Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311549 razy)

Offline Kobieta agasob

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 24.07.2013
Odp: GPS
« 4 Sie 2014, 14:36 »
Klapka od złącza USB też u mnie odstaje niestety. Możliwe że na początku,zanim się klapka wyrobi to tak się dzieje, bo mój Garmin też jest stosunkowo nowy.

Co do uchwytu rowerowego na zipy, to miałam podobne obawy co do jego trwałości i stabilności, a teraz często mam problemy żeby wyciągnąć go z tego uchwytu,bo tak mocno siedzi ;)
Trzeba jednak pamiętać żeby urządzenie dobrze wsunąć w uchwyt. Raz zrobiłam to niedokładnie,nie zahaczając o mały zatrzask i...mój Garmin doznał bliskiego spotkania z asfaltem ;)

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 4 Sie 2014, 22:29 »
Dzięki za odpowiedzi. Coraz lepiej poznaję z każdej strony Garmina. Chciałem mieć takie coś wiele lat. W końcu zbudowałem własny prototyp uważając, ze sam zrobię to co chce. Nie starczyła chęci czasu i ochoty na miniaturyzację :D

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 17 Sie 2014, 20:39 »
No i jest pierwsza rysa na diamencie: właśnie się dowiedziałem, że rwGPS nie umożliwia posiadaczom darmowego konta eksportu utworzonych POI.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 10 Wrz 2014, 19:27 »
co do prędkości rysowania map na etrexie 20/30, to zależy od mapy, ilości punktów POI itd.
Np, mapa CN Europe, której fragment wrzuciłem dla testu rysuje się bardzo wolno. Wszystkie mapy w najnowszym formacie rysują się przeraźliwie wręcz wolno (spokojnie, żadna darmowa taka nie jest)
Niektóre mapy z przesadzonym TYP również rysują się wolno - plik TYP, składowa mapy, decyduje o tym jak rysuje się mapa, z jakich ikon i wektorów korzysta. Jeśli nie ma TYP, mapa rysuje się przy użyciu domyślnych elementów.

Punkty POI wgrane jako dodatkowy mapset nie zamulają, bo rysują się jako dodatkowa mapa i są dostępne przez wyszukiwarkę w urządzeniu, nawet gdy nie są wyświetlane, a mapset wyłączony (yeah!).
Punkty POI wgrane jako plik GPI potrafią zmulić, gdy jest ich dużo na danym obszarze.
Punkty POI wgrane jako waypointy zamulają straszliwie, bo GPS przy każdym włączeniu musi parsować ten cholerny XML, także tego nie polecam.

Samodzielnie skompilowana mapa całej europy OSM, bez TYP, rysuje się bardzo szybko i nie ma żadnych zamułek (jedynie w miastach przy dużej ilości POI), większa prędkość niepotrzebna.

A co do Etrexa, ja ciągle odkrywam w nim nowe rzeczy. Stosunkowo niedawno odkryłem w wyszukiwarce POI pod klawiszem menu opcję "szukaj blisko" co jest szalenie przydatne. Albo to, że klawisze zoomu w listach elementów działają jak pageup/pagedown. Także tak, dokumentacja tego wynalazku jest zdecydowanie SŁABA.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 16 Wrz 2014, 10:23 »
Może ktoś skorzysta,poszukuję i trafiłem na to:
http://www.rowerowepodhale.eu/index.php/rpwmr - strona już nie istnieje [aard]
A może warto przypiąć temat, mapy na Garmina?
« Ostatnia zmiana: 21 Lut 2015, 09:46 aard »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 16 Wrz 2014, 12:41 »
Można by zrobić coś w stylu "Moja mapa do garmina - plusy i minusy", każdy by rzucił krótki opis mapy, której używa i link do ściągnięcia (jeśli nielegalna to link do pliku torrent :P)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• blog podróżniczy
« 16 Wrz 2014, 12:45 »
ja używam samodzielnie skompilowanej OSM, trochę by zajęło wrzucenie mi jej gdzieś ;)

• Jestem, jaki jestem...
« 16 Paź 2014, 09:43 »
Dostępny jest nowy soft do Etrex, version 4,10.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 2 Lis 2014, 01:19 »
Mój Garmin strzelił focha i zamiast po podłączeniu przez USB pokazać się jako dysk i umożliwić pracę na swoich plikach, po prostu się mi ładuje, uruchamia i działa jako nawigacja, ale podpięta z zasilaniem z kabla. Ktoś wie jak na to poradzić?
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Kobieta Kot

• Miasto: Blisko Poznania
  • Na forum od: 29.08.2013
« 2 Lis 2014, 05:31 »
Mój raz miał podobnie. Pomogło dopiero jak wyjęłam mu na chwilę kartę pamięci.
Ég hjóla oftast nær í vinnua.
www.kot.bikestats.pl

• Jestem, jaki jestem...
« 2 Lis 2014, 08:49 »
Sprawdź w 2 x Menu-Konfiguracja-System-USB Mode.

Offline Mężczyzna Qba

• Miasto:
  • Na forum od: 04.02.2014
« 14 Lis 2014, 18:47 »
W konfiguracji - USB Mode, da się też tak ustawić, że gdy wykryje kabel pojawia się okienko i można wybrać czy ma działać jako zasilanie, czy przejść naa "pamięć masową"

• Jestem, jaki jestem...
« 23 Sty 2015, 09:25 »
Do Etrexów pojawiło się nowe oprogramowanie.
Teraz tylko poczekać chwilę, poczytać i można aktualizować.

• blog podróżniczy
« 23 Sty 2015, 11:57 »
ja dalej używam 2.80 Coś mnie omija?

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 23 Sty 2015, 18:19 »
W podstawowej funkcjonalności nie.
Jak działa i nie masz problemów, to nie aktualizuj.
Lista elementów, które się zmieniły jest dostępna w każdej aktualizacji od Garmina, więc jak Cię to interesuje, to sprawdź swoją wersję i prześledź co się zmieniło.
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum