Trening nie ma tu nic do rzeczy
I tu mam pytanie.. Do Pan i Panów w parze Czy podczas rowerownia razem jadacie takie same porcje jedzenia.. ?? Albo czy nawet My - Panie jadamy więcej od Panów?? Czy to może tylko my i kilka spotkanych w świecie par tak ma
EDITjeszcze jedne ciekawe zdjęcie
juz nie pamietam kiedy, jednak bodajze w 1989 roku zbadali ze zawodowym kolarzom jadącym w Tour de France po ukiończonym wyścigu obwody mięśni uda się zmniejszyły zadali sobie pytanie dlaczego? przecierz powinny mięśnie być większe, skoro było tyle treningu....a nie mniejsze okazało się ze winna była dieta - zawodnicy mieli za mało białka w diecie i spalali własne mięśnie w trakcie wyścigu - i słabli
Powszechnie widomym jest, że białko buduje włókna mięsniowe, co przyczynia się do rozwoju masy, siły, skoczności i szybkości.[...]Tworzy również enzymy oddechowe i białka mitochondrialne, warunkując wydolność tlenową i wytrzymałość.[...]Białko stanowi cenny materiał budulcowy gruczołów, płunów ustrojowych, krwi, enzymów, hormonów, tkanki nerwowej oraz uczestniczy w procesach strasportowych oraz regulacyjnych.[...]Wedle źródeł podaż tego składnieka powinna wynosić między 1,2-1,6 g/kg masy ciała (zawodnik o masie 70 kg- średnio powinien przyjmować 100 gramów białka)[...]Najbardziej efektywnie przez organizm wykorzystywane są białka pochodzenia zwierzęcego. Ale takie produkty bardzo często zawierają również sporą dawkę tłuszczu, który wpływa niekorzystnie na wchłanianie i metabolizm aminokwasów.(niska zaw. tłuszczu: chuda wołowina, drób, ryby morskie, wędliny, nabiał; natomiast tłuszcze, błonnik, kasze, ryż, płatki owsiane itp. utrudniają wchłanianie białka).[...]Pierś z kurczaka zawiera ok 30 g białkakubek jogurtu 7gkromka chleba/ gotowany ziemniak/ pol kubka makaronu 3gkubek świeżych warzyw- 2gjabłko- 1g