Autor Wątek: Island (Kanary) hopping  (Przeczytany 5417 razy)

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
« Ostatnia zmiana: 10 Lut 2013, 22:41 marek.dembowski »
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
Odp: Island (Kanary) hopping
« 10 Lut 2013, 20:00 »
Jest na co popatrzec, a punkt kulminacyjny to wschód słońca na wulkanie. Rewelacja.
Gratuluje wyprawy.

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline kudłaty

• Miasto: Toruń/Drezno
  • Na forum od: 18.03.2011
« 10 Lut 2013, 20:20 »
Gratuluję wspaniałej podróży i zazdroszczę ciepłych dni i bajkowych krajobrazów. Czekam z niecierpliwością na wstawkę kolejnej porcji zdjęć!

Pozdrawiam

kudłaty

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
« 11 Lut 2013, 12:54 »
No wreszcie jakaś informacja i to od razu ze zdjęciami. Super.
Mam nadzieję, że teraz ze zrozumieniem odniesiesz się do mojej nocnej fobii na Przylądku Teno. Ja myślałem całą noc, że woda wlewa się do namiotu, a Wy sobie pod kaktusem poobozowaliście.

...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline m+k

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
« 17 Lut 2013, 16:48 »
Bardzo udana wyprawa i świetna galeria. A te temperatury gdy u nas zima, tylko pozazdrościć. Ciekawe mieliście miejscówki:)
Pozdrawiamy

Offline bojda

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.04.2011
« 17 Lut 2013, 20:34 »
Takie zdjęcia są niezłą inspiracją , by rusazyć na wyspy kanaryjskie.... Planuje wyjazd w marcu ale nigdzie nie trafiłem na alternatywę promową pomiędzy Lanzarote a Fuertaventura, niz drogie opcje FredOlsen i  Naviera Armas, co to za przewożnik ,  jak często kursuje i w jakich godzinach kursuje ?

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 18 Lut 2013, 13:24 »
piękna wyprawa, gratuluję! Rowery pięknie zapakowaliście, na zdjęciu nie było widać gdzie są.

Offline Mężczyzna van

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 27.12.2009
    • http://vanhelsing.bikestats.pl/
« 18 Lut 2013, 17:13 »
https://lh5.googleusercontent.com/-5-uZkc4H4iU/URZ62vq2CyI/AAAAAAAAKsM/yyq9L_SFGo4/s684/DSC01065.JPG

To zdjęcie jest świetne, cień wulkanu za wami robi niesamowite wrażenie !

Offline Mężczyzna jubudubul

• Kołodziej
  • Miasto: Pyrlandia
  • Na forum od: 14.11.2011
    • Tandemowe podróżowanie
« 26 Mar 2013, 11:39 »
Gratuluję wyprawy! :)
Orientujecie się może czy są łatwo dostępne kartusze gazu(nakręcane) na Gran Canarii ?
Zastanawiam się czy brać palnik czy kupować benzynówkę.

Do schroniska pod Pico de Teide tak zwyczajnie weszliście? czy potrzebne jest jakieś pozwolenie (?)

« 26 Mar 2013, 12:47 »
Kartusze gazowe z gwintem są wg. mojego rozeznania niedostępne na Kanarach (przynajmniej nam nigdzie nie udało ich się kupić).  Podczas naszej wyprawy po Kanarach poratowaliśmy się kupując kartusze gazowe z gwintem EN 417 (zgodnym np. z Optimusem, Travel Gas, Primus i in.) na stoisku technicznym w jednym marketów w Los Cristianos na Teneryfie. W sklepach z artykułami sportowymi i turystycznymi były dostępne tylko kartusze przebijane Camingaz. Myślę, że podobnie jest i na Gran Canarii.
Do schroniska Altavista pod szczytem wulkanu Teide doszliśmy na piechotę szlakiem Montana Blanca. Podejście  https://plus.google.com/photos/102254381071180171921/albums/5842988226438194513/5842991691249712306?banner=pwa  zaczyna się ok. dwa kilometry przed parkingiem dolnej stacji kolejki linowej Teleferico. Na wejście do schroniska nie potrzeba żadnego specjalnego pozwolenia. Nocleg w schronisku można wykupić po godzinie 17.00 i kosztuje 24 E od osoby.

Offline Mężczyzna jubudubul

• Kołodziej
  • Miasto: Pyrlandia
  • Na forum od: 14.11.2011
    • Tandemowe podróżowanie
« 15 Kwi 2013, 14:52 »
Dzięki za odpowiedź - w kwestii gazu idziemy bezkompromisowo - będzie benzynowa:)
Zgłębiłem temat zezwolenia: Nie trzeba mieć zezwolenia jak się nocuje w schronisku i do godziny 9 rano opuści się górę (dokładnie nie pamiętam o jaki dokładnie szlak odcinek chodzi). Zezwolenie można wyrobić bezpłatnie (ale osobiście!) w stolicy (druki w j. Hiszpańskim:)

Jeszcze małe pytanko: da się gdzieś na dole zostawić rowery ? Przypinaliście je?
Jedziemy tandemem i strasznie boje się go zostawić

« 15 Kwi 2013, 15:25 »
Nie trzeba mieć zezwolenia jak się nocuje w schronisku i do godziny 9 rano opuści się górę (dokładnie nie pamiętam o jaki dokładnie szlak odcinek chodzi).
Tak, to prawda. Do godz. 9.00 trzeba zejść do górnej stacji kolejki linowej Teleferico (tam jest bramka ze strażnikiem).

Rowery zostawiliśmy przy dolnej stacji kolejki linowej obok budynku generatorów (ok. 300 m poniżej stacji) razem z sakwami. Najcenniejsze rzeczy i ciepłą odzież zabraliśmy ze sobą w plecaczkach. Rowerów do niczego nie przypinaliśmy. Nie chcieliśmy aby był z nimi jakiś problem gdyby pracownicy generatorowni musieli je przestawić (jedynie spięliśmy je razem). Ponieważ zostawiając rowery nie mogliśmy nikogo z obsługi znaleźć (być może nikogo w tym czasie nie było) więc zostawiliśmy rowery tam gdzie uważaliśmy, że będą bezpieczne i nie będą nikomu przeszkadzać. Na wszelki wypadek przypięliśmy do nich kartkę z prośbą (po angielsku) żeby ich nie wyrzucali i że wrócimy następnego dnia rano:)
Chyba faktycznie nikomu nasze rowery nie przeszkadzały, bo gdy je na drugi dzień rano zabieraliśmy to jeden z pracowników przyjaźnie nam pokiwał z okna generatorowni  :)

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum