Autor Wątek: Sprzęt na długą podróż rowerową  (Przeczytany 3310 razy)

Offline altar

• Miasto:
  • Na forum od: 21.01.2013
Sprzęt na długą podróż rowerową
« 21 Sty 2013, 12:30 »
Witam wszystkich,

wybieram się na roczną podróż rowerową, jeszcze nie zdecydowałem jaką trasę chcę pokonać, będzie to Hongkong - Malezja lub Malezja - Chiny - Indie... zobaczymy.

Nie mam doświadczenia rowerowego i nie bardzo wiem jaki sprzęt powinienem kupić. Czy ktoś mógłby mi doradzić coś w tej kwesti?

Może także jest tutaj ktoś kto chciałby się przyłączyć do podróży?

Pozdrawiam, Robert.

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Zapraszam do przestudiowania forum.
Znajdziesz tu wszystko czego trzeba. Ale nikt Ci gotowej recepty (typu "to i to" jest najlepsze) nie da.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna Camellus

• Miasto: Jankowice k/Krakowa
  • Na forum od: 23.10.2012
Wow, podziwiam :)
Ja też nie mam doświadczenia to zaczynam od szlaku Orlich gniazd w weekend majowy :)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Ciekawe, czy będzie jak z Emesem  :icon_twisted:
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna MarqoBiker

• http://za-miedza.pl/
  • Miasto: Stalowa Wola
  • Na forum od: 16.01.2013
    • [URL=https://imageshack.com/i/0lrcroj][IMG]http://imagizer.imageshack.us/v2/280x200q90/21/rcro.jpg[/IMG][/URL]
Podziw..początkujący i taka wyprawa . Ja na swoja kilku dniową wyprawę wybrałem pobliskie Roztocze :)

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
Nie mam doświadczenia rowerowego i nie bardzo wiem jaki sprzęt powinienem kupić. Czy ktoś mógłby mi doradzić coś w tej kwesti?

Emes chyba tak nie stawiał sprawy? bez urazy ,ale to brzmi trochę jak "chcę jechać samochodem terenowym nad Bajkał, gdzie się uzupełnia płyn do spryskiwaczy?"

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Bez przesady, podróże rowerem to nie loty kosmiczne. Poczytaj sobie relacje dalekich podróżników, zanotuj jakiego sprzętu używali. Wróć z konkretnymi pytaniami.

Offline Mężczyzna pomidor

• Miasto: Düsseldorf
Czesc, proponuje Ci najpierw ktotsze wyprawy. Zbierajac doswiadczenie, poznac samego siebie.
Jeśli chcesz przeżyć przygodę to wsiadaj na rower i jedź!

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
A ja proponuję jechać jak najdalej i jak najszybciej a doświadczenie zdobędziesz w boju :D

Offline altar

• Miasto:
koledzy, alez ja mam duze doswiadczenie, bylem w Azji wiele razy, przejechalem autostopem, motorem, autobusem czy pociagiem pol Azji, od Chin do Malezji i Indii po Wietnam.
teraz wybieram sie w nastepna podroz, ale jako srodek lokomocji wymyslilem sobie rower.

ok, wlasciwie tylko raz gdzies znalazlem informacje ze komus rama pekla, mimo to zdecyduje sie na stalowa, bo aluminium w Azji na zadupiach bedzie trudno w razie czegos spawac.
ale interesuje mnie na co w rowerze powinienem zwrocic szczegolna uwage, a na czym moge oszczedzic. z pewnoscia nie bede oszczedzal na oponach. ale np takie przezutki, czy takie standardowe jakie zwykle znajduja sie w tanich rowerach sa za slabe? czy powinienem kupic lepsze?
na ktora jeszcze czesc roweru zwrocic szczegolna uwage.
nie chce wydawac kupe kasy na rower, fajnie byloby sie zmiescic do 1500zl. da sie?

Online Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Da się, ale:

Zapraszam do przestudiowania forum.
Znajdziesz tu wszystko czego trzeba. Ale nikt Ci gotowej recepty (typu "to i to" jest najlepsze) nie da.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
przy takim budżecie nie ma sensu składać jak nie masz konkretnych preferencji - proponuję kupic używany rower (sporo takich w fajnym stanie przywożą z zachodu - także na ramach ze stali cr-mo) Warto rozejrzeć się za takim na przyzwoitym osprzęcie (od Alivio w górę) i oczywiście nie zarżniętym
Warto rower kupić nieco przed wyjazdem by pojeździć, wykryć ew usterki, zmienić co trzeba i ew nauczyć się podstaw mechaniki
Poza tym uwagę zwróciłbym na całe koła a nie same opony -- dobre i niewytarte obręcze, mocne szprychy, fajnie uszczelnione piasty w dobrym stanie - to odpłaci się w jeździe

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Warto też zadbać o jak największą naprawialność roweru w trasie: koła 26 cali, suport na kwadrat. Jeśli zamierzasz jeździć po kiepskich drogach i/lub po górach, to jak najlżejsze przełożenia: z przodu najmniejsza zębatka 22 zęby, z tyłu największa 34.

Z tym spawaniem ramy to bym nie przesadzał, lepsze ramy cr-mo są dosyć cienkie i znaleźć spawacza, który ci jej nie zepsuje będzie równie ciężko jak takiego od aluminium. Jeśli znajdziesz rower, który ci pasuje na alu, to go bierz.

Tylne koło to pewnie najbardziej narażony na usterki element obiążonego roweru, dlatego tu nie oszczędzaj i zapleć ręcznie, najlepiej samemu.

Poza tym tu jest też garść dobrych porad:
http://www.crazyguyonabike.com/doc/page/?o=1&page_id=287900&v=f

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Tylne koło... zapleć ręcznie, najlepiej samemu.

Taaaa.... samemu ;D
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
Według mnie na taką wyprawę warto kupić używkę w budżecie do ok. 1500zł a potem za ok. 1000zł wymienić co będzie potrzeba, np. tylne koło oraz elementy eksploatacyjne (klocki hamulcowe, linki itp.). Dokupisz trochę narzędzi, dętki, łatki i akurat ten tysiak wyjdzie.
Ważnym elementem jest/są bagażnik(i) i sakwy - tu też nie warto oszczędzać nadmiernie, chociaż też bez przesady - nie tylko Tubus daje radę :-)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum