Autor Wątek: Accent Nordkapp+sztywny widelec - przełajowo-crossowy  (Przeczytany 12275 razy)

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
To zależy od dyscypliny, np. tolarze torowi (generalnie sprinterzy) łydki mają potężne, uda zresztą też.

Ożesz, ale terminator  :o

Ciekawe - może sobie te łydy wyrobił na ogólnych ćwiczeniach siłowych, przy okazji budowania ud? Bo łydka to w końcu tylko za "popchnięcie" stopy odpowiada, czego w pedałowaniu jest relatywnie znikoma ilość.

Gdybym sam ćwiczył żeby mieć takie panzery, to bym zadbał o równowagę mięśniową. Inaczej krzywo stąpniesz i kości trzeszczą ;-)

Offline Mężczyzna dracorp

• Miasto: Trójmiasto
  • Na forum od: 05.07.2013
    • Dziennik rowerowy…
Klamki shimano mają inny uciąg od campy, pewnie dlatego. Przemyśl sobie kwestię tylnej przerzutki, jeżeli klamki są 9 to kup przerzutkę shimano, choćby z grupy MTB. Jeżeli masz 3 tarcze z przodu to przerzutka powinna być z dłuższym, albo chociaż średnim wózkiem. Zaprocentuje gdybyś chciał zmienić kasetę na bardziej górską/przełajową. No chyba, ze masz stalowe łydy.  ;)
Dzięki za sugestię. Na szczęście miałem zapasową przerzutkę RD-M592. Po zakupię się zastanawiałem po co ją kupiłem, skoro w góralu oryginalna jeszcze jest w dobrym stanie.
Po zamontowaniu na sucho wszystko dobrze działało. Zaraz mykam na rower to się przekonam jak w rzeczywistości działa. Musiałem tylko zmienić łańcuch na nowy/dłuższy bo stary był za mocno skrócony. Szczęśliwie zapas też miałem.
« Ostatnia zmiana: 22 Mar 2014, 14:46 dracorp »
Piecia aka dracorp

Moje graty na olx.pl

Offline Mężczyzna desorden

• Miasto:
  • Na forum od: 13.07.2013
@dracorp, to jaki w końcu masz widelec? Właśnie stoję przed zakupem i szczerze mówiąc nie wiem co mam wybrać (też mam Nordkapp'a).

• Dziennik rowerowy…
Stalowy ciężki kloc:

Jedyny minus zwykłego widelca do kół 28" to że rama jest ciut niżej i czasem przy zakrętach lub w terenie haczę pedałami o podłoże.
Miałem ostatnio kupić RST Single Shock ale się wstrzymałem. Miałem też koła złożyć trekingowe ale ostatecznie kupiłem szersze opony i założyłem na koła szosowe.

Poszukaj lepiej niż ja bo są jednak lepsze widelce ale nie wiem czy same będą dostępne.
Piecia aka dracorp

Moje graty na olx.pl

Offline Mężczyzna desorden

• Miasto:
  • Na forum od: 13.07.2013
Właśnie jest kiepsko z wyborem... jak pasuje długość to okazuje się że zrobiony z ALU albo tylko pod tarcze... jak się znajdzie cro-mo to max 41-42. Jak żyć?! ;-)

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
Waga 792g, sporo jak na carbon.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Bo pewnie ma aluminiową rurę.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Mój alus 43cm ma 950g. Sterówka też alu. A węgiel nie jest magicznym materiałem i też swoje musi ważyć, żeby dobrze się trzymał. Chyba racjonalna waga.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
Bo ja wiem? Widelec do przełajówki za 140gbp (cena producenta), full karbon, waga 480g:
http://www.kinesisbikes.co.uk/products/forks/cross/purecx

Da się jeszcze lżej, ale i dużo drożej.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
na przełajowe widły trzeba uważać, bo często są jeszcze niższe niż trekkingowy standard 400-410mm, a to już przesada i nawet ciężko zwykłą oponę wepchnąć.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
Przełajowe widelce _muszą_ pozwalać na włożenie opony 33mm , do tego dają zazwyczaj jeszcze ok. 1cm prześwitu na błoto.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
niekoniecznie, był temat o takowym widelcu na allegro (chyba w okazjach), który ktoś upolował (nie pamiętam kto, chyba 4gotten) i tylko 28mm wchodziło.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
No to nie był prawdziwy widelec przełajowy, tylko szosowy, albo wynalazek na 650B :) Prawie cały światowy przełaj jeździ na maksymalnym limicie opony UCI, czyli 33mm, bo tutaj liczy się jak najmniejsze ciśnienie na jakim można pojechać nie zabijając obręczy. Dlatego też wszyscu pro jeżdżą na szytkach - nie łapią "węży" przy walnięciu w korzeń :)

• Dziennik rowerowy…
Czołem
Jakby kogoś interesowało to w końcu zakupiłem hamulce Avid BB7 Road i niestety nie pasują :(
To jedno a drugie: może ma ktoś pomysł co zrobić żeby jednak pasowały?

Jak widać mogę przymocować tylko jedną śrubą. Drugi otwór nie nakłada się z otworem w ramie bo hamulec jest niestety za gruby. Piłowanie raczej nie wchodzi w rachubę. Może jest jakiś adapter który przeniósł by otwory ku suportowi.
W zestawie były dwa adaptery: 0 i 20mm ale przenoszą one otwory tylko w "pionie".
Pewnie pozostanie jakieś rzeźbienie albo wymiana hamulca na jakiś inny.
« Ostatnia zmiana: 2 Lis 2015, 14:50 dracorp »
Piecia aka dracorp

Moje graty na olx.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum