Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311527 razy)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Odp: GPS
« 21 Lip 2014, 09:11 »
Chodziło mi bardziej o to, że etrex, dakota czy nawet gpsmap 62 kosztują sporo mniej od oregona. Skąd ta różnica?

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 21 Lip 2014, 09:27 »
Świeży model, nowej filozofii, nowej linii Garmina.
Urządzenie 600/650 idące z obsługą w stronę smartfona. Pozbyto siermiężności i prostoty, co było zaletą starych urządzeń. Ekran dotykowy, minimalnie gorsze podświetlenie i kontrast niż w serii Etrex. Zasilany paluszkami, czas pracy Gpsmap 62.
Dosyć szybki procesor, który zapewnia płynne zoomowanie i przesuwanie map na ekranie, gabaryty praktycznie Etrexa.
Odbiornik prawie doskonały, ja dodałbym jeszcze joystick.
« Ostatnia zmiana: 21 Lip 2014, 09:38 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 21 Lip 2014, 13:18 »
. Samsung na pewno by ich nie przeżył.

Po czym wnioskujesz? Albo upadl i nie zyje, albo nie upadl i nie wiem.

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 21 Lip 2014, 18:28 »
Jeśli chodzi o mapy nie pomogę, bo dostałem puste urządzenie. Dodam tylko, że jeśli masz zamiar bawić się w mapy topograficzne Dakota może okazać lepsza ze względu na nieco szybszy procesor. Etrex często jest krytykowany za zbyt wolne działanie, dla mnie jest ok póki mapa ma niewielką ilość detali.

A można się bawić w inne mapy, jestem świeży jak pisałem i nie mam doświadczenia co i jak działa na tych urządzeniach? Tzn rozumiem, że typy map są różne, ale chodzi o formaty, które jakoś wpływają na urządzenie?

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 21 Lip 2014, 18:39 »
Samsung wymaga ładowania lub drogich powerbanków.
Gotowy układ Step-Up + koszyczek na 2 paluszki to max 20zł. Rzeczywiście drogo ;D

O ekranie racja - bezpośrednio oświetlony to padaka.

Moja Xperia Active niestety kilka razy fruwała i wszystko spoko. Ale widziałem na allegro jedną z potłuczonym dotykiem, więc da się ;D

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 21 Lip 2014, 20:51 »
A można się bawić w inne mapy, jestem świeży jak pisałem i nie mam doświadczenia co i jak działa na tych urządzeniach? Tzn rozumiem, że typy map są różne, ale chodzi o formaty, które jakoś wpływają na urządzenie?
W sumie nie ma wielkiej filozofii, po prostu pobiera się gotowe mapy w formacie strawnym dla Garmina.

Da się jakoś sprawdzić odległość do celu? Np. ustawiam jako punkt docelowy Niepołomice i chcę wiedzieć ile pozostało.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
« 21 Lip 2014, 21:06 »
Szukałem informacji o tych prockach w Dakota i w eTrex, ale producent się tym zupełnie nie chwali.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 21 Lip 2014, 21:20 »
Da się jakoś sprawdzić odległość do celu? Np. ustawiam jako punkt docelowy Niepołomice i chcę wiedzieć ile pozostało.

tak, w widoku mapy klikasz guzik "menu" tam wchodzisz w konfigurację mapy i wybierasz pola danych, np 2 żeby za dużo ekranu nie zabierały. Potem musisz jeszcze raz wybrać menu, nastepnie "zmień pola danych" i tam wybrać co chcesz żeby w tych okienkach było.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 21 Lip 2014, 21:24 »
W 62s jest też 'Komputer podróży' jako jeden z głównych ekranów wyświetlanych na gps'ie. Tam też można ustawić dystans do celu.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Gallicjanin

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 10.01.2012
« 21 Lip 2014, 21:29 »
Świeży model, nowej filozofii, nowej linii Garmina.

Raczej nie używałbym słowa "filozofia" - sądzę, że akuratnym określeniem jest "polityka". Pzdr.G.

« 21 Lip 2014, 21:34 »
Dzięki, wydawało gdzieś coś czytałem, że po ustawieniu celu trzeba ruszyć joystickiem i wtedy się wyświetli.. szukałem rozwiązania nie tam gdzie trzeba ;)

Raczej nie używałbym słowa "filozofia" - sądzę, że akuratnym określeniem jest "polityka". Pzdr.G.
Bez przesady, mając link i program do rozpakowywania powinien sobie z tym poradzić pierwszoklasista.

Szukałem informacji o tych prockach w Dakota i w eTrex, ale producent się tym zupełnie nie chwali.
Spotkałem się tylko z takimi opiniami na forach, że działa szybciej. Najlepszy dowód, że tak powinno być jest krótszy czas działania na bateriach.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
« 21 Lip 2014, 22:39 »
Spotkałem się tylko z takimi opiniami na forach, że działa szybciej. Najlepszy dowód, że tak powinno być jest krótszy czas działania na bateriach.

Tym to mnie przekonałeś :D Nie cierpię jak muszę myśleć za dużo o zasilaniu zabawek. Dlatego do dziś fotografuję Nikonem D80, bo wiem, że na jednym aku zrobię między 800-1000 zdjęć. Od dwóch lat zastanawiam się po co zabieram ładowarkę ;)

« 24 Lip 2014, 11:00 »
Tylko żeby nie było zawodu, Etrex do przeglądania mapy kiepsko się nadaje. Dobrze mieć niedokładne np. kserówki do wspomagania się. Z większymi detalami zamula, strach myśleć co by było z mapami topo.

Za to jako nawigacja sprawdza się bardzo dobrze.

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 24 Lip 2014, 11:05 »
W 62st mapy topo z powodzeniem używałem i przeglądałem :-)
Wiadomo, że szału nie ma pod kątem prędkości, ale nie czułem jakiegoś dużego dyskomfortu.
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: