Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311555 razy)

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Odp: GPS
« 4 Mar 2015, 14:27 »
Póki co wgrałem mapę http://garmin.openstreetmap.nl/ w wersji Generic Routable (New Style)

Na tym etapie wychodzi, że telefon z Androidem miał o niebo lepsze oprogramowanie, działające od tak po prostu. Routing też jest raczej koślawy w porównaniu do OsmAnda. Jedyne co ratuje Garmina to ekran i energooszczędność.

Jak mnie natchnie ochota, to dorwę od kogoś komputer z windowsem i pokombinuję, dzięki.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 5 Mar 2015, 06:50 »
Teraz wgrałem http://garmin.osmapa.pl/ i adresy działają. Nie wszystkie ulice, ale jest postęp. Jednak się polubimy z Garminem ;D

Pewnie w końcu skończy się na kompilacji, bo poziomy zoomu zdefiniowane w mapie mi średnio odpowiadają Chciałbym przy większym zoomie nadal widzieć wszelkie zalesienie, parki itp.

Ale poczekam chyba na zapowiadany szumnie tutorial globalbus ;)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 5 Mar 2015, 13:21 »
Chciałbym przy większym zoomie nadal widzieć wszelkie zalesienie, parki itp.
Podpowiem, że to da się zmieniać bez rekompilacji mapy, w gmaptoolu :P
Po drugie, trochę też daje parametr "szczegółowość" w ustawieniach mapy.

Teraz wgrałem http://garmin.osmapa.pl/ i adresy działają. Nie wszystkie ulice, ale jest postęp. Jednak się polubimy z Garminem
Wskazówka nr 1, wyszukiwanie POI i adresów działa też na mapach, które są "wyłączone". Wystarczy, że są wrzucone i widoczne na urządzeniu. Także można mieć adresy z jednego mapsetu, wyświetlaną mapę z drugiego i routing z trzeciego.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015
« 5 Mar 2015, 14:06 »
Adresy trzeba do mapy wprowadzić :) a to trochę czasu zajmuje, choć dodawane są duże importy, całe gminy za jednym razem. Mapę tworzą ludzie tacy jak ja, w wolnym czasie, za darmo. Moja najbliższa okolica ma każdy adres, w najmniejszej dziurze - znaleźć je można na http://www.punktyadresowe.pl/index.php i do OSM wpisać. Osobiście wpisałem wszystkie adresy w gminach: Prostki, Rajgród, Miłki, cześć w Orzysz, Wydminy, Stare Juchy, Ełk, Biała Piska, Grajewo, Szczuczyn. Oprócz naniesionych obrysów budynków są najważniejsze gruntówki, cieki wodne, lasy itp.

Offline Mężczyzna corsarz

• Miasto: Gliwice
  • Na forum od: 03.03.2015
« 6 Mar 2015, 15:55 »
Hej,
Rozglądam się za fajnym urządzeniem nawigacyjno-treningowym. Jeszcze dokładnie nie sprecyzowałem modelu ale powiedzmy, że wstępnie Garmin Edge 810.

Czy można gdzieś zakupić ten sprzęt na raty jak w dużych sieciówkach np. 50x0% czy jakoś tak ?
Generalnie chodzi mi o zakup na raty ale bez kosztów kredytu. Patrzyłem w MM ale nie mają...

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 6 Mar 2015, 16:11 »
Czy można gdzieś zakupić ten sprzęt na raty jak w dużych sieciówkach np. 50x0% czy jakoś tak ?

Jestem ze wsi i nie wierzę w żadne raty 0% ;)
Wychodzę z jedynego słusznego (według mnie :)) założenia, że jak na coś mnie nie stać to tego nie kupuję. Dzięki tej myśli nie nabawiłem się jeszcze żadnych długów.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 6 Mar 2015, 16:19 »
Jeśli kredyt będzie darmowy odbiją sobie na marży ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Waldemar

• Miasto: Reszel
  • Na forum od: 20.01.2010
« 6 Mar 2015, 16:22 »
Dzięki tej myśli nie nabawiłem się jeszcze żadnych długów.

Muszę dać do przeczytania Twój 'złoty post' żonie. Tylko czy to odniesie jakiś skutek?  :(
   Nie ocze­kuj wzlotów, lecz tre­nuj upadki !

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 6 Mar 2015, 16:23 »
Allegro oferuje obecnie jakieś raty. Z reklam niby 0%.  Na jakiej zasadzie i szczegółów nie znam, możesz sprawdzić.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

« 6 Mar 2015, 16:29 »
Jestem ze wsi i nie wierzę w żadne raty 0%
Nie ważne czy w to wierzysz czy nie. Korzystałem już i przy wyraźnym zaznaczeniu, że nie godzę się na opcjonalne ubezpieczenie, faktycznie wychodzi 0%.

Jeśli kredyt będzie darmowy odbiją sobie na marży
Często tak jest ale czasem cena jest "normalna"

Jeśli ktoś się orientuje czy taki sprzęt jest gdzieś do kupienia na większa ilośc rat 0% to proszę o info.

« 6 Mar 2015, 16:35 »
Jeśli znajdziesz w tej samej cenie tylko, że na raty, to popieram - można w ten sposób dłużej trzymać pieniądze na koncie i zarobić na odsetkach. Ale ze wsi niestety nie jestem :P
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 6 Mar 2015, 16:41 »
Sorki worek albo coś pomieszałem albo jakoś dziwnie działa opcja "cytuj zaznaczone" na tym forum.

A wracając do rat to z założenia nie lubię się dawać oskubać jak nie ma takiej konieczności. Płacąc kilkanaście/dziesiąt zł miesięcznie w ogóle tego nie poczuje więc po co wywalać 1,5 kafla od ręki ?

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 6 Mar 2015, 16:45 »
Gdzie Ty na odsetkach chcesz zarabiać? W banku ? Przy oprocentowaniu 3% w skali roku :)
Prawda jest tak, że chcąc realnie zarobić to trzeba znaleźć taki sprzęt, w dobrej cenie i negocjować jakiś dodatkowy rabat. Jeśli jest wystawiony na allegro to jest szansa na urwanie nawet 4-5 % jeśli zrobiły by się transakcję poza allegro. Masz realny zyska do ręki bez czekania kilku miesięcy na koniec lokaty, która rzekomo byś założył za te pieniądze. Jeszcze trzeba Belkę doliczyć ...19% z "zarobionej" kwoty trzeba oddać naszemu kochanemu Państwu :)
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

« 6 Mar 2015, 16:52 »
Ostatnio połowa dochodów z odsetek idzie na podatek (czyli 1 z 2 zarobionych groszy). Jeśli ktoś ma niewiele pieniędzy na koncie to i na 100% podatku się załapie ::)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: