Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311517 razy)

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
Odp: GPS
« 12 Lip 2014, 15:47 »
Parapetowy test GPSMAP 64s zakończony wynikiem 18h 30min - nieźle, bo sporo ponad specyfikację producenta.

Glonass wylaczony, podświetlenie cały czas na maxa, oszczedzanie baterii wyłączone, baterie Varta Professional Lithium.

Offline Mężczyzna roolez

• Miasto: Brodnica
  • Na forum od: 16.06.2011
« 12 Lip 2014, 15:58 »
W tym miejscu na moim urządzeniu zaznaczam dany ślad, "wchodzę" do środka (przycisk "Enter") i pojawia się dodatkowe menu.

hej!
W katalogu ze śladami mogę tylko usunąć ten, który podświetliłem kursorem/strzałkami - sprawdziłem jeszcze raz przed chwilą. Jak wspomniałem wczoraj, otwiera się tylko okno żądające potwierdzenia (bądź nie) usunięcia pliku.

Mariusz, dzięki za instrukcje.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 12 Lip 2014, 16:44 »
Przeczytaj jeszcze raz uważnie post Duszy ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
« 12 Lip 2014, 16:53 »
Parapetowy test GPSMAP 64s zakończony wynikiem 18h 30min - nieźle, bo sporo ponad specyfikację producenta.

Glonass wylaczony, podświetlenie cały czas na maxa, oszczedzanie baterii wyłączone, baterie Varta Professional Lithium.
Ciekawe - mi trzyma maks. 12-13h w praktycznym użyciu.
Możliwe, że przewijanie mapy pożera baterie z uwagi na większe wykorzystanie procesora.

Przeczytaj jeszcze raz uważnie post Duszy ;)
Thx.
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline nie.dzielny

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 01.04.2009
« 12 Lip 2014, 17:34 »
wróciłem ze spaceru, jest pochmurno i deszczowo - Etrex nie łapie satelitów, co robić?  Pozdr.
Dwa razy tak miałem że włączyłem odbiornik i jadąc bardzo powoli w lesie GPS nie chciał mi złapać satelitów. Przystanąłem, odczekałem może minutę a może i nie - i GPS się zafiksował.
A może rozłożony parasol zakłócał sygnał? ;)
Wszystkie zawarte tutaj opinie są moimi subiektywnymi odczuciami z którymi w pełni się zgadzam

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
« 12 Lip 2014, 17:44 »
Cytat: Dusza w Dzisiaj o 15:47Parapetowy test GPSMAP 64s zakończony wynikiem 18h 30min - nieźle, bo sporo ponad specyfikację producenta.Glonass wylaczony, podświetlenie cały czas na maxa, oszczedzanie baterii wyłączone, baterie Varta Professional Lithium. Ciekawe - mi trzyma maks. 12-13h w praktycznym użyciu.Możliwe, że przewijanie mapy pożera baterie z uwagi na większe wykorzystanie procesora.

GiePa tylko raz wzialem do lapki podczas test, nie wykluczone że w realnym użycu będzie tak jak mówisz. Chociaż baterie też dużo zmieniają, jak z Blondasem i Galicjaninem śmigaliśmy po pogórzu Przemyskim to natrafiłem takie perełki, że mi etrex padł po niecałych 3h :P

W sumie podczasu kupna, zastanawiałem się nad 62s bo tańszy i ta nowa seria w sumie wielkiego upgrad'u nie oferuje. Szalę przechyliła możliwość ładowania aku bezpośrednio w urządzeniu - pociągnie się z dynama pradzik  ;D

Offline Mężczyzna Gallicjanin

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 10.01.2012
« 12 Lip 2014, 18:24 »
wróciłem ze spaceru, jest pochmurno i deszczowo - Etrex nie łapie satelitów, co robić?  Pozdr.
Dwa razy tak miałem że włączyłem odbiornik i jadąc bardzo powoli w lesie GPS nie chciał mi złapać satelitów. Przystanąłem, odczekałem może minutę a może i nie - i GPS się zafiksował.
A może rozłożony parasol zakłócał sygnał? ;)
Dzięki; to może być właściwa diagnoza- teraz na parapecie (deszcz dalej pada) złapał full'a. Pozdrawiam G.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 12 Lip 2014, 18:38 »
Dziwne z tym brakiem "zasięgu". Czasami warto zrobić reset urządzenia.
Etrex ma naprawdę mocno czuły chipset, a miałem już różne Garminy.
W zasadzie w domu łapie bez problemu dosyć mocny sygnał.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna roolez

« 12 Lip 2014, 19:09 »
Chyba w końcu udało mi się rozwiązać problem! Od razu widać że nikt z Was nie ma Garmina tego typu co ja mam albo nie chce się przyznać , że miał i wcale się nie dziwię! ;D

Wróciłem właśnie z przejażdżki po "śladzie" i przyznam, że to porażka totalna! Dojeżdżam do ronda z 4. rozjazdami i co - mam celować aż się wskaźnik ustawi na śladzie? A może czegos jeszcze nie uruchomiłem?

Są jakieś Garminy, albo inne jakieś, z nawigacją podobną do samochodowej?

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 12 Lip 2014, 19:49 »

Pisałem wyżej, że - przynajmniej tak jest w mojej Dakocie, w innych pewnie też - gdy się nawiguje po trasie, pojawiają się dodatkowe strzałeczki (i ewentualnie sygnały dźwiękowe), gdy trzeba skręcić. Wprawdzie nie ma komend głosowych, ale jest to namiastka nawigacji samochodowej.

Przy jeździe po śladzie sam musisz się pilnować. Jednak mam wrażenie, że trochę przesadzasz, że to to takie trudne.

Offline Mężczyzna roolez

« 12 Lip 2014, 20:02 »
Pewnie, że nie jest trudne, ale jak wspomniałem - dojechałem do ronda, które ma 4 zjazdy, specjalnie pojechałem źle; zanim GPS się zorientował byłem byłem kilkadziesiąt metrów za rondem! A teraz wyobraź sobie sytuację w dużym, zatłoczonym mieście!
To w ogóle wypacza istotę GPS-u! Próbowałem jeszcze "trasę", ale ma jakieś ograniczenia  co do rozmiaru (50 punktów?) Jutro poćwiczę dalej, może bardziej mi się rozjaśni wszystko.

pozdrawiam

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 12 Lip 2014, 20:05 »
Chyba zbyt wiele oczekujesz. ;)

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
« 12 Lip 2014, 20:06 »
Chyba zbyt wiele oczekujesz. ;)

To chyba cecha każdego nowego użytkownika Garmina ;)

Potem jak w każdym związku nadchodzi faza zrozumienia.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 12 Lip 2014, 20:15 »
Chyba w końcu udało mi się rozwiązać problem! Od razu widać że nikt z Was nie ma Garmina tego typu co ja mam albo nie chce się przyznać , że miał i wcale się nie dziwię! ;D

Wróciłem właśnie z przejażdżki po "śladzie" i przyznam, że to porażka totalna! Dojeżdżam do ronda z 4. rozjazdami i co - mam celować aż się wskaźnik ustawi na śladzie? A może czegos jeszcze nie uruchomiłem?

Nie do końca wiem o co chodzi.  :)
Widzisz ślad na ekranie, a pod śladem mapę. Może mapę powiększ, zmien skalę. Na mapie widać rondo, więc jaki problem, który zjazd wybrać?
Nawigacja turystyczna to nie nawigacja samochodowa. Musisz zrozumieć filozofię outdorowej nawigacji, wtedy będzie łatwiej.
Możesz wyznaczyć trasę, krótką. Z miejsca gdzie akurat stoisz kilka kilometrów. Tylko skonfiguruj gpsa.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 12 Lip 2014, 21:21 »
Ja to mam wrażenie, że najlepiej by było żeby ten Garmin oprócz nawigowania jeszcze kręcił pedałami, klimatyzował i podawał zimne drinki :)
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum