Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311534 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: GPS
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 24 Lip 2014, 12:50 »
Tylko żeby nie było zawodu, Etrex do przeglądania mapy kiepsko się nadaje. Dobrze mieć niedokładne np. kserówki do wspomagania się. Z większymi detalami zamula, strach myśleć co by było z mapami topo.

Za to jako nawigacja sprawdza się bardzo dobrze.
Worek, może jesteś nieświadomy jeszcze, że Ten odbiornik w zasadzie przeznaczony jest do pracy z mapami "topo" i tak większość używa. Pewnie ty też. :)
Fakt jako elektroniczny mapnik nadaje się średnio.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 24 Lip 2014, 13:02 »
Może ktoś zapoda filmik przykładowy jak Etrex radzi sobie z tym przeglądaniem map?

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 24 Lip 2014, 13:08 »

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 24 Lip 2014, 18:44 »
To, że nie poszło Ci z jego obsługą - to daleko do teorii, że do niczego się nie nadaje.

Proszę mi tu nie imputować - uważam, że mi "poszło", i to całkiem dobrze.
Co nie zmienia mojej opinii (nie "teorii", którą trzeba teraz obalać), że dla mnie do niczego się nie nadaje i mi wygodniej jest posługiwać się czymś innym.

U mnie trasy wytyczone w MapSource były właściwie identyczne z tymi w urządzeniu, różnice pomijalne

Bardzo możliwe. Ale moje trasy (mimo ustawienia niby tych samych opcji routingu) nie były takie same na urządzeniu i w kompie. Różnice bynajmniej nie były pomijalne (dla mnie rzecz jasna).

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 24 Lip 2014, 19:10 »
MapSource służy nie tylko do wielu rzeczy i moim zdaniem nie ma lepszego programu do obsługi GPS. Kopiowanie śladów, dzielenie, łączenie, edycja jakichś pojedynczych błędów. Nie widzę niczego lepszego. W starszych odbiornikach można wczytywać ślady mające max 500 punktów. W MS robisz filtrowanie w sekundę.  W serwisach internetowych fajnie się rysuje ślady ale jak tylko przyjdzie coś poprawić to dziękuję serdecznie.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

« 24 Lip 2014, 19:13 »
Polecam opisy GPSManiaka

O właśnie, przypomniałeś mi, co mi się w Garminie nie podoba bardziej od Mapsource - brak sensownej instrukcji obsługi. Ta dołączana do urządzenia jest śmiechu warta.
Niby poważna firma, urządzenia kosztują niemało, a żeby czegokolwiek się dowiedzieć, trzeba przekopywać różne fora i polegać na takich zapaleńcach jak gpsmaniak, bo producentowi nie chce się napisać porządnej instrukcji obsługi.

Bardzo kiepskie podejście do klienta. Ale skoro ciągle ich nie brakuje (ja również w sumie jestem zadowolony z zakupu), to po co się takimi drobnostkami jak instrukcja przejmować... ;)

W serwisach internetowych fajnie się rysuje ślady ale jak tylko przyjdzie coś poprawić to dziękuję serdecznie.

To zależy od serwisu. W GPSIES rzeczywiście jest to bardzo upierdliwe, w RwGPS - dziecinnie proste.

Offline Mężczyzna furman

« 24 Lip 2014, 19:20 »
Ehe, wyrysuj sobie trasę o długości np. 150 km, a potem zmień jej przebieg na odcinku między 85 i 90 km. Ja mam problem, ale być może mam taki sam problem z RWgps  jak Ty z MapSource :)

« 24 Lip 2014, 19:26 »
Nie widzę problemu - przesuwam odpowiednie białe kółeczka i wytycza mi trasę na nowo.

być może mam taki sam problem z RWgps  jak Ty z MapSource :)

:)

Offline Mężczyzna furman

« 24 Lip 2014, 19:30 »
Owszem, wytycza. Program wytycza, a nie ja. Ja chcę jechać w konkretne miejsce, konkretnymi drogami, a nie tak jak program sobie wymyśli. Biorąc pod uwagę, że na edytowanym odcinku jest kilkadziesiąt punktów to życzę powodzenia w poprawianiu tegoż.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 24 Lip 2014, 19:33 »
Jedyny problem jaki widzę w edytowaniu to gdy między owym 85 a 90 kilometrem chcę zmienić przebieg trasy i jechać droga, której nie ma w google maps, czyli po prostu ręcznie rysować kreskę. Poza tym z edytowaniem nie mam problemów. Basecamp mi nie do końca działa na kompie, wydaje się mało intuicyjny, a mapsourca nawet nie próbowałem.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna furman

« 24 Lip 2014, 19:40 »
Dla mnie problemem jest przesuwanie kilkunastu, niekiedy nawet więcej punktów i walka z trasą, którą narzuca mi program.
Już pomijam fakt, że jak trasa ma kilkaset kilometrów to zrobić na niej cokolwiek jest bardzo trudno. Już kilka razy uwiesiłem RWgps w ten sposób.

« 24 Lip 2014, 19:59 »
Biorąc pod uwagę, że na edytowanym odcinku jest kilkadziesiąt punktów to życzę powodzenia w poprawianiu tegoż.

Na pięciu kilometrach masz kilkadziesiąt punktów? Nie korzystasz z routingu po drogach?

Jedyny problem jaki widzę w edytowaniu to gdy między owym 85 a 90 kilometrem chcę zmienić przebieg trasy i jechać droga, której nie ma w google maps, czyli po prostu ręcznie rysować kreskę.

A ja i to umiem. Zero problemów. Mogę zrobić szkolenie. :)
Poza tym możesz przełączyć mapę na OSM i wtedy wytycza trasę zmienianych odcinków po osm-owych drogach.

Dla mnie problemem jest przesuwanie kilkunastu, niekiedy nawet więcej punktów i walka z trasą, którą narzuca mi program.

Wybierasz opcję "Add/remove control point", klikasz te kilkanaście punktów jeden po drugim (i one wtedy znikają), wracasz do rysowania trasy i przesuwasz ją. W zależności od wybranej opcji routowania program wytycza trasę po różnej kategorii drogach.
W ostateczności jest opcja rysowania kresek niezależnie od dróg.

No dobra, trochę się OT zrobił.
Pewnie Ty i Wilk takie "sztuczki" robicie w Mapsource. ;)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: