Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 328640 razy)

Offline Dynuel

• Miasto: Zgierz, York UK
  • Na forum od: 21.12.2008
GPS
« 30 Gru 2008, 14:53 »
używacie na wyprawach GPS'ów?

ja pierwszy na probe by zobaczyć jak to w ogole działa, miałem tradycyjnego "żółtka"
https://buy.garmin.com/shop/shop.do?cID=144&pID=8705
a potem juz normalny model z mapami, Garmin eTrex Vista HCx
https://buy.garmin.com/shop/shop.do?cID=145&pID=8703

i przyznam że od tego momentu nie widzi mi sie jeździć bez tego cacka, po pierwsze jaka to wygoda, oszczędność czasu (na postoje i przekładanie/sprawdzanie mapy), a jaki komfort w nocy to już nie mowie! kolejna świetna sprawa to zapamiętywanie trasy a w połączeniu z komputerem i nałożeniem tras na mapy, daje to niesamowite narzędzie. fakt na dłóższych wyprawach moze być problem z bateriami, ale po pierwsze nie trzeba mieć go wtedy cały czas włączonego, a 24h działania co daje tak z trzy dni jazdy to też nie tak strasznie.

dodatkowo świetny do chodzenia po gorach, zwykłego przemieszczania sie (np. odnalezienia sie w wielkim mieście) no i oczywiście używam go też w samochodzie, choć pewnie dedykowany samochodowy model byłby lepszy w tym przypadku, to i tak wole tego, ale to juz zamiłowania do podrózy ;]

Offline Maciek

• Miasto: WM / WB
  • Na forum od: 08.08.2006
Odp: GPS
« 30 Gru 2008, 19:46 »
Kiedyś używałem Visty CX, z raz w aucie (porażka), kilka na rowerze (niezbyt mnie wciągnęło). Niestety nie mogę się do tego przekonać.
Oczywiście nie ma to jak TomTom, Automapa do auta czy Garmin w telefonie "do odnalezienia się w wielkim mieście".
Ale to już nie są GPSy turystyczne ;)

EDIT:
O masz naprawdę dawno używałem tej Visty - jak jeszcze kosztowała prawie 2k, a teraz 300$  :shock:
Pozdrawiam,

Maciek

Offline tobiasz

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.06.2006
« 1 Sty 2009, 23:46 »
mialem viste
jakos na rowerze nie jest mi potrzebna
w aucie totalnie sie nie sprawdzala

teraz do auta mam automape
a na rowerze wiecej miejsca na kierownicy

Offline bighunter

• Miasto: Suwałki
  • Na forum od: 14.06.2006
« 17 Kwi 2009, 21:31 »
Od dłuższego czasu zastanawiam sie na zakupem odbiornika GPS Garmina. Jestem ciekawy jakich modeli uzywacie i jakie sa Wasze opinie o nich. Czy macie jakies doswiadczenia z nawigowaniem z GPS z mapa wektorowa?

Offline Svolken

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 14.03.2009
« 17 Kwi 2009, 21:38 »
A sa juz watki o GPS, wiec najpierw tam poczytaj. A pozniej polecam http://gpsmaniak.com 60csx rządzi :)

Offline bighunter

• Miasto: Suwałki
  • Na forum od: 14.06.2006
« 17 Kwi 2009, 21:45 »
znam ta strone. Garniaka tez studiowalem.

Offline Svolken

• Na forum od: 14.03.2009
« 17 Kwi 2009, 21:57 »
No to nie wiem czego wiecej potrzebujesz :)

Offline Janek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 31.05.2008
    • http://janulrich79.googlepages.com
« 17 Kwi 2009, 23:43 »
Ja używam Garmin eTrex H. Na następujące sposoby ;)

1. Wycieczki jednodniowe. Plątanina podrzędnych asfaltów. Za każdym razem inaczej. Na 100km straciłbym morze czasu z mapą, a tak wklikuję tracka w OziExplorerze i mam jazdę jak po sznurku. Wada: jak zboczę z trasy to już nie jest jak po sznurku ;-)

2. Góry niedaleko domu. Ciągle te same trasy, w domu analizuję tracka - suma przewyższeń, czas podjazdu itp.

3. Ukraina, Rumunia, sakwy. Wydruki starych sowieckich sztabówek i waypointy przygotowane w domu.

4. Jakiekolwiek góry (pieszo czy na rowerze) ze współczesną mapą z siatką GPS - można się szybko znaleźć.

Pozdr,
Janek

Offline Dynuel

• Miasto: Zgierz, York UK
  • Na forum od: 21.12.2008
« 18 Kwi 2009, 00:29 »
Ja używam Garmina HCx, funkcjonalność super, aczkolwiek jeżeli chodzi ogólnie o mapy wektorowe, to do tradycyjnych się nie umywają.

Offline Joseph

• Miasto: Gdańsk / Lublin
  • Na forum od: 02.06.2008
« 18 Kwi 2009, 12:55 »
Cytat: "Janek"
Ja używam Garmin eTrex H. Na następujące sposoby ;)

1. Wycieczki jednodniowe. Plątanina podrzędnych asfaltów. Za każdym razem inaczej. Na 100km straciłbym morze czasu z mapą, a tak wklikuję tracka w OziExplorerze i mam jazdę jak po sznurku. Wada: jak zboczę z trasy to już nie jest jak po sznurku ;-)

nie posiadam co prawda dedykowanego turystycznego GPSa, ale podobnie korzystam 'na mieście' (mało mi jeszcze znanym Lublinie) z telefonu działającego pod kontrolą Windows Mobile.
Odpalam AutoMapę, podpinam zestaw słuchawkowy, telefon wrzucam w torbę biodrową. Przy opcji trasy 'krótka' prowadzi mnie do celu po najkrótszej możliwej drodze, często wręcz nieprzejezdnej dla samochodów. Jest nawet opcja piesza, ale krótka wydaje mi się optymalna dla roweru.
Na jednodniowe wycieczki, też było by ok. można dopisać kilka punktów 'przez', a Pani Marzena poprowadzi bocznymi asfaltami (nie da się niestety wyłączyć głównych dróg, jednak punkty przez świetnie dają radę).
Ja jednak, preferuję klasyczne metody, czyli mapę, ew. kompas gdy zapuszczę się w las, czy np. ściągę jak jechać, sporządzoną na podstawie mapy, pomimo że przez takie ściągi nie raz pobłądziłem :D

Co do samych map.
Moim zdaniem mapy topo są bezkonkurencyjne,
na jedno/kilkudniowe wypady, raczej pętle wolę zabrać wręcz 1:50k, jednak przy dłuższych trasach są nieporęczne (czasami przejeżdża się po kilka map 1:50k dziennie).
A jeśli chodzi o urządzenia GPS i dłuższe trasy, to jednak preferuję wspomnianą AutoMapę, czy inną mapę wektorową  - mapa samochodowa, ale z sakwami przemieszczamy się jednak głównie drogami. Topo (rastrowe), aż tak poręczne nie są.

Offline Janek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 31.05.2008
    • http://janulrich79.googlepages.com
« 18 Kwi 2009, 21:46 »
Cytat: "Joseph"

ale podobnie korzystam 'na mieście' (mało mi jeszcze znanym Lublinie)

O! Witaj w klubie. Mieszkałem tam 28 lat ;)
Teraz zamieniłem L na D... Z jednej strony teraz mam góry pod nosem, z drugiej cholernie szkoda mi tych wszystkich podrzędnych dróżek przez wsie podlubelskie....

MarcelLee

• Gość
« 17 Maj 2009, 23:00 »
Ja podobnie jak Joseph, jeżdżę z Automapą tyle że mam ją ramie zamontowaną i przez to czuje się trochę jak w samochodzie ;)

Offline tobiasz

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.06.2006
« 20 Maj 2009, 21:44 »
aktualnie mam w telefonie soft garmin XT
wczesniej mialem starego garmina Vista (jeszcze czarnobialy)
teraz zamierzam sobie sprawic vista hcx

Offline Mężczyzna robertrobert1

• Na forum od: 19.04.2009
« 20 Maj 2009, 22:09 »
Cytat: "bighunter"
Jestem ciekawy jakich modeli uzywacie

Zadnego GPSa nie używam. W każdym terenie potrafie się odnależć przy użyciu mapy.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 20 Maj 2009, 22:23 »
Cytat: "robertrobert1"
Zadnego GPSa nie używam

takiej odpowiedzi potrzebowali użytkownicy zainteresowani GPSem :roll:

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat