Autor Wątek: Pogies na zimę?  (Przeczytany 2830 razy)

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Odp: Pogies na zimę?
« 8 Gru 2014, 18:15 »
Bardzo dziękuję za miłe słowa i porównanie z konkurencyjnym produktem! To pierwsze takie, które miałem okazję czytać. (Nr konta znam Olo :P ). To jedyne łapawice dostępne w Polsce, a nikt ich z PL nie chce.:P Z forum są dwie (chyba) szczęśliwe osoby.:)

Zbieram zamówienia non-stop. Tylko, że terminy są odległe. ;) http://wciazwdrodze.blogspot.co.uk/p/krawiectwo-turystyczne.html
Aktualnie mam jedną parę wolną. Edit 09.12.2014, 19:37: Już poszła.

« Ostatnia zmiana: 9 Gru 2014, 19:37 rafalb »

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 8 Gru 2014, 18:31 »
To jedyne łapawice dostępne w Polsce, a nikt ich z PL nie chce.
Pogoda taka, że nie bardzo jest po co je używać... Jeszcze w tym sezonie nawet kolców nie było po co zakładać.

My home is where my bike is.

jendrzych

• Gość
« 28 Gru 2014, 20:11 »
Wypróbowałem dziś "mufki" rowerowe firmy DUO. Pogiesy, jeśli kto woli makaronizmy.
Temperatura -8, wiatr umiarkowany.
Używałem z letnimi rękawiczkami o długich palcach. Było dobrze - ciepło i wygodnie, a kontakt dłoni z kokpitem pierwszoklaśny.
Łapawice nie są bynajmniej za krótkie; rzekłbym, że są w sam raz - połykają dłonie z nadgarstkami i końcówki rękawów, dzięki czemu pod mankiety nie wślizguje się wiatr i mróz nie gości. Wyściółka, przypominająca nieco baranie runo, nie wadziła zanadto. Nie haczyła o materiał rękawiczek ani o rękawy polarowego windstoperu; przynajmniej nie w stopniu, który upośledzałby kontrolę nad manetkami i klamkami hamulców. Wyjęcie dłoni i wsunięcie jej było łatwe choć nie nazwałbym tego igraszką - większa długość mufek tej konstrukcji utrudniałyby ich użytkowanie, z uwagi na rodzaj materiału wyściełającego wnętrze.
Jazda z mufkami byłaby czystą przyjemnością, gdyby nie mały szkopuł - rozcięcie w okolicach kciuków dłoni, przez które do wnętrza łapawicy wpadało mroźne powietrze. Podkreślić trzeba jednak, że nie jest to nic, czego nie dałoby się poprawić we własnym zakresie. Ostatnia konstatacja nie dotyczy osób posiadających dwie lewe ręce, oraz takich, w przypadku których użycie igły do szycia grozi wykłuciem oka bądź innymi ciężkimi obrażeniami ciała własnego lub bliźnich.

W mojej ocenie 4 z plusem.

« Ostatnia zmiana: 28 Gru 2014, 20:34 jendrzych »

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 28 Gru 2014, 20:16 »
Po kilku jazdach w innych rękawiczkach trochę na plus zweryfikuję swoją ocenę. Nie jest tak źle jeśli chodzi o funkcjonalność. Natomiast niezmiennie uważam, że te Rafałowe są lepsze, czego najprostszym wyznacznikiem jest fakt, że są dłuższe przy jednoczesnym sprawniejszym wkładaniu i wyjmowaniu rąk. Elastyczny i śliski materiał z wypełnieniem puchopodobnym jest w tym zakresie lepszy od takiego sztywnego.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

jendrzych

• Gość
« 28 Gru 2014, 20:26 »
Nie zaprzeczę z powodów oczywistych.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 29 Gru 2014, 09:38 »
Jazda z mufkami byłaby czystą przyjemnością, gdyby nie mały szkopuł - rozcięcie w okolicach kciuków dłoni, przez które do wnętrza łapawicy wpadało mroźne powietrze. Podkreślić trzeba jednak, że nie jest to nic, czego nie dałoby się poprawić we własnym zakresie.

Z jednej strony to oczywiście wada, bo zimne powietrze wpada do łapawicy, zwłaszcza na postoju. Z drugiej strony wydaje mi się, że to rozcięcie zrobiono celowo aby w ten sposób zmniejszyć niewygody wynikające ze sztywności materiału. Gdy rozcięcie zaszyjesz pewnie będzie cieplej, ale jednocześnie w środku zrobi się mniej miejsca.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

jendrzych

• Gość
« 29 Gru 2014, 11:00 »
Właśnie z tego względu rozważam doszycie rzepów.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum