Autor Wątek: Klamkomanetki Shimano: najnowsza Sora vs starsza Tiagra  (Przeczytany 1694 razy)

Offline Mężczyzna LuQ

• Miasto: Sosnowiec / Pisarzowice
  • Na forum od: 01.01.2013
Czy ktoś umiałby doradzić jakie zastosować klamkomanetki szosowe na 3x9 przełożeń?

Za 489 zł można mieć SORA ST-3500 3x9 (2013)
lub za 577 zł można kupić TIAGRA ST-4400 2/3x9 (chyba jakiś starszy model).

Nie znam nikogo kto jeździłby z takimi klamkami. Ciekawe czy mają możliwość zmiany przełożeń po 2 naraz?

Linki:
http://allegro.pl/shimano-sora-2013-st-3500-3x9rz-klamkomanetki-i2950981079.html
http://allegro.pl/trwale-manetki-tiagra-2-3-x-9-shimano-szosa-i2974870912.html

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Ciekawe czy mają możliwość zmiany przełożeń po 2 naraz?
ja bym polecił shimergo z alternatywnym prowadzeniem linki. Do 5 przełożeń na raz w górę i do 3 w dół. (10 rzędowa campa z 2010)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Nie podoba mi się duża ilość plastiku w nowych Campagnolo (klamki i dzyndzle zmiany biegów :P). Mimo wszystko porównując je do Shimano, w tej samej cenie dostaniemy już klamkomanetki mniej awaryjne, z szybką zmianą wielu biegów naraz (nie jestem już pewien, które modele o ile), do tego dużo lżejsze!
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna LuQ

Dzięki za odpowiedzi. Nie jestem do końca przekonany do shimergo, chociaż ma to swoje zalety. Wedle tego co poczytałem z klamkami Campagnolo nie będzie bez kombinacji chodziła kaseta 9s Shimano, a taką bym użył zmieniając piastę (obecnie używam wolnobiegu 7 rzędów - do tego Campy Veloce mogłyby być idealne).
Niemniej napędy 7 i 8s wydają mi się być już jakimś niszowym produktem. 10s są niemal trzy razy droższe. Dziewiątki mają akceptowalne koszta, a i chyba za szybko nie wyginą. Przy mojej częstotliwości odnawiania sprzętu (7 - 10 lat  :D) ma to jakieś znaczenie.

Tymczasem odrabiam z wolna pracę domową na temat klampersów, które wstawiłem powyżej.
TIAGRA ST-4400 ma możliwość zmiany w dół o 1 bieg, zaś w górę o 1, 2 lub 3 (prawa).
Link: http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/TIAGRA/ST-4400/SI_6CT0C_En_v1_m56577569830607060.pdf

Na temat tej nowej Sory ST-3500 nie znalazłem jeszcze nic.

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
Ja mam tę tiagrę co Ty chcesz kupić. Powiem Ci tak, 8mka wcale nie jest taka zła, widać niemalże w ciągu oferty klamkomanetek shimano 600 czy 105, które taką tiagrę miażdżą. Mój były współlokator ma 105 sprzed prawie dwóch dekad i objeżdżają te moje już na starcie. A te z kolei i tak są bez porównania lepsze od sory ;) Z wad - prawa szybko się rozklekotała, ma spory luz jałowy na hamulcu, dopóki nie naciągnę linki w hamulcu tak, że muszę naprawdę używać sporej siły do hamowania, to na wertepach sobie klekoczą ;) Choć i tak po serwisie hamulców jest lepiej.. Kolejna wada - nie wrzuca już tak, jak powinna, tj muszę wrzucać tak jakby o 1,5 biegu w górę, żeby weszło na kolejną koronkę. Ze zrzucaniem nie ma najmniejszych problemów za to :P
Na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad shimergo, albo chociaż kupił używkę czegoś wyższego, tiagra to średnia półka, sora to raczej tam jest w grupie jako "konstrukcja", z klasą wyższych klamkomanetek nie ma nic wspólnego..

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Jeśli chodzi o moją osobistą opinię to mechanizm campy chodzi jak szwajcarski zegarek (Ultra-shift 2010). Zero opóźnienia reakcji, pod obciążeniem. Do kompletu z 8 rzędówką, ale jak mówię hubbub i może być 9 rzędowa. Używam starych korb i starych blatów, które źle znoszą wąski łańcuch.

Sory nie tykać, zwłaszcza tych starszych (kto wymyślił ten dzyndzel na końcu manetki temu ziemia ciężką będzie).

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna ambi

• Miasto: Brwinów
  • Na forum od: 21.02.2010
Miałem tiagrę o której piszesz (teraz ma ją Recon z forum;) ). Luz jałowy na hamulcu rzeczywiście był, ale daje radę się do niego bez problemu przyzwyczaić. Na wertepach jednak nic nie klekotało (widać luz był sporo mniejszy). A biegi za to wrzucały genialnie:) I tylną dało się na raz o 2 w jedną i o 1 w drugą.
Miałem też w szosie wspomnianą starą 105 i chociaż luzów było mniej, to wszystko działało jakby dużo ciężej. Wolałem tiagrę:)

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
No to odmienne opinie ;)
U mnie wrzuca się o 3, zrzuca o 1 ;)

Offline Mężczyzna ambi

• Miasto: Brwinów
  • Na forum od: 21.02.2010
A może i o 3 było.. rzadko z tego korzystałem, bo przerzutka była z odwrotną sprężyną i w tę stronę można było tylko biegi zrzucać (w sensie z zębatki większej na mniejszą)

Offline Mężczyzna LuQ

Konkluzja z tego taka, że do niewyścigowych zastosowań może być wszystko oprócz Sory.
Kusicie tymi Campagnolo. Nie powiem że mi się nie podobają. Najchętniej to bym wziął cały napęd Campy, ale na to mnie nie stać.

Poobserwuję jeszcze trochę "rynek" w temacie cen i okazji tańszych klamkomanetek Shimano i shimergo równolegle.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Najchętniej to bym wziął cały napęd Campy, ale na to mnie nie stać.
Cena podobno jest adekwatna do jakości. Np. łańcuchy Record 9s (lub w przypadku 10s, właściwie jakikolwiek inny) mają przynajmniej dwa razy większą żywotność niż Ultegra. Kasety też są dużo twardsze, a mimo to cena Veloce jest sporo niższa od Ultegry.

Jednorazowy wydatek niestety rzeczywiście boli ale w dłuższej perspektywie chyba opłacalny. Ze względów praktycznych w wyprawówce raczej nie pchałbym się w trudno dostępną Campę. Za to nawet jeśli zdecyduje się na napęd Shimano warto, wziąć łańcuch Campagnolo lub Wippermanna.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum