Autor Wątek: Sosnowiec wita bardzo gorąco!  (Przeczytany 1156 razy)

Offline Mężczyzna MichalSC

• Miasto: Sosnowiec
  • Na forum od: 27.01.2013
Odp: Sosnowiec wita bardzo gorąco!
« 28 Sty 2013, 15:43 »
Napisałem w tytule Sosnowiec wita bardzo gorąco i już gorąco się zrobiło:)

Moi Drodzy. Te wszystkie animozje są z czasów dawnych...nawet bardzo dawnych. Teraźniejszym ludziom znane z opowieści.
Spora liczba ludzi przyjeżdżała pracować na śląsku i zamieszkiwała tereny Zagłębia. Ślązakom nie podobało się to, ponieważ twierdzili, że tracą miejsca pracy, miejsca kierownicze, szansę rozwoju itd - właśnie przez tych z Sosnowca itp. Sosnowiec był tym miastem najbardziej zaludnionym przez tych ludzi i stąd taka nie chęć właśnie do Sosnowca.

Co najlepsze. 80% ludzi wyzywających, tak na prawdę nie wie, o co w tym chodzi.

To powoli zanika i dzięki Bogu. Jeden czuje się katalończykiem a nie hiszpanem, zaś drugi slązakiem a nie zagłębiakiem. Niech każdy pamięta skąd jest, ale niech każdy pamięta, że jesteśmy wszyscy takimi samymi ludźmi :)

Offline Mężczyzna kalyk

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 19.01.2013
« 28 Sty 2013, 16:05 »
To samo powiedział mi pewien podchmielony ślązak gdy jechałem pociągiem na trasie Katowice - Sosnowiec. Zupełnie nie wiem dlaczego, bo zwykle to ludzie z Sosnowca uświadamiają w ten sposób innych  :D

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 28 Sty 2013, 16:52 »
Zupełnie nie wiem dlaczego, bo zwykle to ludzie z Sosnowca uświadamiają w ten sposób innych  :D
Odpowiem cytatem ;)
[...] powiedział mi pewien podchmielony ślązak [...]

:P

Witam :)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna obserwathor

• Miasto: Rybnik
  • Na forum od: 19.02.2012
« 28 Sty 2013, 19:30 »
animozje animozjami,ale dobrze jest znać swoją tożsamość regionalną i historię lokalną (często bardzo ciekawą,a tego nie uczą w szkole),dlatego źle się stało,że do jednego wora wrzucono Śląsk,Zagłębie i Ziemię Częstochowską jako Województwo Śląskie,
dla dziennikarzy Śląsk to to samo,co Województwo Śląskie,dlatego w mediach możemy dowiedzieć się o wydarzeniach na Śląsku na północ od Częstochowy  ;D
pozdrawiam zza granicy
Michał,hanys z Rybnika  :lol:
post wysłany z  komórki -  na węgiel™

Offline Mężczyzna LuQ

• Miasto: Sosnowiec / Pisarzowice
  • Na forum od: 01.01.2013
« 28 Sty 2013, 19:55 »
Witaj Zacny Michale z Sosnowca!

Pozdrawiam też z tego miasta, chociaż zaznaczam, że tutaj tylko mieszkam, a pochodzę spod Bielska-Białej ;). Chyba poprawię to w profilu ;).

A co do animozji śląsko-zagłębiowskich, to zauważyłem że najbardziej tego tematu pilnują takie Hanysy, co to na Górny Śląsk przyjechali  za pracą jakieś 35 - 40 lat temu z różnych stron Polski.

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
« 28 Sty 2013, 21:24 »
Jeszcze a propos hanysów, goroli, Sosnowca, Rybnika itd.

Pozdrawiam też z tego miasta, chociaż zaznaczam, że tutaj tylko mieszkam, a pochodzę spod Bielska-Białej ;). Chyba poprawię to w profilu ;).

Popraw, popraw :) A skąd dokładnie?

Offline Mężczyzna LuQ

• Miasto: Sosnowiec / Pisarzowice
  • Na forum od: 01.01.2013
« 28 Sty 2013, 21:52 »
Witam! Z Pisarzowic. Villa Scriptoris:D

Popraw, popraw :) A skąd dokładnie?

« 28 Sty 2013, 22:03 »
Witaj Zacny Michale z Sosnowca!

A co do animozji śląsko-zagłębiowskich, to zauważyłem że najbardziej tego tematu pilnują takie Hanysy, co to na Górny Śląsk przyjechali  za pracą jakieś 35 - 40 lat temu z różnych stron Polski.

Zgadzam się. Teraz uważają się wielkimi ślązakami itd. Mniejsza z tym:) widzę dyskusja się toczy nie na temat mojej osoby a nazwy miasta :) może założymy watek "Skąd jestes?" i będziemy tam poruszać historię danego miasta i animozji?:)

Pozdrawiam!

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
« 28 Sty 2013, 23:12 »
Michał, bardzo mało napisałeś o sobie, więc ciężko tylko na twój temat gadać. Zerknij lepiej na cały kącik "Przywitaj się" i doceń to, że tyle postów powitalnych mało kto nabija ;) Baran miała mnóstwo, ale raz, że to dziewczyna, a dwa że niemal wszystkie forumowe zwierzęta chciały ją przywitać. Z resztą tutaj się nie o sobie rozmawia, ale o rowerach :P

Zgadzam się. Teraz uważają się wielkimi ślązakami itd.

Taa, a potem te jedyne prawdziwe hanysy drą ryja, jak ktoś mieszkający w Bielsku lub okolicach śmie użyć terminu Podbeskidzie. Wtedy się okazuje, że to taki sam Śląsk jak w Bytomiu :)

Witam! Z Pisarzowic. Villa Scriptoris:D

Jak pół mojej rodziny. Mój dziadek na Harszówkach się urodził :) A ja prawie zza miedzy, bo z Bujakowa.

Dobra, kończę (chyba) wątek regionalny. Pozdrawiam ciebie Michał i resztę.

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Na forum od: 29.07.2011
« 28 Sty 2013, 23:43 »
A tak apropo Hanys jest to określenie obraźliwe dla Ślązaka. Jak jest napisane w tym linku który podrzóciłem pochodzi od Niemieckiego Hansa, czego dużo Ślązaków nie lubi (a co innego przedstawia autorka tekstu.)
 :D

Także na przyszłość jak się chce kogoś obrazić lub też nie obrazić to nie mówcie lepiej Hanys ino ślązok ;)

Kolego z SOSNOWCA. Lubisz rowery, a przyjaciele moich przyjaciół są także moimi przyjaciółmi ;)
Zapraszam ===>

« 29 Sty 2013, 03:43 »
Michał, bardzo mało napisałeś o sobie, więc ciężko tylko na twój temat gadać. Zerknij lepiej na cały kącik "Przywitaj się" i doceń to, że tyle postów powitalnych mało kto nabija ;) Baran miała mnóstwo, ale raz, że to dziewczyna, a dwa że niemal wszystkie forumowe zwierzęta chciały ją przywitać. Z resztą tutaj się nie o sobie rozmawia, ale o rowerach :P

szczerze powiem, że nie spodziewałem się takiego wątku. Cześć cześć i tyle. Tak miało to wyglądać:) A tutaj proszę - jedno słowo Sosnowiec i burza mózgów w wątku:)

Co do mnie, to mało napisałem, bo tylko skromnie się przywitałem. Na pewno się rozgadam w którymś z wątków to poznamy się lepiej.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 29 Sty 2013, 09:37 »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat