Autor Wątek: W czym znalazłeś larwy  (Przeczytany 6816 razy)

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
W czym znalazłeś larwy
« 26 Sty 2013, 21:09 »
W związku z ostatnimi shoutboxowymi rozmowami ;) postanowiłem założyć wątek o tematyce jak w tytule.

Robactwo w jedzeniu, nieświeży pokarm, pleśnie i zgniłki - przywołaj ohydne wspomnienia, obrzydź forumowiczów i pochwal swoim niechlujstwem ;) Zdjęcia mile widziane ;)

Pierwsza porcja ode mnie:

Wracając z wyjazdów często zdarzało mi się zapomnieć o domyciu menażki. Wygrzebywałem ją po kilku tygodniach od powrotu (zazwyczaj kiedy była mi potrzebna na kolejny wyjazd) i dokładnie myłem z przyschniętych, zatęchłych resztek. Taka procedura mycia wychodziła nieźle, aż pewnego razu zapomniałem o umyciu miski, która była wypełniona do połowy makaronem. Po 2,5 miesiąca ;) przyszło mi do głowy umyć menażkę. Po podniesieniu pokrywy byłem mocno zaskoczony morzem brązowej mazi, która kiedyś był makaronem, a dzisiaj stanowiła pożywkę dla gęsto wijących się małych, białych stworzonek ;) Kilkukrotnym myciem we wrzątku pozbyłem się nieproszonych gości, niestety, dokładniejsze oględziny pokazały, że w menażce pojawiła się dziura - nie wiem od czego, ale niezłe musiało być, skoro przegryzło się przez warstwę nierdzewnej blachy :) Od tej pory zawsze pamiętam o wymyciu naczyń po powrocie...

Online Kobieta magdad

• Na forum od: 17.08.2006
    • http://www.bajkers.com
Odp: W czym znalazłeś larwy
« 26 Sty 2013, 21:26 »
Dzięki Ci Iwo, że nie zrobiłeś temu zdjęcia :]
dzisiaj stanowiła pożywkę dla gęsto wijących się małych, białych stworzonek

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 26 Sty 2013, 22:31 »
Dobry temat :P

Kiedyś w plecaku odnalazłem chyba miesięczną kanapkę ;) Oprócz tego udało mi się założyć plantację pleśni w bidonie.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 26 Sty 2013, 22:59 »
Na shoutboxie chwaliłam się już larwami w paczce ryżu, które z wrzaskiem rozsypałam po całej kuchni u babci (a następnie musiałam sprzątnąć :icon_confused:), oraz larwami w krówko-podobnych cukierkach, których na szczęście, jako jedyna w domu, nie zjadłam :D Larwy te nie były jednak wyhodowane przeze mnie. Na wyprawach, na szczęście, też mi się jeszcze ta sztuka nie udała ;).

Raz za to, zwijając biwak, znalazłam wielkiego czarnego ślimaka bez skorupki w moim kubku. Kubek wraz z lokatorem odleciał w krzaki i już tam niestety pozostał, bo chwilę później moją uwagę od pierwszego ślimaka odwrócił drugi, który schował się w moim kasku. Niestety zauważyłam go dopiero po założeniu kasku na głowę i przejechaniu na rowerze kilku metrów, kiedy to ślimak zaczął spadać mi na oczy. Od tamtej pory nigdy nie zostawiłam kasku na noc w przedsionku namiotu, a czasem chowam do sypialni nawet buty ;)

Offline Kobieta dewunska

• Miasto: Kołobrzeg | Wrocław
  • Na forum od: 11.04.2011
« 27 Sty 2013, 00:00 »
W Norwegii od inwazji ślimaków (mega inwazji) broniliśmy się solą - posypywaliśmy namiot i trawę dookoła, w skrajnych przypadkach ślimaka....blee. Janus, ja chowałam do środka namiotu wszystko z wyjątkiem worka ze śmieciami...

Co do bidonów - oszej też mógłby się wypowiedzieć, jakie rzeczy można w nim znaleźć po 10 miesiącach... :D
Tourists don\'t know where they were yesterday, travellers don\'t know where they will be tomorrow.

Offline Pumpernikiel

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 01.05.2010
« 27 Sty 2013, 11:43 »
Ślimaka to zwinąłem w namiocie między sypialnią a tropikiem w ostatni dzień wyjazdu, zdechł i zaśmierdział cały namiot padliną musiałem go potem wyprać i wietrzyć (namiot nie ślimaka)

Offline Mężczyzna ambi

• Miasto: Brwinów
  • Na forum od: 21.02.2010
« 27 Sty 2013, 12:16 »
Ja zgniecionego ślimaka kiedyś znalazłem rano w.. śpiworze. Do tej pory nie wiem jak się tam znalazł.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 27 Sty 2013, 13:37 »
W sumie mało rowerowe.. Ze Szwecji kuzynka przywiozła "zestaw śledzikowy" (puszka śledzi, takie chlebki a'la Vasa)
Ze względu "na brak okazji i warunków" śledziki doczekały do następnych wakacji. Jednak okazało się, że w chlebkach było coś, coś co bardzo lubi wszelakie mąki, ciasta, kasze, ryże, a jak się przepotwarzy (z białych obleśnych larw) to ma postać żuczków..
W całym domu był deszcz jeszcze bardziej obleśnych żuczków..
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Na forum od: 29.07.2011
« 27 Sty 2013, 14:40 »
Z tego co tu czytam to OBLEŚNY to chyba jakiś nowy podgatunek...
Mnie tam się podobają. Taki ślimak to nawet niezły jest.
Polecam Karol W.  :lol:
Zapraszam ===>

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 27 Sty 2013, 14:45 »
chwilę później moją uwagę od pierwszego ślimaka odwrócił drugi, który schował się w moim kasku
U nas też tak kiedyś skończyło się szybkie zwijanie obozu. Po kilku kilometrach Mateusz wyciągnął z kasku wielkiego ślimaka.
Trzeba zawsze sprawdzać sprzęt przed wyruszeniem  ;D
http://www.rower.memorek.pl/zdjecia/450_Odra_lipiec_2009/slides/IMG_4110.html

Marek

Dudeck

• Gość
« 5 Lut 2013, 12:21 »
Od tamtej pory nigdy nie zostawiłam kasku na noc w przedsionku namiotu, a czasem chowam do sypialni nawet buty ;)
Ja odkąd próbowałem rano założyć buta i jakiś mniejszy/krótszy się wydawał, właśnie buty chowam do sypialni. Okazało się, że nieudane próby włożenia do środka stopy były spowodowane właśnie takim ślimakiem, który się zadomowił w okolicach palców. Wsadziłem nawet aparat do buta, żeby zrobić zdjęcie tego co jest w środku i zobaczyć to na wyświetlaczu, ale wolę tutaj nie wrzucać :)

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
« 5 Lut 2013, 13:00 »
Wrzucaj wrzucaj - jak dasz linka zamiast obrazka i umieścisz w spoilerze to się nikt nie pogniewa ;-)
W końcu każdy widzi, co to za temat :D

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 6 Lut 2013, 09:54 »
Iwo, menażka była zamknięta? Tzn że wcześniej coś tam musiało być, bo chyba trudno by było od zewnątrz zaatakować...

Ja w cukierkach (mieszanka krakowska, michałki...) kilka razy robaki znalazłem :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Na forum od: 20.09.2010
« 6 Lut 2013, 20:42 »
Właśnie droga którą larwy wlazły do środka jest dla mnie wielką tajemnicą :) Menażka została zamknięta po porannym gotowaniu i nieotwierana przez długi czas, aż do feralnego dnia ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum