Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311557 razy)

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Odp: GPS
« 26 Lut 2015, 09:29 »
W tej kwestii nie ma prostej odpowiedzi. Wszystko zależy na jakiej mapie. Musisz albo doczytać, poszukać albo metodą prób i błędów. Raz sprawdza się profil liczenia trasy samochód bez omijania autostrad innym razem rower.
To co widzisz na mapie i w jakim przybliżeniu czy oddaleniu możesz ustawić w konfiguracji urządzenia. Tylko jak przesadzisz zamulisz i tak wolnego Etrexa. Na widoku mapy Menu-konf.mapy-zaawans.ust.mapy-
Przy używaniu turystycznych Garminów najlepiej porzucić wszystkie przyzwyczajenia z nawigacji samochodowych.
Profil urządzenia "samochód" z fabrycznymi ustawieniami, na rower nadaje się kiepsko. Możesz go oczywiście odpowiednio zmodyfikować ale wtedy będzie mu bliżej do typowego rowerowego.
Lepiej stworzyć samemu profile na rower, wiążąc je z konkretną mapą. Czyli tyle ile map, tyle profili. Ustawienia każdego profilu dobierasz do konkretnej mapy.
Do Etrexa 20 lepiej używać Basecampa niż Mapsource.
« Ostatnia zmiana: 26 Lut 2015, 12:50 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 26 Lut 2015, 12:11 »
Jaki profil używacie na rower w etrex 20?Chciałem używać samochodowy ale jak oddale to widzę tylko drogi główne.Na zbliżeniu natomiast widzę za mało.
Jest parametr odnośnie szczegółowości rysowania mapy (w ustawieniach mapy). Używam lekko wyższego, ale to co naprawdę pokazuje się na mapie, zależy od mapy (to ona ma zdefiniowane poziomy zoomu).

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
« 26 Lut 2015, 19:14 »
Po śladzie nawigacja prowadzi fajnie i nie mam zastrzeżeń (etrex 20).
Nie wiem jednak jak ogarnąć prowadzenie do waypointa.
Zadałem mu waypointa i generalnie prowadziła do niego prosta droga
a Etrex co chwile albo nawróć albo przeliczał albo skręć w boczną drogę?
Może to wina mapy? Mam Polskę 2014 i UMP Topo 2014.
Wyznaczanie trasy mam "dystans po drogach" (jaka jest różnica "czas po drogach"?)
Obliczanie trasy dla "samochodu".
Czy coś ma jeszcze wpływ na prowadzenie do waypointa? Jak to okiełznać?
MiRowerDajePower

• blog podróżniczy
« 26 Lut 2015, 19:42 »
unikanie autostrad. Wedle UMP część krajówek to autostrady. UMP nie polecam.
Po drugie, gdy masz włączone dwie mapy, a w obu jest routing, to etrex przelicza trasę po dwa razy i mogą cyrki wyjść.

Offline Mężczyzna vuki

« 26 Lut 2015, 20:57 »
Mam unikanie autostrad, płatnych, bezdroży, gruntowych.
Jutro wyłączę UMP i zobaczę jak pójdzie z jedną tylko mapą.
MiRowerDajePower

• blog podróżniczy
« 26 Lut 2015, 20:58 »
wyłącz unikanie autostrad, na UMPa powinno pomóc.

Offline Mężczyzna vuki

« 27 Lut 2015, 20:26 »
Przetestowałem dziś prowadź do waypointa tylko z jedną mapą.
Działa rewelacja, mógł mnie prowadzić różnymi drogami a wybrał tą co miałem na myśli ;D
Już w mieście celowo skręciłem nie tam gdzie prowadził i chwilę kazał mi nawrócić a potem przeliczył na inną drogę.

Autostrady mam dalej "unikaj". Nie wiem czy CN Polska 2014 drogi krajowe widzi jak autostrady?
Nie chciałbym aby mnie zaprowadziła na autostradę choć na razie mi to nie grozi bo nie mam w okolicy.
MiRowerDajePower

• blog podróżniczy
« 27 Lut 2015, 20:30 »
Autostrady mam dalej "unikaj". Nie wiem czy CN Polska 2014 drogi krajowe widzi jak autostrady?Nie chciałbym aby mnie zaprowadziła na autostradę choć na razie mi to nie grozi bo nie mam w okolicy.
Cholera wie. Za to CN Europe na pewno ma problem z kategoryzacją dróg gruntowych ;)
Status drogi widać w Basecamp, o ile dobrze pamiętam.

• Jestem, jaki jestem...
« 27 Lut 2015, 20:37 »
Pobaw się trochę z mapami z tego miejsca:
https://www.velomap.org/
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

• blog podróżniczy
« 27 Lut 2015, 20:41 »
prędzej serwis Lambertusa http://garmin.openstreetmap.nl/

Velomap hejtuję za brak informacji o tym, jak mapa została przetworzona. Stwierdzenie z głównej strony "Good Documentation", tylko zaśmiać się można ;)

• Jestem, jaki jestem...
« 1 Mar 2015, 15:07 »
Global, jakie masz dla tych map ustawienia w urządzeniu?

• blog podróżniczy
« 1 Mar 2015, 15:24 »
Ja korzystam ze styli lambertusa jako bazy do kompilacji swoich map (generic routeable)
Dystans po drogach, rower, unikaj - drogi płatne, drogi gruntowe.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 4 Mar 2015, 13:59 »
Kupiłem Dakotę 10. Z listy początkowych problemów pozostał mi jeden - prowadzenie do adresów.

Adresy -> Kraj -> Miasto -> numer ulicy -> ulica - wszystko miodzio. Tylko co z WSIAMI? Nie znajduje żadnych wsi. Nie jestem taki znowuż miastowy i czasem gdzieś do kogoś na wieś chciałbym ponawigować ;)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 4 Mar 2015, 14:06 »
Z tym właśnie bywają problemy, takie dane zawarte w mapie. Poza wsiami bywają też inne problemy. Raz też wpisałem jakiś adres w Krakowie i miałem do przejechania kilkanaście tysięcy kilometrów w jedną stronę :/
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• blog podróżniczy
« 4 Mar 2015, 14:10 »
zakładam, że bazę adresów masz z UMPa. Ona najlepiej nie działa :P
Pewnie skończysz kompilując mapę, więc podsyłam http://pinns.co.uk/osm/address.html

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum