Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311170 razy)

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
Odp: GPS
« 19 Mar 2011, 18:49 »
Cytat: "cinek"
Ja cały czas korzystam z UMP, ale czy może w 2011 pojawiło się coś lepszego na rower?

Pojawiła się TOPO Polska 2011, jak dla mnie jest najciekawszą propozycją z map Garmina. Sporo szlaków, bardzo dokładna (chociaż nie bez błędów, ostatnio się znalazły 2 drogi ze źle zaznaczonymi nawierzchniami), duży plus za dane DEM (pokazuje profile wysokościowe planowanej trasy). W porównaniu do GPmapy TOPO nie ma już tak wielkich ikon z zaznaczonymi szlakami rowerowymi, co utrudniało przeglądanie mapy i są widoczne dopiero na przybliżeniu 300m.

A z ciekawostek - udało mi się na podstawie danych z Geoportalu zrobić nakładkę na mapy z granicami administracyjnymi gmin :)

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 19 Mar 2011, 18:52 »
Ja używam UMP z nakładką ze szlakami. Tyle. W większości się sprawdza, choć w swojej okolicy już zauważyłem brak jednej drogi. Zgłębiam temat jak można UMP wspomóc. :mrgreen:

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
« 19 Mar 2011, 18:52 »
A gpmape używał ktoś?

Ja jeszcze oprócz UMP używam garmin City Navigator Europe i też jest OK

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 19 Mar 2011, 18:55 »
Cytat: "cinek"
Heh, nie widzę żebym pisał, że jest nowoczesny.
Jest to model zaledwie jedną generację wstecz. Zdaje się, że dalej niepobity jeżeli chodzi o długość pracy.

Są oczywiście różne szkoły, różne oczekiwania wobec GPS... :]

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna szy

« 19 Mar 2011, 19:04 »
Cytat: "ciman"
Pojawiła się TOPO Polska 2011, jak dla mnie jest najciekawszą propozycją z map Garmina. Sporo szlaków, bardzo dokładna (chociaż nie bez błędów, ostatnio się znalazły 2 drogi ze źle zaznaczonymi nawierzchniami), duży plus za dane DEM (pokazuje profile wysokościowe planowanej trasy).

Jeśli patrzeć na stosunek jakości do ceny, to nie jest to
produkt wart zainteresowania.

UMP jest za darmo. Gdy brakuje Ci jakiejkolwiek drogi,
przejedź nią raz, podeślij ślad i już będzie. Dane DEM
UMP również od niedawna zawiera.

Profile trasy możesz sobie wyklikać z webowej wersji
UMP:

-> http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/

Szy.

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
« 19 Mar 2011, 19:32 »
Cytat: "szy"

UMP jest za darmo. Gdy brakuje Ci jakiejkolwiek drogi,
przejedź nią raz, podeślij ślad i już będzie. Dane DEM
UMP również od niedawna zawiera.

A skąd mam wiedzieć, że istnieje, skoro jej nie ma na tej mapie? :P
UMP poza głównymi drogami i dużymi miastami jest niestety bardzo mało dokładna, do samochodu może i się nadaje, ale na rower, gdzie często zjeżdża się na lokalne asfaltowe drogi - nie za bardzo.

Offline Mężczyzna szy

« 20 Mar 2011, 08:53 »
... ja miałem dokładnie ten sam problem, gdy używałem dawnej
GP Mapy, która jednak wiele się nie różni się od Topo Polska... :]

Z UMP to zależy od regionu. Jeśli ktoś przed Tobą poświęcił czas
UMP - mapa jest. To fajnie widać właśnie na webowej wersji
dla okolic 3miasta - wokół Gdyni mnóstwo ścieżynek, fajna treść,
a wokół Gdańska jakby gorzej.

Szy.

Offline Mężczyzna maciekkk

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 29.05.2011
« 4 Cze 2011, 23:02 »
Mi gps służy do wspomagania, wyznaczenia kierunku, a nie do ciągłej nawigacji. Jadąc prostą drogą przez xx km nie potrzebuję aby on ciągle działał.
A co do elektroniki to jest tak, że bywa niestety czasem zawodna(może spaść i się zepsuć, może się zalać przez deszcz, może brakować baterii/prądu). A mapa, to mapa, zamoknie, podrze się to na stacji benzynowej można kupić kolejną ;)

Czyli dla mnie głównie mapa + wspomaganie na dziwnych rozjazdach, w terenie, czy czasem po mieście gps(ale jak wiem gdzie jade prosta trasa to go nie używam).

A moja nawigacja to telefon Nokia z symbianem + PENTAGRAM PathFinder Logger [P 3106]. Co do modułu gps(P 3106) to sprawdza się bardzo dobrze, ma chipset MTK(dokładny i oszczędny), posiada dodatkowo opcję logowania trasy(zapisuje w własnej pamięci do 150000 punktów) i co najważniejsze >> długie działanie: ponad 25 godzin ciągłej nawigacji, wyjątkowy czas czuwania – powyżej 300 godzin. I co ciekawe ma baterię taką jak jest w tel. noki - 'BL-5C' :)
Co do telefonu to jest problem, bo tel. nie pociągnie 25 godz. ciągłej nawigacji ;p i dlatego myślę kupić sobie 2, zapasową baterię do kom.

Soft na kom.
>> nokia maps: dokładna, przyjemna w użyciu, płynności działania, mało obciąża tel. tryb nawigacji dla samochodu i pieszy(niestety nie mam licencji na nawigacje samochodową, dla mojego tel. nie jest dostępna za darmo ;/) a w trybie pieszym to może poprowadzić przez lasy itd ;p
>> Sygic Mobile: też dokładna, dobrze prowadzi, ma wiele trybów nawigacji- w tym rowerowy, ale bardziej obciąża kom niż nokia maps, ale jak piszą na forach jedna z lepszych nawigacji, mi się podoba :)

http://www.pentagram.pl/produkty/nawigacja_gps/odbiorniki_gps/pentagram_pathfinder_logger_p_3106

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 4 Cze 2011, 23:13 »
Co do telefonu to jest problem, bo tel. nie pociągnie 25 godz. ciągłej nawigacji ;p i dlatego myślę kupić sobie 2, zapasową baterię do kom.

Wyjdzie coś ok 2-3 dolców :D
Ja zamawiałem u chińczyków do swojego 2 sztuki (BL-5J) + ładowarkę zewnętrzną do bateryjek

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Fijolek2005

• Miasto: Warszawa Ząbki
  • Na forum od: 27.12.2010
« 5 Cze 2011, 14:16 »
Cześć a nie lepiej takie urządzenie http://allegro.pl/philips-sce-4420-ladowarka-podrozna-bb-sklep-i1636219275.html jest bardziej uniwersalne można prawie wszystko podłączyć .Ja mam osobiście większą wersję Philips SCE7640/12 . Na rower sprawuje się dobrze a i MP4 podłączysz
Wsiąść do pociągu byle jakiego .
Do Zamościa to kiedy dojadę -widzi pan ten odjeżdżający to jest do Zamościa
O k..wa

• blog podróżniczy
« 5 Cze 2011, 15:05 »
po pierwsze drożej, po drugie gigantyczne marnotrastwo energii podczas ładowania akumulatora innym akumulatorem. Realnie można z takiego akku raz naładować telefon do pełna (i to taki niezbyt prądożerny).
Druga sprawa, nowoczesne telefonu potrzebują zasilania prądem ładowania minimum 0,5A, mój stary tablet internetowy nawet 0,8A żłopał, taki przenośny akku będzie miał na 90% problem z uzyskaniem takiego prądu.

« 5 Cze 2011, 16:38 »
ja swojego HTC HD 2 podczepiam i nie mam żadnego problemu (a jest to największa komórka z ekranem 4.3 ), ale jak tak mówisz to pewnie masz rację . Tylko pewnie cud że ładuje się  :D
O k..wa

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 5 Cze 2011, 16:53 »
Jesteś pewien, że ładuje się? Ile dni jechałeś pod rząd bez podłączania do gniazdka?
Bo słyszałem, że owszem urządzenie wskazuje, że jest podpięte do zasilania, ale faktycznie rozładowuje się, tylko wolniej.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

« 5 Cze 2011, 17:00 »
Będe jechał na gps do pracy dzisiaj to ci powiem jaki odcinek i ile mi się naładował
O k..wa

• blog podróżniczy
« 5 Cze 2011, 17:03 »
Cytat: "Fijolek2005"
ja swojego HTC HD 2 podczepiam i nie mam żadnego problemu (a jest to największa komórka z ekranem 4.3 ), ale jak tak mówisz to pewnie masz rację . Tylko pewnie cud że ładuje się  :D

Zrób sobie test, wyładuj baterię w urządzeniu i spróbuj naładować tym zewnętrznym.

Zapasowe akku nie są drogie (chyba, że jakaś kompletna egzotyka lub bateria niewymienna (iphone :D)). Na allegro nie kupować, bo tam to już kompletny chłam wciskają, za to na ebay'u już przynajmniej z 6 razy zamawiałem i nie narzekam, taniej i lepsza jakość.

osobiście jak mam przejechać przez nieznaną większą mieścinę to włączam Sygica, wyłączam ekran i GPS drze się z kieszeni (pewnie dla postronnych dość dziwny widok)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum