Autor Wątek: Bałkany, lipiec-sierpień 2013  (Przeczytany 2130 razy)

Offline Kobieta lubiealpaki

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 15.01.2013
Bałkany, lipiec-sierpień 2013
« 15 Sty 2013, 21:56 »
Witam wszystkich ;)
Przeglądam wątki i oczom nie wierzę - jak dotąd nie pojawił się żaden post proponujący wspólną podróż po Bałkanach. Jestem o tyle zdziwiona, że uważałam ten rejon Europy za bardzo popularny, oklepany wręcz. Pozostaje mi więc zakasać rękawy i do dzieła! Czyli poszukiwania towarzystwa do podróży uważam za rozpoczęte ;)
Korzystając z dobrodziejstw formularza, trochę o wyprawie:
*chciałabym wyruszyć zaraz po zakończeniu sesji letniej, czyli na początku lipca. Pierwszy 'etap' podróży chciałabym przebyć autostopem (wraz z rowerem - trik już przeze mnie wypróbowany, działa jak najbardziej), tak żeby ominąć mniej interesujące kraje (=dojechać stopem do Szegedu). A następnie zjeździć rowerem półwysep Bałkański wzdłuż i wszerz :) Serbia, Bośnia i Hercegowina, Kosowo (to chyba ten element, na który nastawiam się najbardziej) Albania, Macedonia (+ew. Czarnogóra). Na całość chcę przeznaczyć około dwóch miesięcy, chociaż wiadomo, że ewentualne poprawki będą tu czynnikiem ograniczającym :D
*budżet - jak najmniejszy ;) choć wiadomo - bez przesady.
*priorytety...otworzyć serce i umysł i chłonąć tę kulturę :) poznać półwysep jak najlepiej. Zdecydowanie nie nastawiam się na samą jazdę; co prawda daleka jestem od nazwania roweru 'środkiem transportu', ale nie ulega wątpliwości, że jest on dla mnie raczej bramą do odkrywania świata. Po prostu - chcę  PODRÓŻY rowerowej, a nie podróży ROWEROWEJ (ale żeby nie było niedomówień - wg mnie rower to najlepsze, co się przytrafiło ludzkości :) ).
Nie wyobrażam sobie tej podróży bez zobaczenia mostu w Mitrovicy, Syri i Kalter,  Srebrenicy, usłyszenia na żywo bałkańskich trąbek w Gucy,  bunkrów w Albanii, meczetów, stecci...O burku nie wspominając ;) Chciałabym zetknąć się z tą historią, z ludźmi, a nie jedynie kontemplować widoki po prawej i lewej stronie:)
*dystans: wydaje mi się, że 100 km/dzień byłoby optymalne. Ale tak jak już pisałam u góry - najpierw podróż, potem rowerowa. To, ile faktycznie zrobimy zależy od ilości podjazdów, ciekawych rzeczy po drodze, także ten dystans może ulec dosyć dużym zmianom w jedną czy drugą stronę. To ma być odpoczynek przez zmęczenie się: bez spiny, ale też bez opierdzielania się C: a całość dystansu? trudno przewidzieć, ale 4k pewnie wpadnie :F
*spanie w hotelach wielogwiazdkowych, czyli pod gołym niebem :) w miastach można się nocować przez cs czy inną tego typu stronę, a i noclegiem 'na gospodarza' więcej niż nie pogardzę ;D
*drogi lokalne
*a kto się ogłasza? Nazywam się Magda, od października studiuję farmację w Krakowie. Bałkanami jestem zafascynowana od pewnego sierpniowego popołudnia spędzonego w bośniackim Neum, gdy obserwowałam dwóch sakwiarzy majestatycznie pedałujących pod górkę 8-) Od tego momentu planuję ten - kolejny już w moim dorobku- wyjazd rowerowy. Ubiegłego lata udałam się do Rumunii, gdzie spędziłam niecały miesiąc. A wróciwszy do domu, tęskniąc za przygodami, spakowałam plecak i ruszyłam do Chorwacji, tym razem stopem :) Można więc powiedzieć, że jakieś tam doświadczenie mam.

Serdecznie gratuluję tym, którym udało się dotrwać do końca tego mini-eseju; nie mogłam krócej :D
Magda

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Odp: Bałkany, lipiec-sierpień 2013
« 15 Sty 2013, 22:15 »
Tyle napisałaś a nie wspomniałaś o najważniejszym: umiesz gotować? :P
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna TomiliDżons

• Miasto: okolice Żyradowa
  • Na forum od: 09.07.2012
« 15 Sty 2013, 22:48 »
Tyle napisałaś a nie wspomniałaś o najważniejszym: umiesz gotować? :P
a to dobre, czy to jedyny wyznacznik czy się Dziewczyna nadaje czy nie  ;D  ???

« 15 Sty 2013, 22:59 »
Hahaha widzę są rzeczy ważne i ważniejsze :D

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 15 Sty 2013, 23:17 »
nadal 'nic' o Tobie nie wiemy. jak z tym gotowaniem w końcu? :P

Jestem o tyle zdziwiona, że uważałam ten rejon Europy za bardzo popularny, oklepany wręcz. Pozostaje mi więc zakasać rękawy i do dzieła! Czyli poszukiwania towarzystwa do podróży uważam za rozpoczęte ;)

akurat w tym roku jesteś pierwsza w tym dziale, ale z forum już niezła gromadka Bałkany rowerem odwiedziła w poprzednich latach... ;)

Bałkanami jestem zafascynowana od pewnego sierpniowego popołudnia spędzonego w bośniackim Neum, gdy obserwowałam dwóch sakwiarzy majestatycznie pedałujących pod górkę 8-)

kto wie, może to nawet jacyś forumowicze byli :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

« 15 Sty 2013, 23:22 »
Nie da się przez dwa miesiące jechać tylko na tym ;) (chyba)

nadal 'nic' o Tobie nie wiemy. jak z tym gotowaniem w końcu? :P
Wykręca się. Widać nie umie :P
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 15 Sty 2013, 23:34 »
to co, kasować wątek? :D
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

« 15 Sty 2013, 23:35 »
Na Waszym miejscu nie liczyłaby na tort szwarcwaldzki na albańskich bezdrożach :D kuchenka turystyczna narzuca jednak "pewne" ograniczenia ;p ale dobre wieści - nie wyobrażam sobie dwóch miesięcy o kanapkach i wodzie, więc na pewno coś się tam będzie pichcić po drodze.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 15 Sty 2013, 23:38 »
Ej no nie róbcie siary ;D. Watek kulinarny jest gdzie indziej, a wyżyć się przecież możecie w temacie laski, to ten poziom :P

Witaj  lubiealpaki na forum, na Bałkanach rzeczywiście sporo osób było, jest trochę fotorelacji stamtąd i w razie pytań pewnie ktoś Ci pomoże.  ;D. A moze i znajdziesz towarzystwo na te Bałkany.

to co, kasować wątek? :D

Skasuj swoje posty, Wax. :) I worka, heh. Dobra, żartuję...
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

« 15 Sty 2013, 23:44 »
ale dobre wieści - nie wyobrażam sobie dwóch miesięcy o kanapkach i wodzie, więc na pewno coś się tam będzie pichcić po drodze.
Oj kusisz ;)

Ej no nie róbcie siary ;D. Watek kulinarny jest gdzie indziej, a wyżyć się przecież możecie w temacie laski, to ten poziom :P
Jeśli ktoś ma zdolności kulinarne ledwie starczające do zagotowanie wody (tak jak ja), to takie kwestie są fundamentalne ;)

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 15 Sty 2013, 23:49 »
No chyba właśnie burzą fundamenty wspólnego wyjazdu, lubiealpaki teraz już wie z kim nie jechać :P

« 15 Sty 2013, 23:56 »
Wbrew pozorom taka wiedza może być naprawdę przydatna  ;)

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 16 Sty 2013, 00:01 »
jakim pozorom? My tu w otwarte karty gramy... ;)

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
« 16 Sty 2013, 07:26 »
Wbrew pozorom taka wiedza może być naprawdę przydatna  ;)
Tak, to prawda. Trzeba wiedzieć takie rzeczy, zwłaszcza gdyby jakiś użytkownik forum postanowił się np. oświadczyć :)

jakim pozorom? My tu w otwarte karty gramy... ;)
Ja tu widzę dopiero grę wstępną  ;D

« 3 Mar 2013, 16:18 »
up

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: