Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311498 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: GPS
« 10 Lip 2014, 23:45 »
Skopiowałem sobie na urządzenie mapy, mam ich w sumie koło 20. Czy ma znaczenie ile mam map załączonych? O ile mapy na siebie się nakładają, wiadomo, że powinno działać trochę wolniej. Jak będzie w sytuacji gdy każda mapa to inny obszar?

Aha. U mnie w Kauflandzie baterie kosztują 70 gr/szt.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 11 Lip 2014, 08:38 »
Zatem - co w zamian MapSource, jakiego programu używacie? Znajduję jakieś chaotyczne opisy w sieci różnych programów i właściwie stoję w miejscu! A może ktoś ma plik na Garmina z wcześniejszych edycji BBT i jakąś ludzkim językiem napisaną instrukcję jak to wgrać?

Kiedyś też zanim wgrałem ślad konwertowałem go mapsourcem i później wgrywałem... tylko nie wiem po co :P
Teraz kopiuje bezpośrednio ślad w formacie GPX (który wyklikuje na bikemapie, gpsies itp) na urządzenie i śmiga.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna michuss

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 28.02.2014
« 11 Lip 2014, 09:19 »
Skopiowałem sobie na urządzenie mapy, mam ich w sumie koło 20. Czy ma znaczenie ile mam map załączonych? O ile mapy na siebie się nakładają, wiadomo, że powinno działać trochę wolniej. Jak będzie w sytuacji gdy każda mapa to inny obszar?

OIDP może być uruchomiona tylko jedna mapa "routowalna". Na samym początku, gdy jeszcze tego nie wiedziałem urządzenie raz czy dwa razy samo z siebie się wyłączyło. Gdy przestawiłem się na jedną mapę problem zniknął.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 11 Lip 2014, 10:55 »
Worek a jaki jest sens włączania wszystkich dwudziestu czy pięciu czy dziesięciu, map z obszarami pokrywającymi się?
Wyświetli się tylko mapa z najwyższym priorytetem oraz jeżeli będziesz miał jakąś "przezroczystą". Np nakładkę ścieżek czy szlaków.  Dochodzą jeszcze problemy z danymi cieniowania map i parametrem TRE. Jest jeszcze priorytet nazw plików gmapbmap, gmapprom i gmapsupp ...  Sprawa dosyć ciekawa i złożona.
Masz na myśli współpracę wielu map w wytyczaniu trasy? Zapomnij. Praktycznie nie ma takiej możliwości.
Dlatego w wyniku doświadczeń przyjęto zasadę włączania jednej mapy plus mapa bazowa.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna roolez

• Miasto: Brodnica
  • Na forum od: 16.06.2011
« 11 Lip 2014, 14:55 »
Teraz kopiuje bezpośrednio ślad w formacie GPX (który wyklikuje na bikemapie, gpsies itp) na urządzenie i śmiga.

Dobrze rozumiem, że z poziomu gpsies da się zrobić plik z własną trasą i wgrać go do bezpośrednio do Garmina  bez pośrednictwa  Mapsource'ów tudzież podobnych wynalazków?
Przyjrzę się temu!

« 11 Lip 2014, 14:57 »
Worek a jaki jest sens włączania wszystkich dwudziestu czy pięciu czy dziesięciu, map z obszarami pokrywającymi się?
Nie ma sensu. Dlatego pytam o obszary uzupełniające się (pobrałem mapy poszczególnych krajów znajdujących się na planowanej trasie).
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 11 Lip 2014, 15:49 »
Dobrze rozumiem, że z poziomu gpsies da się zrobić plik z własną trasą i wgrać go do bezpośrednio do Garmina  bez pośrednictwa  Mapsource'ów tudzież podobnych wynalazków?
Przyjrzę się temu!

Dobrze rozumiesz.

Nie wiem czemu wcześniej myślałem że się nie da i kombinowałem z mapsourcem... ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna roolez

« 11 Lip 2014, 16:16 »
hej!
Coś mi się udało wgrać do GPS-a ale chyba nie w tym formacie co powinienem! Po kliknięciu plik automatycznie otwiera mi się w Mapsource ale nie jako mapa! Jaki powinien być zatem format pliku!

Próbuję dalej! ;D

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 11 Lip 2014, 16:20 »
Nie ma sensu. Dlatego pytam o obszary uzupełniające się (pobrałem mapy poszczególnych krajów znajdujących się na planowanej trasie).
Można jeżeli mapy są kompatybilne ze sobą. Ale jeżeli mapy nie są kompatybilne - np. nie są idealnie przycięte wg granic państwowych, trochę bałaganu na ekranie może być. Mogą być duże kłopoty z routingiem.
Punkty poi wyszukiwane są we wszystkich zainstalowanych mapach, niezależnie czy któraś jest aktywna czy nie. Niestety nie ma filtrowania po konkretnej mapie.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 11 Lip 2014, 16:28 »
hej!
Coś mi się udało wgrać do GPS-a ale chyba nie w tym formacie co powinienem! Po kliknięciu plik automatycznie otwiera mi się w Mapsource ale nie jako mapa! Jaki powinien być zatem format pliku!

Próbuję dalej! ;D

Kopiujesz normalnie w eksploratorze czy tam innym total commanderze plik GPX do folderu GPX w GPSie. Powyższego postu nie zrozumiałem całkowicie... Mapsource Ci się otworzył w GPSie czy co...?

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna roolez

« 11 Lip 2014, 16:37 »
Trochę zamotałem! Otworzył mi się w Mapsource gdy podglądałem go przez komputer! Samego pliku nie udało mi się uruchomić w GPS-ie

Napisałbyś z grubsza jak to robisz, tak od początku do końca?

hej

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 11 Lip 2014, 16:48 »
http://www.bikemap.net/pl/route/2691344-skala-krk/#gsc.tab=0

Z prawej 'eksport GPS data' -> download GPX file

Start -> Mój komputer... Mam opisywać jak się kopiuje plik?

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 11 Lip 2014, 16:53 »
Samego pliku nie uruchamiasz w GPS-ie. Musisz go znaleźć przez "moje ślady" czy coś takiego i zaznaczyć "pokaż na mapie" (wierzę, że nie różni się to aż tak bardzo między poszczególnymi urządzeniami).

Mam opisywać jak się kopiuje plik?
Opisz, ja zawsze mam z tym problemy...
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

« 11 Lip 2014, 17:03 »
Można jeżeli mapy są kompatybilne ze sobą. Ale jeżeli mapy nie są kompatybilne - np. nie są idealnie przycięte wg granic państwowych, trochę bałaganu na ekranie może być. Mogą być duże kłopoty z routingiem.
Punkty poi wyszukiwane są we wszystkich zainstalowanych mapach, niezależnie czy któraś jest aktywna czy nie. Niestety nie ma filtrowania po konkretnej mapie.
Idealnie przycięte pewnie nie są, do tego mapę Polski mam nie "z kompletu". Myślę jednak, że akurat to nie będzie problematyczne, bo mam w zwyczaju nawigować się po krótkich odcinkach.

Z tego co zauważyłem punkty POI są pokazywane tylko w bardzo niewielkich odległościach, więc zwiększenie ich liczby nie powinno mieć specjalnego znaczenia - będą odrzucane w sposób nie wymagając dużych obliczeń.

Offline Mężczyzna roolez

« 11 Lip 2014, 17:23 »
Mam plik z trasą w GPS ( jest tam na pewno, bo komputerem da się podejrzeć) ale nie mogę go "odpalić" w samym GPS-ie jako mapy do nawigacji! Przeglądam wszystkie zakładki/ikonki, ale chyba coś przeoczyłem. Pod ikonkami "Trasy", "Ślady" go nie ma!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum