Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311496 razy)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Odp: GPS
« 11 Lip 2014, 17:26 »
Poszukaj w śladach. Powinieneś mieć tam wszystkie ślady zapisane na urządzeniu, ten Twój winien być pod nazwą, pod jaką zapisałeś mapę w serwisie.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna roolez

• Miasto: Brodnica
  • Na forum od: 16.06.2011
« 11 Lip 2014, 17:44 »
No, mam ten ślad, ale jak mam go uruchomić, żeby prowadził mnie po tym śladzie?!

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 11 Lip 2014, 17:55 »
Jeśli to jest ślad, to nie będzie Cię prowadziło. Będzie on tylko wyświetlony na mapie, a sam musisz pilnować, żeby się nie zgubić. Gdybyś zapisał plik jako trasę, wówczas mógłbyś wyznaczyć prowadzenie po niej (tego nie próbowałem, okazało się, że ślad mi w zupełności wystarczy).

Żeby wyświetlić ślad na mapie wejdź w jego szczegóły i zaznacz "Pokaż na mapie".

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna roolez

« 11 Lip 2014, 18:06 »
To co mi po śladzie jak to ja mam pilnować śladu a nie on mnie?! Chyba nie taki jest cel nawigacji? Potrzebuję mapki z trasą, którą chcę przejechać i GPS ma mnie po niej prowadzić - to wszystko!
  Chiba, że ja czegoś nie rozumiem ;D

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 11 Lip 2014, 18:49 »
Są dwie opcje: ślad i trasa.

Ślad pokazuje się na GPSie i Ty musisz patrzeć na GPSa, czy akurat nie powinieneś skręcić (idąc za pokazanym śladem).
Jeśli zjedziesz ze śladu, to GPS nic nie zmieni, dalej będzie pokazywać wgrany ślad.

Trasa (zależnie od ustawień GPSa) to (w sporym uproszczeniu) to samo co ślad, tylko że dodatkowo wydaje jakieś dźwięki przed każdym skrętem, więc nie musisz patrzeć na GPSa, a jedynie nasłuchiwać odgłosów.
Jeśli zjedziesz z trasy, to GPS wyznaczy nową.

Przy czym mnie wkurza takie piszczenie i wolę jeździć ze śladem ;) Co kto lubi.
« Ostatnia zmiana: 11 Lip 2014, 19:01 Waxmund »
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna voit

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 11.02.2012
« 11 Lip 2014, 18:50 »
Musisz rozróżnić dwa pojęcia

"ślad" - to dosłownie ślad po którym się poruszałeś. Można go stworzyć "sztucznie" ale on nie będzie prowadził czy inaczej nawigowal.

"Trasa" to plan dotarcia do określonego celu ktory prowadzi Cię według określonego algorytmu, po drogach, szlakach itp.

Ja na rowerze w przeciwieństwie do samochodu, zdecydowanie preferuję ślad, kontrolując kieruneki i wstępnie zaplanowaną drogę.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 11 Lip 2014, 19:04 »
Z tego co zauważyłem punkty POI są pokazywane tylko w bardzo niewielkich odległościach, więc zwiększenie ich liczby nie powinno mieć specjalnego znaczenia - będą odrzucane w sposób nie wymagając dużych obliczeń.
Pisałem w kontekście opcji "szukaj" z menu.
Poi szuka na wszystkich mapach jakie masz nagrane w Garminie.
Natomiast szukanie po adresie masz możliwość wyboru mapy na której ma szukać i nie musi być to akurat wyświetlana mapa.
A wyświetlane poi są, hmm... nie pamiętam ale chyba tylko te z aktywnej mapy.
Garmin to ciekawe i pełne tajemnic, nie do końca odkrytych urządzenie :)
Przy nim na nudę nie można narzekać, zawsze czymś Cię zaskoczy :)
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 11 Lip 2014, 19:06 »
Trasa (zależnie od ustawień GPSa) to to samo co ślad, tylko że dodatkowo wydaje jakieś dźwięki przed każdym skrętem, więc nie musisz patrzeć na GPSa, a jedynie nasłuchiwać odgłosów.

Nie do końca. Trasę odbiornik wyznacza sam, uwzględniając zadane punkty pośrednie i końcowy (lub tylko końcowy).
Ślad to kreska od początku do końca - tu odbiornik nic nie wyznacza, tylko wyświetla to, co ma zapisane w pliku.

Nawigowanie po śladzie wygląda tak, że trzeba samemu pilnować, czy się po nim jedzie, natomiast urządzenie podaje np. odległość do końca.
Przy nawigacji po trasie pojawiają się dodatkowe strzałki (i - zależnie od urządzenia - dźwięki), gdy trzeba np. skręcić.

Offline Mężczyzna roolez

« 11 Lip 2014, 19:23 »
Mam wgrane trzy ślady w GPS ale żadnego nie mogę "odpalić"! Spróbuję zrobić "trasę"!
Niemożliwe, żebym był aż tak upośledzony na elektroniczne wynalazki!

Zaraz go wyp....lę z trzeciego piętra na glebę!

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 11 Lip 2014, 19:28 »
Wrzuć tutaj ten ślad jako załącznik, to zobaczymy, co z nim nie tak.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 11 Lip 2014, 19:30 »
No to moze ktos szybko do Ciebie podjedzie i Ci skonfiguruje, co? Wax sie pewnie w godzine uwinie.

Przestan sie uzalac, jak chcesz pomocy to pisz co sie dzieje, a nie marudz. Chciales odpalic ten slad - co wobec tego zrobiles?

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 11 Lip 2014, 19:37 »
Jest taki program, TeamViewer... będzie chyba najszybciej...

Hipek, Brodnica z tego co widzę jest w kuj-pomorskim, więc hmmm, godzina może nie wystarczyć ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 11 Lip 2014, 19:39 »
Przez TeamViewer bedziesz mu GPS konfigurowal?

No to masz poltorej. W tym obiad.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 11 Lip 2014, 19:42 »
Można przez TeamViewer zobaczyć co wgrał na GPSa i ew wgrać to co trzeba. Ja się na trasach zupełnie nie znam, zawsze korzystam ze śladu.

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 11 Lip 2014, 19:45 »
Ale on pewnie wgral go dobrze, tylko nie umie tego wyklikac na samym urzadzeniu...

Do kolegi: podaj sciezke pod jaka wgrales plik sladu do urzadzenia.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum