Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311512 razy)

Offline Mężczyzna roolez

• Miasto: Brodnica
  • Na forum od: 16.06.2011
Odp: GPS
« 14 Lip 2014, 20:04 »
hej!
Do Mapsource też już zdążyłem nabrać uprzedzeń, chociaż używam go dopiero 3. dzień.

Wychodzi na to, że był problem z mapą bazową, czy jak to zwą; zrobiłem właśnie jakiś ślad korzystając tylko i wyłącznie z serwisu gpsies.com, wgrał się bez problemu i otworzył na tle mapy bazowej w Garminie! Dziś już nie zdążę tego przetestować ale jutro dam znać.

Offline Mężczyzna Gallicjanin

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 10.01.2012
« 14 Lip 2014, 20:54 »
Moim zdaniem, ten cały Mapsource do niczego się nie nadaje. Pobawiłem się trochę nim i Basecampem i stwierdziłem, że szkoda czasu - odbiornik i tak wyznaczy trasę po swojemu (czytaj: zupełnie inaczej), a ślad lepiej i łatwiej robi się w innych serwisach (gpsies, rwgps).

A do Garmina też tłumaczyłem

A to przepraszam - widocznie mi umknęło. ;)
Ja natomiast uważam, że Mapsource jest niezły-nie wiem jak Basecamp, bo nie powiodła się instalacja- bez mapsource, byłbym jak ryba na płytkiej wodzie...
OSM-map jest dobra w miastach, ale w terenie ma sporo braków. UMP też za bardzo nie nadąża, sporo dróg na niej w ogóle nie ma, ale z "papierówą"  i z koncepcją można to wszystko poskładać do kupy...
Mam pytanie, czy ktoś używa oryginalnych map firmy Garmin?

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
« 14 Lip 2014, 21:07 »
Mam pytanie, czy ktoś używa oryginalnych map firmy Garmin?

Ostatnio w łapy wpadła mi bałkańska Adria TOPO i muszę przyznać, że jest niezła - darmówki zostawia daleko w tyle pod względem ilości szlaków, ścieżek etc.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 15 Lip 2014, 13:53 »
Udzielam się i powielam bajty, żeby ktoś, kto to przeczyta wiedział, że nie trzeba wydawać 600zł na garmina, którego jedyną funkcją jest nawigacja. I że nie trzeba wyposażać się w papierowe mapy rejonów, w które jedziemy (Ciężej zdobyć laminowane mapy, albo 100% szczelny mapnik). I że to, co prawdopodobnie ma teraz w kieszeni - może wystarczyć i go zadowolić.
Ale to każdy wie. To nie jest jakaś super tajemna wiedza, że wystarczy mieć telefon i można się nie zgubić. I że on może wystarczyć. Tak samo może wystarczyć papierowa mapa (nie mam wodoszczelnego mapnika, nie mam laminowanych map, a jednak się udało tyle przejechać...). Jeśli jednak szukamy najlepszego rozwiązania, zarówno pod kątem oszczędności energii i jakości pracy, to jednak w cuglach wygrywa dedykowane urządzenie GPS a nie smartfon.

A jeśli ktoś nie ma potrzeby przeglądania internetu (na wielkim ekranie) na wyprawie, to wystarczy zestaw Solid + nawigacja. Telefon i dzwoni, i pisze, i ma latarkę, i zdjęcia zrobi, Olo nawet na Twitterze postuje, pewnie i internet da się przeglądnąć na upartego. A na baterii wytrzymuje 7 dni, nie zamoknie i się nie zakurzy.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 15 Lip 2014, 13:53 »
mam pytanie do użytkowników nawigacji (Garminów i innych dobrodziejstw) - czy to urządzenie, wystawione długotrwale na słońce (np. na kierownicy) się nie grzeje? Pytam, bo nie mam, a jeżdżę ze smartfonem który podczas MP (fakt zostawiłem go na postoju na słońcu na kilkanaście minut) prawie mi się zagotował...

I bez złośliwości. Wiem, można osłonić, zabrać, zdemontować itd. Ale ja nie o to pytam...
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 15 Lip 2014, 13:54 »
Nie, mój się nie zagrzał ani razu.

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

• Użytkownik forum
« 15 Lip 2014, 14:02 »
Nie, mój się nie zagrzał ani razu.

no i to jest zdecydowana przewaga...
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 15 Lip 2014, 14:21 »
Garmin 800, Hiszpania, 45 stopni w sloncu, jasnosc na maxa, zero problemow.

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
« 15 Lip 2014, 15:19 »
mam pytanie do użytkowników nawigacji (Garminów i innych dobrodziejstw) - czy to urządzenie, wystawione długotrwale na słońce (np. na kierownicy) się nie grzeje?

U mnie to samo, etrex i żadnych problemów z grzaniem.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 16 Lip 2014, 09:13 »
mam pytanie do użytkowników nawigacji (Garminów i innych dobrodziejstw) - czy to urządzenie, wystawione długotrwale na słońce (np. na kierownicy) się nie grzeje? Pytam, bo nie mam, a jeżdżę ze smartfonem który podczas MP (fakt zostawiłem go na postoju na słońcu na kilkanaście minut) prawie mi się zagotował...

I bez złośliwości. Wiem, można osłonić, zabrać, zdemontować itd. Ale ja nie o to pytam...

Zero takich problemów z Garmin Oregon.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 17 Lip 2014, 00:55 »
Motorola Defy i Xperia Active na pełnym słońcu w kilka godzin osiągnęły ~60*C według czujnika w baterii. To całkiem bezpieczna temperatura dla tego typu sprzętu. Nie musisz brać tego pod uwagę.

• Użytkownik forum
« 17 Lip 2014, 09:05 »
Wg mnie to dość istotne - pomijając już, że smartfony zazwyczaj mają jakieś zabezpieczenie przed przegrzaniem, które w momencie osiągnięcia tej temperatury (a to nie jest nic nadzwyczajnego, wystarczy umieścić smartfon w dedykowanym dlań uchwycie pokrytym folią) - to 60 stopni C miłe nie jest. Nie tylko dla skóry twarzy czy też ucha, ale nawet ręki. To zdecydowana wada takich urządzeń, zwłaszcza, że przedmówcy napisali, iż Garminy tego problemu nie mają. Jak sobie jedziesz na wyprawę w Polskę, to jeszcze jesteś w stanie się tak ogarniać, ale zagranica, zwłaszcza cieplejsze i bardziej słoneczne od naszego grajdołka kraje - to już problem.
Absurdalny Eli

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 17 Lip 2014, 09:13 »
Motorola Defy i Xperia Active na pełnym słońcu w kilka godzin osiągnęły ~60*C według czujnika w baterii. To całkiem bezpieczna temperatura dla tego typu sprzętu. Nie musisz brać tego pod uwagę.
A podaj zakresy pracy dla obu tych telefonów sugerowane przez producenta (najlepiej link do dokumentacji). Jeśli jest to "całkiem bezpieczna" temperatura, to spodziewam się, że granica bezpieczeństwa przebiega zauważalnie wyżej niż  te 60 stopni.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 17 Lip 2014, 12:32 »
Kwestia ekranu faktycznie kusząca. Ciekawe czemu w telefonach takich nie montują. :-\
Bo po prostu mają gorszy kontrast i kolory, źle prezentują się na targach itp. Transreflective nie jest ideałem.. i albo godzimy się z jego wadami, albo zasłaniamy ekranik dłonią, żeby zobaczyć kto do nas dzwoni..

Z widocznością w słońcu na pełnym podświetleniu nie jest źle.
Nie jest źle, bo jest tragicznie? (korzystam z Xperii Active i to właśnie czytelność ekranu jest największą wadą).
Jak będzie smartphone z e-inkiem lub TF i ANT+.. to znowu mam nowy telefon :)
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 17 Lip 2014, 15:44 »
Jak będzie smartphone z e-inkiem lub TF i ANT+.. to znowu mam nowy telefon :)
To byłby i mój ideał..

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum