Autor Wątek: Sosnowiec wita bardzo gorąco!  (Przeczytany 1157 razy)

Offline Mężczyzna MichalSC

• Miasto: Sosnowiec
  • Na forum od: 27.01.2013
Sosnowiec wita bardzo gorąco!
« 27 Sty 2013, 21:45 »
Witam serdecznie!

Mam na imię Michał. Szukałem jakiegoś forum rowerowego i trafiłem na odpowiednie! Przeczytałem już kilka wątków i cieszę się, że jest tutaj tyle osób, które wymieniają swoje doświadczenia. W porównaniu do Was jestem świeżaczek. Moja najdalsza wyprawa to 200 km w jednym dniu, co do waszych wypraw jest jak kropla deszczu:) Z biegiem czasu może to się zmieni. Mam nadzieję, że będziemy w stałym kontakcie! Witajcie raz jeszcze! Miło mi Was poznać i być tutaj z Wami!  :) :) :)

Offline Mężczyzna MarqoBiker

• http://za-miedza.pl/
  • Miasto: Stalowa Wola
  • Na forum od: 16.01.2013
    • [URL=https://imageshack.com/i/0lrcroj][IMG]http://imagizer.imageshack.us/v2/280x200q90/21/rcro.jpg[/IMG][/URL]
Odp: Sosnowiec wita bardzo gorąco!
« 27 Sty 2013, 21:57 »
Witaj

To i tak masz dłuzszą wycieczke niż ja . Moja najdluższa to 174 km ale też myśle się poprawic i wreszcie wyruszyc na kilku dniowa wycieczke gdzies w Polskę .

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 27 Sty 2013, 22:06 »
200 km w ciągu dnia to już sporo.

Witam :)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 27 Sty 2013, 22:08 »
Ja niestety nie mam takich możliwości - bynajmniej na chwilę obecną. Naoglądałem się wypraw do Norwegii i serce tam już jedzie, ale ciało zostaje nadal tutaj. Za dużo obowiązków.

« 27 Sty 2013, 22:09 »
Teraz słaba forma. Może bym przejechał, ale mięśnie by wyskoczyły ze skóry :)

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Na forum od: 29.07.2011
« 27 Sty 2013, 23:13 »
No prosze skoro 200km to musiałes juz wyjechać za granicę (jeśli wiesz o czy mówię :D)

Witam serdecznie i bez urazy ;)
Zapraszam ===>

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
« 28 Sty 2013, 00:07 »
Eee tam. Jakby się uparł, to by zrobił tyle jeżdżąc dookoła Sosnowca, a nawet samej Pogoni :P

Gratuluję odwagi w pochwaleniu się miejscem zamieszkania :) A tak poważnie, to podczas pięciu lat studiów w Katowicach i poznania waszego gorolsko-hanyskiego konfliktu, muszę stwierdzić, że najlepszych znajomych mam z Sosno właśnie. A i piękne studentki z Źylety też miło będę wspominać.

« 28 Sty 2013, 04:15 »
No prosze skoro 200km to musiałes juz wyjechać za granicę (jeśli wiesz o czy mówię :D)

Witam serdecznie i bez urazy ;)
No proszę, zaczyna się:) Byłem za granicą - Zagłębia Dąbrowskiego. Nie była to jednak ta strona:)

« 28 Sty 2013, 04:17 »
Eee tam. Jakby się uparł, to by zrobił tyle jeżdżąc dookoła Sosnowca, a nawet samej Pogoni :P

Gratuluję odwagi w pochwaleniu się miejscem zamieszkania :) A tak poważnie, to podczas pięciu lat studiów w Katowicach i poznania waszego gorolsko-hanyskiego konfliktu, muszę stwierdzić, że najlepszych znajomych mam z Sosno właśnie. A i piękne studentki z Źylety też miło będę wspominać.
To bycie z Sosnowca jest tutaj zakazane? Jakieś gorsze przywileje?
No bo widzisz, w Sosnowcu tacy sami ludzie jak w Bielsku czy Gdańsku:)

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
« 28 Sty 2013, 10:10 »
Mam nadizeje, że i tacy sami jak w Rudzie :D
miłego!
Zapraszam ===>

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
« 28 Sty 2013, 12:49 »
To bycie z Sosnowca jest tutaj zakazane? Jakieś gorsze przywileje?
No bo widzisz, w Sosnowcu tacy sami ludzie jak w Bielsku czy Gdańsku:)

Pewnie, że nie zakazane. Po prostu jak studiowałem w Katowicach poznałem trochę wzajemne śląsko-zagłębiowskie animozje i zauważyłem, że różne miasta się lubią lub nie, ale wszystkich łączy niechęć do Sosnowca. Do dzisiaj nie wiem skąd się to bierze, może Ty albo boney to lepiej wytłumaczycie. Ja, tak jak wcześniej napisałem, z Sosnowcem mam bardzo dobre skojarzenia, także tym bardziej serdecznie witam  :)

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
« 28 Sty 2013, 13:13 »
Tzw. "niechęć" ma pewnie kilka źródeł o których zapewne mało kto teraz pamięta. Czasy się zmieniają to wszyscy patrzą też na to z innej perspektywy. Zwłaszcza młodsi.

Nie ukrywam, że jak ktoś mówi, że jest z Sosnowca czy Zagłębia to na na wszystkich twarzach dookoła pojawiają się uśmiechy. Nie ma w tym moim zdaniem nic złośliwego, a sami Zagłębiacy studiujący np. u mnie w Gliwicach już do tego przywykli i sami sobie żartują z tego.

Pochodzenie tego procederu ma chyba bardzo duże podłoże historyczne.Chodzi głównie o napływ wiejskiej ludzi z całej Polski na Śląsk do pracy. Ludnośc ta została osadzana w Zagłębiu. Często także ludzie na stanowiskach kierowniczych byli pochodzenia 'zagranicznego' co wkurzało ślązaków.

(chyba)fajny artykuł znalazłem:
http://forum.zaglebiedabrowskie.org/viewtopic.php?f=63&t=300

odniose się do niego jak go przeczytam cały :D
Zapraszam ===>

Offline Mężczyzna MarqoBiker

• http://za-miedza.pl/
  • Miasto: Stalowa Wola
  • Na forum od: 16.01.2013
    • [URL=https://imageshack.com/i/0lrcroj][IMG]http://imagizer.imageshack.us/v2/280x200q90/21/rcro.jpg[/IMG][/URL]
« 28 Sty 2013, 13:56 »
Takie nie chęci są niestety nie tylko na Śląsku . Np mieszkancy Stalowej Woli gdzie mieszkam nie przepadają za mieszkańcami pobliskiego Tarnobrzega i odwrotnie . Lecz to chyba są zaszłości jeszcze z czasów PRLu i teraz młodzi ludzie wogóle o tym nie pamiętają i tak powinno być w całej Polsce .

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 28 Sty 2013, 14:30 »
są zaszłości jeszcze z czasów PRLu

To jeszcze nic. U mnie są "zaszłości" z czasów zaborów ;D, ale mają na szczęście formę raczej groteskową.
Mieszkam na pograniczu Lubelszczyzny i Podkarpacia. Granica tych województw pokrywa się częściowo z granicą zaboru austryjackiego (Galicji) i rosyjskiego (byłe terytorium Królestwa Polskiego).
I tak np. u nas mówi się, że jak masz do załatwienia sprawę na Podkarpaciu to powinieneś jechać tam z rana bo po południu z Galicjaninem się nie dogadzasz ;) :)
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 28 Sty 2013, 14:34 »
Wydaje mi się że temat Zagłębie vs Śląsk też ciągnie się od czasów zaborów.
W każdym razie tak mi podpowiada historia (granica Zagłębia i Śląska to dawna granica Rosyjsko-Pruska) i znajomi z Górnego Śląska.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum