Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311168 razy)

Offline Mężczyzna Fijolek2005

• Miasto: Warszawa Ząbki
  • Na forum od: 27.12.2010
Odp: GPS
« 5 Cze 2011, 22:23 »
Już po testach _ zwracam honor ,nie jest tak dobrze jak pisałem wcześniej . wszystkie  trzy testy odbyły się w czasach 30 minutowych . Pierwszy włączona nawigacja z głosem co chwila się odzywała ,jak to w mieście ,stan akumulatora spadł o 1 % .Drugi test włączona tylko nawigacja bez prowadzenia stan akumulatora na zero ani ładował ani rozładował . Trzeci test stan uśpienia telefonu ( wyłączony ekran ) doładowanie telefonu o 11% .Chociaż ostatni test się udał. Mam nadzieję że pomogłem . Zobaczę jak się  będzie sprawowała nawigacja przy ładowaniu ładowarką samochodową
Wsiąść do pociągu byle jakiego .
Do Zamościa to kiedy dojadę -widzi pan ten odjeżdżający to jest do Zamościa
O k..wa

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 5 Cze 2011, 23:29 »
Dobry test Fijołek. Jedną rzecz wiadomo, że da się tego używać do nawigacji jak się zgubimy. Bo jak jest np. 30km do przejechania jedną drogą, to można wyłączyć, żeby się ładowało. Odbierze to trochę z wygody używania, bo podejrzewam, że zanim się ponownie włączy i ustali pozycję, to  w tym czasie zdąży się wyciągnąć mapę, sprawdzić dalszą drogę i schować.
Wydaje mi się, że na razie nie ma alternatywy dla turystycznych odbiorników Garmina. Reszta to półśrodki.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

« 5 Cze 2011, 23:49 »
Zrobię taki sam test na telefonie o ekranie 3.2 cala pewnie będzie mniej pradożerny . Chcę tylko dodać że jadąc z yohsko i pająkiem na zlot  to ładowarka charbike ładowała nasze 3 telefony przez 4 dni .
O k..wa

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 6 Cze 2011, 07:14 »
O tym, że Garmin jest póki co, poza konkurencją to wiadomo od dawna. Jak widzę co poniektórzy kombinują z tym nawigacjami to śmiech na sali. Wcale się nie dziwię, że po spróbowaniu takiego wynalazku pojawiają się opinie, że GPS to tylko kłopot i żaden pożytek :)
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

« 6 Cze 2011, 08:59 »
Po pierwsze Garmin jako sprzęt jest dobry ale łatwo go zastąpić zwykłym telefonem, który jest bardziej uniwersalny (można wgrać ile się chce programów nawigacyjnych ) . A powiedz mi co za różnica z jakiego sprzętu jest wyświetlana mapa, obraz jest ten sam. Ładowarka akumulatorowa to po prostu duża bateria która obsłuży wiele elektroniki. Co Ci z Garmina jak po 3-4 dniach padnie i tak,masz wyjście albo paluszki albo bateria słoneczna albo taka ładowarka no i charbike. Ja sam jeżdżę z mapą i wspomagam się gps-em. Nie wiem jaki masz kłopot i brak pożytku, nie lubisz to nie jeździsz ale powinieneś przyznać że jest pomocne .
O k..wa

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 6 Cze 2011, 09:16 »
Cytat: "furman"
O tym, że Garmin jest póki co, poza konkurencją to wiadomo od dawna. Jak widzę co poniektórzy kombinują z tym nawigacjami to śmiech na sali. Wcale się nie dziwię, że po spróbowaniu takiego wynalazku pojawiają się opinie, że GPS to tylko kłopot i żaden pożytek

Nie należy zapominać,  że to są dość drogie zabawki a średnio rozgarnięty turysta rowerowy doskonale poradzi sobie z mapą i ma 1000zł w kieszeni (średnio, zależy który model oczywiście).
Nie wyśmiewałbym tu "kombinatorów" - zawsze jest szansa, że wykombinują coś lepszego. :)
Ja lubię proste rozwiązania i dlatego mam i będę miał jeszcze wiele lat przestarzały już model odbiornika :-)
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 6 Cze 2011, 09:27 »
Bez przesady :), to jednak nadużycie, by telefon mógł
konkurować z Garminem. Trekbuddy może, ale to i tak
- o ile znam TB - tylko część możliwości Garmina.

GPS w telefonie kojarzy mi się wyłącznie z rzuceniem
okiem gdzie jestem i gdzie mam jechać. A obecne
Garminy z rastrami to nieograniczona ilość map, routing
na tych wektorowych, podglądanie profilu trasy, profile
urządzenia w zależności od uprawianej aktywności,
'gospodarka' śladami i waypointami i dużo więcej.

Może dla Ciebie GPS w telefonie to właśnie szybki
namiar co 30km co dalej, ale są tacy którzy nawigacji
potrzebują częściej.

Zresztą, rzuć okiem na meu Edge 800 (rowerowego,
z zacięciem jednak zdecydowanie sportowym) - który
Twój telefon ma tyle funkcji?

A tymczasem najbardziej uniwersalny model serii 62
ma funkcji... 10 razy więcej?

Podsumowując - nie, nie łatwo zastąpić nawet prostego
Garmina zwykłym telefonem.

:]

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
« 6 Cze 2011, 09:35 »
Apropo Garminów, może ktoś kiedyś serwisował wyświetlacz w swoim odbiorniku?
Bo w serwisie Garmina powiedzieli że wymieniają tylko na nowy za 50% ceny, prawie 500zł ;/

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
« 6 Cze 2011, 09:40 »
Niezłą cenę mają w tym serwisie za Legenda. Nowy można kupić za 650 zł

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
« 6 Cze 2011, 09:47 »
https://buy.garmin.com/shop/shop.do?cID=145&pID=8701

Na stronie garmina Legend jest wyceniony na 230euro - złodzieje ;/;/;/

« 6 Cze 2011, 10:14 »
Będzie mi tylko brakowało przewyższenia , reszta mnie laikowi nie jest potrzebna ,treningi itd to dla sakwiarza chyba nie niezbędny gadzet. Ciekawe czy Garmin ma najnowsze ulice , bo w AM część ich już jest :lol: . Ciągle chcę podkreślić , na wyprawie jeden sprzęt elektroniczny jest najlepszy .
O k..wa

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 6 Cze 2011, 10:22 »
Czas od zgłoszenia ulicy na mapie Garmina do ujrzenia
jej w urządzeniu to nawet kwestia godzin. Automapa
jest w tym lepsza? :)

Żebyś miał mapę w Automapie musi ją przygotować
sama firma. Do Garmina mapę możesz zrobić sam
(Mobac), możesz ją kupić, możesz pobrać za darmo
mapę społecznościową.

Przy okazji, z ciekawości, sprawdź śmiało czy ulica
o której myślisz, już jest:

-> http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 6 Cze 2011, 11:05 »
Hmm, garmin ma zaletę w postaci lepszej obudowy (bardziej wytrzymałej), ekranu (widoczny w pelnym sloncu) i tego, ze jest do takich zastosowan fabrycznie przystosowany.
U siebie tez mam dobry ekran, obslugę map rastrowych przez qlandkarte, opencyclemap no i normalna nawigacje sygic.
Telefon (phi, pda z telefonem) sluzy nie tylko do tego, rownie dobrze sluzy za kompaktowy aparat (pelny manual z raw), miejsce na notatki, muzyke (lacznie 48GB).
Dodatkowo moge na nim napisac tego posta siedzac na sniadanku u chinczyka :P

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna ambi

• Miasto: Brwinów
  • Na forum od: 21.02.2010
« 6 Cze 2011, 16:37 »
A aplikacja Garmin XT na telefony? Co prawda profilu wysokościowego i opcji treningu raczej nie ma, ale tak poza tym...

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 6 Cze 2011, 16:42 »
Cytat: "Fijolek2005"
Po pierwsze Garmin jako sprzęt jest dobry ale łatwo go zastąpić zwykłym telefonem, który jest bardziej uniwersalny (można wgrać ile się chce programów nawigacyjnych ) . A powiedz mi co za różnica z jakiego sprzętu jest wyświetlana mapa, obraz jest ten sam. Ładowarka akumulatorowa to po prostu duża bateria która obsłuży wiele elektroniki. Co Ci z Garmina jak po 3-4 dniach padnie i tak,masz wyjście albo paluszki albo bateria słoneczna albo taka ładowarka no i charbike. Ja sam jeżdżę z mapą i wspomagam się gps-em. Nie wiem jaki masz kłopot i brak pożytku, nie lubisz to nie jeździsz ale powinieneś przyznać że jest pomocne .

No ale telefon to sam się cudownie ładuje :) Garmin ciągnie 2-3 dni na komplecie baterii. Na tydzień jazdy styknie Ci 6 baterii. Nie wspomnę już, że paluszki można kupić na całym świecie czego nie można powiedzieć o bateriach do telefonu. Taki telefon jako ciekawostka owszem jest fajną sprawą ale...co na mocnym słońcu. Widać coś na tym ekranie? Co na deszczu? Jakiś zabawa z pokrowcem. Co z mocowaniem na kierę? No dobra coś się dorobi.

Wszystko zależy jakie oczekiwania się ma od takiego sprzętu. Jeśli ktoś potrzebuje zerknąć od  czasu do czasu i oblukać gdzie jest to owszem, telefon się sprawdzi. Ale jeśli w planie jest dokładne zarejestrowanie przejechanej trasy, a przy okazji wspomaganie się nawigacją to telefonu nie widzę. Ja używam GPS i bardzo sobie chwalę. Mapa mapą, ale po co mam co chwilę po nią sięgać skoro zrobię sobie w domu ślad i jadę po nim jak po sznurku. Dużo można by pisać, zresztą dużo już zostało napisane. Ja w każdym razie robiłem próby z telefonem i niestety kulawo to chodziło. Po kilku dniach wyciągnąłem z szuflady Vistę i odetchnąłem z ulgą :) Od razu wszystko się jasne i proste zrobiło. I działało :)
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum