Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311560 razy)

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
Odp: GPS
« 7 Mar 2015, 10:29 »
U Was etrex 20 też się momentalnie wyłącza jak pokazuje się komunikat "bateria wyczerpana"?

U mnie działaj jeszcze dobre kilkadziesiąt minut. Zobacz w ustawieniach czy masz dobry typ baterii wybrany.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 7 Mar 2015, 10:38 »
@aard, nie polecam osobnych map. Nie będzie prowadziło z jednej mapy do drugiej, w efekcie konieczne będzie samodzielne znalezienie najlepszego przejścia granicznego. Chyba, że akurat bardzo zależy Ci na unikaniu w jednym kraju wtedy można przecierpieć.

Miałem podobny problem z unikaniem autostrad. Też ściągało mnie na parkingi. Po żadnej krajówce prowadzić nie chciało, za to wylądowałem na autostradzie ;D Szybko włączyłem.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 7 Mar 2015, 12:25 »
Jakieś pomysły?
Niestety, jedyny pomysł to skompilowanie własnej mapy. Cała europa zajmuje ok 7-8GB, więc aby wrzucić na urządzenie całość, to trzeba na 2 części podzielić.
Odhaczenie opcji "unikaj autostrad" na poprawnie skompilowanej mapie jest bezpieczne.

Nie, jeszcze z 15 minut działa. Za to przy tym wyłączeniu się zawiesza (na ekranie trwa napis Garmin) i za pierwszym razem nie miałem pewności, czy to faktycznie baterie. Zresztą pewnie nadal nie będę miał, no raz mi się zawiesił przy pełnych bateriach (pomogło ich wyjęcie i włożenie)
Miałem tak kiedyś, ale to były gówniane baterie po prostu. Potem mi się to nie zdarzało. A, no i wyłącz "autozapis śladu", bo przy tym notorycznie mi się wieszał.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 7 Mar 2015, 15:24 »
Problem ten, został naprawiony przy któreś aktualizacji oprogramowania.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

• blog podróżniczy
« 7 Mar 2015, 15:27 »
Mam wersję z "firmware etrex 30 na etrex 20", więc póki nie będę miał czasu na wrzucenie nowszego softu w disassembler, to update nie chodzi w grę :D

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 7 Mar 2015, 15:29 »
A po co takie kombinacje? W czym oprogramowanie Etrex 30 jest/było lepsze?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• blog podróżniczy
« 7 Mar 2015, 15:32 »
wykres wysokości :P
Mam wrzuconą mapę DEM europy o znacznie zwiększonej dokładności (cała europa zajmuje ponad 400MB). Stąd jak sobie wyznaczam trasę po górach, to od razu wiem co mnie czeka :D

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 7 Mar 2015, 17:59 »
Niestety, jedyny pomysł to skompilowanie własnej mapy.

Super. Jak to zrobić? Zajmie mi to godzinę, dzień, miesiąc czy rok?

A, no i wyłącz "autozapis śladu", bo przy tym notorycznie mi się wieszał.

Masz na myśli automatyczną archiwizację, gdy pamięć pełna? Wyłączone od początku. Zacząłem od uważnego przeczytania tego wątku :P
Chyba, że masz na myśli jednak zapis, ale jeśli tak, to przepraszam, ale jak nie można zapisać śladu, to jedna z głównych funkcji GPS jest wyłączona, czyli sprzęt jest do duszy.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

• blog podróżniczy
« 7 Mar 2015, 18:02 »
Masz na myśli automatyczną archiwizację, gdy pamięć pełna? Wyłączone od początku. Zacząłem od uważnego przeczytania tego wątku
Automatyczną archiwizację oczywiście. Początkowo byłem leniwy i miałem włączony autozapis każdego dnia. Po straceniu kilku śladów nauczyłem się, by robić to ręcznie ;)
Tzn oczywiście jak włączysz zapis ręcznie i wyjmiesz, w trakcie lub chwilę po, baterię, to też stracisz ślad.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 7 Mar 2015, 18:03 »
To, jak wspomniałem, wyłączyłem od razu - jak kazałeś kilkadziesiąt stron temu :)
Nie mam problemu z archiwizacją raz dziennie - i tak trzeba go wyzerować rano :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

• blog podróżniczy
« 7 Mar 2015, 20:44 »
Z moich doświadczeń z CNE.
- problem z kategoryzacją dróg. Wiele gruntówek, nawet typu "ścieżka przez pole", było oznaczone jako zwykłe drogi asfaltowe. W OSM zdarza mi się to o wiele rzadziej, a jak już się zdarzy, to sam wprowadzam poprawkę w serwisie mapowym (styka edytor w przeglądarce i każdy może to zrobić).
- wolne rysowanie mapy na etrexie. Zdecydowanie najwolniej rysująca się mapa z jaką miałem do czynienia.
Na plus zdecydowanie pokrycie dróg. Nawet kompletne wygwizdowia pokryte siatką drogową (oczywiście z problemem jak wyżej).

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

• blog podróżniczy
« 7 Mar 2015, 22:13 »
Natomiast szatę graficzną ma słabiutką
Teoretycznie możesz wyjąć plik TYP z innej mapy i wgrać go do CNE. Osobiście nie testowałem, ale hmm, czemu nie? :) W GMapTool na pewno się da, a z działaniem to musiałbyś przetestować sam.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum