym.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 21 Mar 2013, 18:42 »
strasznie szerokie siodełko, krótko mówiąc "Rozmiar M: 260 x 190mm / Rozmiar L: 265 x 210mm"

My home is where my bike is.

« 21 Mar 2013, 19:14 »
W wersji M jest tylko o 1 cm szersze od Free SX autora tematu.

Offline owca

• Miasto: Łódź/Piotrków Tryb.
  • Na forum od: 18.02.2011
« 21 Mar 2013, 19:18 »
Mam Nomada od zeszłego roku, nie zrobiłem na nim zbyt wiele, około 2k km, ale mi przypasowało. Jeśli chodzi o komorę to nie stwierdziłem, żeby to był jakiś szał, jakoś nie odczułem wielkiej różnicy. Ale poza tym siodełko całkiem wygodne i na razie nie myślę o zmianie.

« 18 Kwi 2013, 10:06 »
Sorry za obsuwę, ale dopiero w ciągu ostatnich kilku dni porządnie przetestowałem Free SX.

Uściślę od razu że posiadam ten model:
http://sportpoint.pl/siodelka/2465-allay-3d-comfort-freesx-siodelko-rowerowe-asx-1-.html#nclid=c529f0d43317e6ab7ac568f24e36bcc8

a nie ten:
http://www.rove.pl/siodelko-allay-free-sx.html
-to chyba nowsza kolekcja [?]

Siodełko robi bardzo dobre wrażenie. Gruba warstwa żelowa w jego środkowej części zapewnia dobre dopasowanie się do... rowerzysty  ;) Bardziej z tyłu są poza tym ukryte jakieś warstwy powietrzne. Jednak najbardziej pozytywnie jestem zaskoczony amortyzacją siodełka na nierównościach, dzięki sprężynom ukrytym pod niebieskimi gumami z tyłu. Siodełko jest poza tym dość szerokie i można się na nim porządnie rozsiąść, ale też w jeździe bardziej sportowej w średnio pochylonej pozycji nie przeszkadza.

Ogólnie jestem bardzo zadowolony z zakupu. Znajomi z serwisu rowerowego [nie tam gdzie kupowałem] również stwierdzili, że robi bardzo dobre wrażenie, zwłaszcza za cenę [109zł], za którą udało mi się je nabyć.

Z siodełkami jest oczywiście tak jak pisze Wilk, że to bardzo indywidualna sprawa, ale raczej nikt nie ma możliwości przetestowania go przez kilkaset km i zakupu po tym okresie. Przymiarka w sklepie daje pewien pogląd, ale pewności komfortu na dłuższą metę też nie zapewni.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum