Autor Wątek: Accent Nordkapp+sztywny widelec - przełajowo-crossowy  (Przeczytany 12274 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
im dłuższe ramiona w mini-v tym gorzej będą działać, niestety.
powoli się psują ale może się uda naprawić.
Klamkomanetki campy nie wymagają zegarmistrzowskich umiejętności w serwisowaniu, jest nawet filmik na youtube jak rozebrać. Wedle instrukcji co 30k km jest zalecany serwis (czyli rozebranie, wyczyszczenie i nasmarowanie).
klamki campy nie są aż takie drogie (jeśli bierze się pod uwagę, że w komplecie jest komplet naprawdę przyzwoitych pancerzy i linek). Jak zawsze polecam zrobić shimergo :P

Ja jestem w trakcie weryfikacji własnych poglądów w stosunku do tarczówek (avid bb7). Na pewno nie jest to rozwiązanie tanie (również w eksploatacji), ale działają baaaardzo dobrze z klamkomanetkami campy.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Starsze klamki (nie klamkomanetki ;)) to np. Shimano 105/600 z lat 90. Z tego z wiem Campagnolo ma trochę inny uciąg klamki niż klamkomanetki Shimano. O ile się nie mylę, te starsze i Campagnolo ciągną mniej linki (przynajmniej te przed zmianą kształtu).

Na jednym z angielskojęzycznych forów czytałem narzekania na złe działanie hamulców Tektro Oryx z klamakami Tektro RL340 w rowerach Surly. Pomóc miała wymiana hamulców na CR720 (niski profil). W moim rowerze używam SunTour BA-XC00 (lub bliźniaczo podobnych) szeroko rozstawionych i Tektro RL340. Mimo wytartych obręczy działa elegancko

Do klamkomanetek Campagnolo powinny pasować hamulce o wysokim profilu. Najwygodniejsze są takie, w których używa się klocków jak w zwykłych v-brake (nie trzeba wozić płaskiego klucza tylko imbusy). Mogą być Shimano Exage 500LX.

Może mam fobie, ale klamkomanetek Campagnolo nie brałbym na długą (Shimano już na pewno ;)) wyprawę ze względu na plastikowy dzyndzel zmiany biegu (można kupić z odzysku aluminiowy). Bar-endy jednak są mniej zawodne i nie trzeba bawić się w regulację przerzutek. Tarczówek też bym nie chciał bo klocki trudno dostać, a zapas łatwo pogubić :P BB7 nie wydawały mi się mniej uciążliwe w obsłudze od cantileverów.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• blog podróżniczy
po przejechanych 8k km dalej jadę na fabrycznych organikach avida i nawet nie są w połowie starte, także zapas jaki targałem się na razie nie przyda :P

Offline Mężczyzna dracorp

• Miasto: Trójmiasto
  • Na forum od: 05.07.2013
    • Dziennik rowerowy…
po przejechanych 8k km dalej jadę na fabrycznych organikach avida i nawet nie są w połowie starte, także zapas jaki targałem się na razie nie przyda :P
Mi moje oryginalne dość mocno się wytarły ale dalej hamowały. Większe spustoszenie zrobiło błoto jakie się dostało podczas jazdy przez Polskę. Pozakrzywiały się i starły sprężynki odbijające klocki.
Zapasowych nie miałem i musiałem jechać z ciągle obcierającymi. To w sumie na minus tarczówek.
Piecia aka dracorp

Moje graty na olx.pl

• Dziennik rowerowy…
Na jednym z angielskojęzycznych forów czytałem narzekania na złe działanie hamulców Tektro Oryx z klamakami Tektro RL340 w rowerach Surly. Pomóc miała wymiana hamulców na CR720 (niski profil). W moim rowerze używam SunTour BA-XC00 (lub bliźniaczo podobnych) szeroko rozstawionych i Tektro RL340. Mimo wytartych obręczy działa elegancko

Do klamkomanetek Campagnolo powinny pasować hamulce o wysokim profilu. Najwygodniejsze są takie, w których używa się klocków jak w zwykłych v-brake (nie trzeba wozić płaskiego klucza tylko imbusy). Mogą być Shimano Exage 500LX.
Szukałem na necie ale się nie doszukałem a mi brak tej wiedzy. Co rozumiesz przez profil hamulca?
Musiałem trochę zweryfikować swoje postanowienie odnośnie hamulców. Aktualnie można kupić Avidy za około 500zł*, do tego dochodzą piasty i ewentualne tarcze. Te ostatnie mogę wziąć ze starych kół z górala. Więc to jakiś wydatek. Z szosówki będę miał stare koła które będą od razu pasować a hamulce tańsze. Z czasem się dokupi obręcz/koło na szerszą oponę.
*)w archiwum allegro doszukałem się całego zestawu za ~250zł, nieaktualne niestety
Piecia aka dracorp

Moje graty na olx.pl

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Możliwe, że po polsku nic nie ma ;) Polecam Scheldona Browna.

Chodzi o to:

Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• blog podróżniczy
Co rozumiesz przez profil hamulca?
Cantileverów jest cała masa, mają różne gięcia
http://sheldonbrown.com/cantilever-geometry.html
*)w archiwum allegro doszukałem się całego zestawu za ~250zł, nieaktualne niestety
No ja właśnie wtedy kupiłem, żal było nie brać :P

• Dziennik rowerowy…

Jeszcze tylko wymienię mostek na krótszy i kierownicę na cieńszą (25,4mm). Poprzednia korba szosowa FC-6606 nie pasuje idealnie do ramy. Aktualnie obsługiwane są 2 tarcze: 52 i 39z.
Przerzutka FD-M590 za daleko sięga. Dodanie podkładki niemożliwe z powodu krótkiej osi suportu.
W kierownicy specjalnie zostawiłem duży zapas (9,5cm).
W sumie wyjdzie mi następny rower bo z szosówki osprzęt z powrotem do niej wróci.
Rama Accenta o dziwo lżejsza od mojej szosowej Olsh. Ale z powodu widelca i tak całość cięższa. Z czasem może dojdą inne koła/opony.
Piecia aka dracorp

Moje graty na olx.pl

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
Wow. Super fajnie wygląda :D
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna Czaba

• Miasto: Dąbrowa Górnicza
  • Na forum od: 26.09.2010
Witam, powoli przymierzam się do zakupu ramy Accent Nordkapp.
Rama będzie zestawiona ze sztywnym widelcem.
I teraz mam prośbę do forumowiczów posiadających rower na tej ramie w rozmiarze 20", o wymiar od ziemi do końca górnej rury (tzn ile będę miał miejsca poniżej krocza, gdy stanę okrakiem nad rowerem)
Z góry dzięki

Offline Pumpernikiel

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 01.05.2010
wymiar od ziemi do końca górnej rury

Przy widelcu 45cm i oponach wysokości ~32(napisane jest 37 :-\)
W najwyższym punkcie tuż za spawem główki 85,5
Środek górnej rury80,5~81
W najniższym tuż przy podsiodłówce 74,7~8
Mierzone taśmą metalową, pion na oko ale 2 razy mierzone wyszło tak samo.

Offline Mężczyzna Czaba

Dzięki wielkie. Wiem przynajmniej na czym stoję.
Jutro trzeba zamówić ramę, niestety nie mogę już znaleźć tytanowo-czarnych 20" w sensownej cenie. Czarno-tytanową też jakoś przeżyje  :)

Offline Mężczyzna hongi

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 26.01.2014
niestety nie mogę już znaleźć tytanowo-czarnych 20" w sensownej cenie. Czarno-tytanową też jakoś przeżyje  :)

Szukałem ramy 20'' czarno-czerwonej lub czarno-białej i lipa,nigdzie nie można jej dostać,pisałem do Velo i odpisali że brak od producenta,przestali ja produkować czy jak ?

Offline Mężczyzna Czaba

Ja wreszcie kupiłem pod koniec stycznia czarno-czerwoną 20". Żona mnie namówiła na ten kolor, poza tym powinien fajnie grać z sakwami Crosso w tych samych barwach

Offline Mężczyzna hongi

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 26.01.2014
Ja wreszcie kupiłem pod koniec stycznia czarno-czerwoną 20"

Chwal się gdzie kupiłeś bo ja nigdzie nie mogę dostać :(

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum