Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311499 razy)

Offline Mężczyzna roolez

• Miasto: Brodnica
  • Na forum od: 16.06.2011
Odp: GPS
« 11 Lip 2014, 20:14 »
Dzięki za cierpliwość i wyrozumiałość  :)

Ślady mam wgrane do katalogu GPX, który jest w katalogu GARMIN. Przerzucałem pliki w inne miejsca - bez rezultatu. Ślady te bez problemu dają sie obejrzeć w Mapsource.
W załączniku spakowane ZIP-em ślady, które wgrałem.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 11 Lip 2014, 20:26 »
hej!
Coś mi się udało wgrać do GPS-a ale chyba nie w tym formacie co powinienem! Po kliknięciu plik automatycznie otwiera mi się w Mapsource ale nie jako mapa! Jaki powinien być zatem format pliku!
Próbuję dalej!
Mam wgrane trzy ślady w GPS ale żadnego nie mogę "odpalić"! Spróbuję zrobić "trasę"!
Niemożliwe, żebym był aż tak upośledzony na elektroniczne wynalazki!

Zaraz go wyp....lę z trzeciego piętra na glebę!

Może napij się wcześniej herbaty z melisą...

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 11 Lip 2014, 20:33 »
W załączniku spakowane ZIP-em ślady, które wgrałem.

Nie wyświetla się tylko plik "Do Rypina.gpx". Pozostałe dwa wyświetlają mi się na mapie w urządzeniu.

Dla jasności - wchodzę w "menadżer śladów" i tam jest lista dostępnych śladów. Wybieram ślad, klikam "pokaż mapę" i jest ślad na mapie.

P.S.

"Do Rypina.gpx" się nie wyświetla jako ślad, bo to jest... trasa. :)
Jako trasa się wyświetla.

Czyli pliki masz w porządku, tylko nie umiesz ich wywołać w urządzeniu.
« Ostatnia zmiana: 11 Lip 2014, 20:43 Turysta »

Offline Mężczyzna roolez

• Miasto: Brodnica
  • Na forum od: 16.06.2011
« 11 Lip 2014, 21:02 »
W menu głównym mam ikonę "ślady" Pod nią nie mam czegoś takiego jak " menedżer śladów" czy "pokaż mapę". Jest tylko katalog nazwany dzisiejszą datą i w nim są wszystkie ślady, ale mogę je tylko usunąć
Ścieżka dostępu do tych sladów jest taka: ŚLADY/USTAWIENIA/USTAWIENIA KARTY i tam mogę podświetlić dowolny ślad. ale tylko pojawia się informacja - jak wspomniałem -  czy go usunąć (TAK/NIE)

Czy ma znaczenie to, że są one na odrębnej/wymiennej karcie, a nie w pamięci urządzenia?

« 11 Lip 2014, 21:05 »
Ja mam Dakotę, tam jest to inaczej zorganizowane.
Chyba musiałby Ci pomóc ktoś, kto wie, jak to jest w takim jak Twoje urządzeniu.

Offline Mężczyzna Gallicjanin

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 10.01.2012
« 11 Lip 2014, 21:25 »
Mam wgrane trzy ślady w GPS ale żadnego nie mogę "odpalić"! Spróbuję zrobić "trasę"!
Niemożliwe, żebym był aż tak upośledzony na elektroniczne wynalazki!

Zaraz go wyp....lę z trzeciego piętra na glebę!
Raczej zmień forum- nie ten adres- Garniak może być lepszy- Pozdrawiam !

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 11 Lip 2014, 22:07 »
Roolez: no to już wiesz, kto Ci na pewno nie pomoże - Gallicjanina nie pytaj.

Ad meritum:
Jest tylko katalog nazwany dzisiejszą datą i w nim są wszystkie ślady, ale mogę je tylko usunąć
W tym miejscu na moim urządzeniu zaznaczam dany ślad, "wchodzę" do środka (przycisk "Enter") i pojawia się dodatkowe menu.

Nie masz czegoś takiego?
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Ślad a trasa
« 12 Lip 2014, 11:52 »
Witam
To może małe wyjaśnienia.

W przypadku śladu jest ograniczona liczba punktów w których ślad się "łamie". W przypadku Oregona 400 jest to 999. Jest to bardzo dużo i można używać śladu nawet o długości 1000km. Jeżeli jest więcej punktów to się w Oregonie nie wyświetlają i trasa się przedwcześnie kończy.

Z trasą jest dużo gorzej. Ilość punktów "łamiania" się trasy jest ograniczona bodajże do 40. Jeżeli jest ich więcej to trasa się nie wyświetla pomimo załadowania i z tym ktoś tutaj miał problem. Trasa jest ok w przypadku bardzo nieskomplikowanych przejazdów po głównych drogach. Wtedy nawigacja Cię prowadzi od punktu do punktu. W przypadku skomplikowanych przejazdów rowerowych, gdzie chcemy jechać nie głównymi drogami, a ścieżkami, bocznymi i prowadzić przejazd wbrew logice nawigacji tylko ślad.
Ja do celów rowerowych stosuję tylko ślad. Przeważnie "ślad" sztucznie wytworzony na stronach www i w Basecampie.

« 12 Lip 2014, 12:01 »
W przypadku Oregona 400 jest to 999. Jest to bardzo dużo

Moim zdaniem 999 punktów na ślad, to jest bardzo, ale to bardzo mało.
Rzadko która z moich tras wyklikanych na gpsies.com ma ich poniżej 1000.

« 12 Lip 2014, 12:40 »
Roolez: no to już wiesz, kto Ci na pewno nie pomoże - Gallicjanina nie pytaj.

Ad meritum:
Jest tylko katalog nazwany dzisiejszą datą i w nim są wszystkie ślady, ale mogę je tylko usunąć
W tym miejscu na moim urządzeniu zaznaczam dany ślad, "wchodzę" do środka (przycisk "Enter") i pojawia się dodatkowe menu.

Nie masz czegoś takiego?

No może Ty pomożesz; wróciłem ze spaceru, jest pochmurno i deszczowo - Etrex nie łapie satelitów, co robić?  Pozdr.

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
« 12 Lip 2014, 12:44 »
Moim zdaniem 999 punktów na ślad, to jest bardzo, ale to bardzo mało.
Rzadko która z moich tras wyklikanych na gpsies.com ma ich poniżej 1000.
Wrzuć ją do Mapsource, przefiltruj do 500 punktów i zobacz, co to zmieniło. Moja Vista ma ograniczenie do 500 pkt i jeszcze nigdy nie było to problemem.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 12 Lip 2014, 12:44 »
Oregon i Etrex mają ograniczenie 10 tyś. puntów na ślad i tu w zasadzie nie jest to problemem.
Trasy mają ograniczoną ilość punktów, tylko nie pamiętam ile bo praktycznie nie korzystam.
Można to ograniczenie ominąć. Należy utworzyć trasę z dużą ilością punktów jak ślad lub zrobić konwersję slad na trasę. Włączyć tryb "bezdroże" ( to wcale nie znaczy, że jazda jest bezdrożami) i urządzenie będzie nas nawigować od punktu do punktu.
W przypadku skomplikowanych przejazdów rowerowych, gdzie chcemy jechać nie głównymi drogami, a ścieżkami, bocznymi i prowadzić przejazd wbrew logice nawigacji tylko ślad.
Ja do celów rowerowych stosuję tylko ślad. Przeważnie "ślad" sztucznie wytworzony na stronach www i w Basecampie.
W przypadku nawigacji "po trasie" wiele zależy od mapy, jak urządzenie wyznaczy trasę. Nie zawsze wybór typu pojazdu w urządzeniu (np rower) da trasy jakie oczekujemy. Mapy mają różnie przygotowany routing i nie zawsze logicznie pod rower. Ump raczej pod samochód, Velomap typowo pod rower raczej drogi asfaltowe a Openmtbmap też rower ale jak jest możliwość to poprowadzi terenem.
« Ostatnia zmiana: 12 Lip 2014, 12:54 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 12 Lip 2014, 13:15 »

Cytat: Gallicjanin link=topic=851.msg230165#msg230165

No może Ty pomożesz; wróciłem ze spaceru, jest pochmurno i deszczowo - Etrex nie łapie satelitów, co robić?  Pozdr.

Zmien forum i sprobuj na forum Garniaka. Nie to miejsce.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

« 12 Lip 2014, 13:39 »

Cytat: Gallicjanin link=topic=851.msg230165#msg230165

Zmien forum i sprobuj na forum Garniaka. Nie to miejsce.
Tak zrobię; dzięki za radę- wyczerpałeś temat !

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum