Autor Wątek: Wyprawa "Perły Bałtyku" - lipiec 2013r Litwa-Łotwa-Estonia  (Przeczytany 2601 razy)

Offline Mężczyzna mapak

• Miasto:
  • Na forum od: 16.01.2013
Termin: 3-4 tygodnie w okresie 10-15 lipiec do 5-10 sierpnia 2013 ( szczegółowy termin do dogadania ).
Cel wyjazdu: Odwiedzenie 3 krajów nadbałtyckich, zwiedzanie, poznanie lokalnych zwyczajów, fajna zabawa i miłe spędzenie czasu.
Trasa: Dojazd do Suwałk lub w pobliże pociągiem i stąd wyruszenie rowerem w trasę.
Suwałki ( Polska ) - Altus ( Litwa ) - Wilno ( Litwa ) - Duneburg ( Łotwa ) - Aluksne ( Łotwa ) - Tartu ( Estonia ) -
Valga ( Estonia ) - Ryga ( Łotwa ) - Kłajpeda ( Litwa ) - Kowno ( Litwa ) - Suwałki i stąd powrót pociągiem.
Myślałem o dojeździe do Tallina ( Łotwa ) ale to raczej odpada ze względu na odległość.
Powyższe miasta podałem tylko by pokazać orientacyjnie trasę - generalnie jednak staram się unikać głównych dróg
a o ile się da drugorzędne by poznać tzw prowincję w tych krajach.
Oczywiście szczegółowa trasa do uzgodnienia ( zwykle opracowuje szczegółową trase z konkretnymi miejscami do zobaczenia i trasa dojazdu by potem nie tracić czasu na szukanie ).
Jak obliczyłem, trasa liczy około 1800 km co w przypadku wyjazdu na 3 tygodnie ( nie licząc dojazdu i powrotu z Suwałk
bo tyle mi najbardziej pasuje ) daje ok 80 km dziennie tj przy "turystycznym tempie" 15km/h daje to średnio
ok 6 godz jazdy dziennie.( W przypadku dni słonecznych można zrobić dłuższe trasy, gdy deszcz krótsze - to już by się ustalało danego dnia ). Sporo czasu chce poświecic na zwiedzanie ( nie tylko zabytki ale tez miejsca ciekawe przyrodniczo np ciekawe nadmorskie Parki Narodowe ), odpoczynek i kąpiele nad morzem itp. Z racji że jestem geologiem chciałbym zobaczyć kilka miejsc na trasie z tym związanych. Trasę wyznaczam w oparciu o mapy topograficzne i GPS Garmin 62s - lubie być dobrze przygotowany i mieć plan choć oczywiście potem niekiedy trzeba improwizować bo nie zawsze wszystko idzie tak jak się zaplanuje.
Noclegi i wyżywienie: Zakupy w miejscowych sklepach, zaś noclegi w namiocie lub u tubylców lub na campingu. Generalnie najlepsza zasada co trzeci nocleg u tubylców by się gruntownie "odświeżyć" i poznać lokalne zwyczaje itp
( znam rosyjski i angielski więc powinno to pomóc w kontaktach ). Na Litwie planuje odwiedzić znajomych w Wilnie i Kłajpedzie.
Uczestnicy: Na razie ja + ewentualnie kolega ( jeszcze nie zdecydował na 100% ) ale optymalnie fajnie jakby to była grupa mieszana 3-6 osób. Wtedy np wystarczyłyby dwa namioty 3 osobowe. Preferowany wiek uczestników ok 25-45 lat.
Mile widziani zarówno nowicjusze ale i stali bywalcy wypraw rowerowych.
Budżet: Sądze że na wszystko ( z przejazdami koleją ) starczy 1000-1500zł w zależności od wydatków danej osoby.
( głównie dojazdy i powrót koleją do i z Suwałk, kilka tanich noclegów płatnych - typu camping, schronisko młodzieżowe, wyżywienie )
Co zabieramy: Proponuje zabrać:
- sprzęt biwakowy ( mały śpiwór, namiot na 2-3 osoby - wtedy jego elementy można go podzielić na 2-3 uczestników, matę lub karimat i cienką folie pod karimat lub matę )
- odzież ( bieliznę, spodenki i koszulke rowerową, polar - kurtke i spodnie, goretex lub pokrewne - kurtke i spodnie, buty na rower i trekingowe na zwiedzanie, ciepłą czapke - kominiarkę, mocną pelerynę lub poncho na ulewę itp )
- sprzęt do jedzenia ( epi-gaz + butle, menażki + sztućce itp )
- sprzęt toaletowy ( min okulary przeciwsłoneczne + olejki do opalania - jadąc rowerem ) i do kąpieli
- zapasowe części rowerowe ( głównie klucze, dętki, szprychy, smar, olej, szmatki itp )
- dokumenty, mapy, pieniądze, kartę bankomatową, aparat foto, przewodnik turystyczny "Perły Bałtyku", telefon, GPS, zeszyt, przybory itp
- inne ( indywidualnie i w zależności od potrzeb )
Wszystko to umieszczamy w dużych sakwach tylnych ( powinno starczyć miejsca ), ewentualnie i przednich lub pod kierownicą. Dobrze mieć gumy ściagające bagaż.
Przygotowanie do wyjazdu: Gdyby wzięło w nim udział kilka osób - najlepiej byłoby się przynajmniej raz gdzieś spotkać i wszystko dograć by potem wyprawa przebiegła miło i przyjemnie. Gdyby się nie udało spotkać wszystko uzgadniamy telefonicznie lub mailowo. mam duże doświadczenie w organizowaniu różnych wyjazdów ( m.in zajmuje się zawodowo organizacją wycieczek i wyjazdów dla dzieci i młodzieży na Jurze, ponadto sam sporo podróżuje - głównie turystyka piesza, górska, wspinaczka, jaskinie itp ).
Osoby zainteresowane wzięciem udziału w wyprawie proszę o kontakt podany poniżej lub dyskusję na forum w tym wątku.
Kontakt ze mną: Maciek z Sosnowca; mapak@wp.pl

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
Myślałem o dojeździe do Tallina ( Łotwa )
A to Tallinn nie jest przypadkiem stolicą Estonii? ;)

Offline Mężczyzna van

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 27.12.2009
    • http://vanhelsing.bikestats.pl/
Myslałem o tym kierunku, bo jeszcze w tych państwach nie byłem, ale niestety wypłaszczenie tamtych rejonów wystarczyło mnie zupełnie, zanudziłbym się po kilku dniach niestety ;P

Offline Jacław

• Miasto: Łęczna
  • Na forum od: 13.04.2011
Planuję przez te kraje przejechać jadąc dalej na północ, tylko jeszcze nie wiem jak u mnie z czasem ( albo pojadę środek lipca albo początek sierpnia ), możliwe że bym się podłączył na jakiś odcinek. ;)

Offline Mężczyzna zapstek

• Miasto: Gliwice
  • Na forum od: 01.06.2009
Ja w minione wakacje okrazylem te 3 kraje rowerkiem. Jechalem z Suwalk wzdluz wybrzeza do Talina i wracalem wschodnia granica. Goraco polecam ta traske i wogole te rejony. Nic nie wszkodzi ze plasko. Widoki za to przepiekne...pola, łąki, lasy, domki z drewna, dzieicze tereny, mozna sie oderwac od cywilizacji. Pozdrawiam!

Offline Mężczyzna nomorota

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 14.08.2012
A jak tam wygląda językologia? Rosyjski, angielski?

Offline Mężczyzna glukoz

• Miasto: Gdańsk/Poznań
  • Na forum od: 24.04.2012
A jak tam wygląda językologia? Rosyjski, angielski?

Mogę się wypowiedzieć o Litwie w tej kwestii, byłem w zeszłym roku w Wilnie. Starsi po rosyjsku mówią bez większych problemów, młodzi po angielsku. Tak więc jedynie z ludźmi w średnim wieku może być problem, ale też nie koniecznie.

Offline Mężczyzna zapstek

• Miasto: Gliwice
  • Na forum od: 01.06.2009
we wszystkich krajach najlatwiej sie dogadac po rosyjsku, z mlodzieza czasem po angielsku. na litwie duzo osob rozumie po polsku.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Warto też dodać, że niemała część osób zna rosyjski, ale nie chce nim się posługiwać, szczególnie w Estonii.

W Tallinie zwiedzałem muzeum min morskich, obsługiwane przez 2 starszych panów, którzy za nic nie chcieli opowiadać po rosyjsku. Dopiero po kilku zacięciach, kiedy brakło im słów, zgodzili się (na moją prośbę) przejść na rosyjski. Rozmawialiśmy sympatycznie dłuższy czas, ale co kilka minut pytali mnie czy nie czuję się urażony tym, że mówią do mnie po rosyjsku.

Offline Mężczyzna glukoz

• Miasto: Gdańsk/Poznań
  • Na forum od: 24.04.2012
Planuję przez te kraje przejechać jadąc dalej na północ, tylko jeszcze nie wiem jak u mnie z czasem ( albo pojadę środek lipca albo początek sierpnia ), możliwe że bym się podłączył na jakiś odcinek. ;)

Czy możesz się bardziej określić na dzień dzisiejszy co do terminu i trasy? Moja propozycja wyjazdu Rosja-Ukraina nie cieszy się dużym zainteresowaniem na forum dlatego rozważam w miarę krótki wyjazd - przejechać przez te kraje w drodze do St.Petersburga. Jakby co podłączyłbym się na jakiś odcinek.
« Ostatnia zmiana: 14 Mar 2013, 21:38 glukoz »

Offline Mężczyzna grzes101974

• Miasto:
  • Na forum od: 25.11.2012
Wybieram się w dniach 1-15 sierpień na wyprawę Białystok - Petersburg , mysle ze oddzielny post załozę bliżej terminu wyjazdu, poki co, przygotowuję sie do wyprawy majowej na Krym

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Ja w minione wakacje okrazylem te 3 kraje rowerkiem.

Jakaś zguba się nam odnalazła :) Cześć :)

Offline Kobieta Agnieszka

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 11.04.2013
Bardzo fajna trasa. Myślałam, że może w tym roku namówię znajomych i zrobimy trase Szczecin-Hel, ale twoja wygląda bardziej atrakcyjnie :)
Co do języków - byłam na litwie 3 razy i możesz mówić po polsku, albo rosyjsku. Jeśli chodzi o Łotwę - rosyjski/angielski.

Jeśli będę miała tyle wolnego i fajnego z tego pomysłu się urodzi to chętnie dołączę. Nigdy nie byłam na takich wyprawach poza granicami kraju, więc wszystko przede mną :)
W zeszłym roku zjeździłam Warmię z sakwami i czas na większe wyzwanie ;)
Liczone od: maj 2013

Offline Mężczyzna bob71

• Miasto: Ząbkowice Śl.
  • Na forum od: 16.06.2011
    • Podróże rowerowe Bogdana i Romana
Ja z kumplem będziemy na początku lipca błąkać się po Litwie i Łotwie, a może ktoś podpowiedziałby co warto zobaczyć spoza  przewodnikowej paplaniny. Ostatnio poznałem Łotyszkę, która polecała mi Łotewskie browary ? Ja zrewanżuję się newsami z trasy po powrocie, czyli ok 15 lipca.
Bogdan 1/2 BRowery Team'u
www.browery2.fimeo.pl

Z tą Chorwacją to przesada.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum