Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311564 razy)

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
Odp: GPS
« 1 Kwi 2015, 20:38 »
Ktoś kiedyś pisał (nie posiadam Etrex 20), że po zaplanowaniu trasy 20 nie wyświetla profilu wysokościowego zaplanowanej trasy.

Nie wiem jak z etrexami, ale w dakotach taka właśnie jest różnica między tą z altimetrem i tą bez.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 1 Kwi 2015, 20:48 »
opcja trasy -> (wybrana trasa) -> menu -> wykres wysokości
afaik to też jest możliwe na etrex 20, nie ma tylko opcji "wykres wysokości" bezpośrednio w menu, ani możliwości ustawienia sobie tegoż wykresu jako strony.

My home is where my bike is.

« 1 Kwi 2015, 21:05 »
Co do eTrexa nie upieram się, bo go nie mam, jednak w instrukcji piszą:

Fuknkcja rysowania wykresu wysokości jest dostępna w urządzeniu eTrex 30.

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 1 Kwi 2015, 21:12 »
Ma ktoś może wiedzę czy warto dopłacić do etraxa 20  100 zł za mapę TOPO PL 2014.4 ?

Uważam, że tak. PL TOPO miała więcej danych od UMPa, jakieś przecinki leśne. Ot w czasie wspólnej jazdy z Olem sobie porównywaliśmy. Także nie twierdzę, że w każdym rejonie tak jest.
Poza tym warto, bo w ten sposób wspomagasz twórców forum garniaka - a myślę, że oni dużo dali od siebie.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

• blog podróżniczy
« 1 Kwi 2015, 21:25 »
owszem, ale po raz 3 powtarzam, że to tylko opcja menu głównym. Głębiej schowane jest i w etrex 20, w dakocie 10 pewnie też.
na 100% da się wyświetlać wykres wysokości śladu (z tej samej instrukcji)
Wyświetlanie wykresu wysokości
śladu
1.    Wybierz Menedżer śladów.
2.    Wybierz ślad.
3.    Wybierz Wykres wysokości.

No i jakby kogoś to strasznie interesowało, to w 20 nie da się wywalić w "pola danych" niektórych statystyk odnośnie wysokości (których dokładnie, nie pamiętam).

« 1 Kwi 2015, 21:30 »
No dobra, sprawdziłem i co do śladu masz rację.
Ale wykresu planowanej trasy (a o tym pisał Mariusz) Dakota 10 nie wyświetla.
Chyba, że znowu czegoś nie wiem, to się chętnie dowiem. ;)

• blog podróżniczy
« 1 Kwi 2015, 21:39 »
wedle jakiejś amerykańskiej stronki http://gpstracklog.com/2011/10/garmin-etrex-20-review.html
More eTrex 20 features of note
Route, Track and Waypoint management
(...)
Routes – You can view a map of the entire route, edit the route, reverse it and view an elevation plot
Powinno to wyglądać tak

Jedyne co wnerwia, że nie przelicza przewyższeń :P

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

• blog podróżniczy
« 2 Kwi 2015, 15:28 »
A z jakich DEM korzystasz? Te z dołączonego do urządzenia World Basemap są nic nie warte, ale w niektórych mapkach topo są dostępne lepsze, o znacząco lepszej dokładności (Europa 460MB vs 30MB cały świat w Basemapie).

Offline Mężczyzna jubudubul

• Kołodziej
  • Miasto: Pyrlandia
  • Na forum od: 14.11.2011
    • Tandemowe podróżowanie
« 2 Kwi 2015, 16:05 »
Nie wiem jak przy planowaniu trasy, ale przy sprawdzaniu przebytej trasy garmin jest jak najbardziej niespójny
- wykres wysokości (Elevation Plot dostępny w głównym menu) pokazuje sumę podjazdów inną niż
- track manager -->current track --> (info? - czy jakoś tak) - podaje informacje o przebytej drodze i wysokości
Wartości te są różne.
Po wgraniu tracka do basecampa mam również inną wartość  ;D
Szkoda że te wartości nie są spójne - ale cóż - tak już wygląda jakość firmy Garmin.
Jest jeden plus - zazwyczaj (nie zawsze) przy tych operacjach się sprzęt nie zresetuje  ;D
Opisane na podstawie obserwacji dakoty 20.

• blog podróżniczy
« 2 Kwi 2015, 16:08 »
Wartości te są różne.
Bo mają być? Suma podjazdów z elevation plot może się składać z wielu wcześniejszych śladów, jest to związane z "komputerem podróży". Dopóki nie wyzerujesz komputera podróży, to ta wartość się nie zeruje.

Offline Mężczyzna jubudubul

• Kołodziej
  • Miasto: Pyrlandia
  • Na forum od: 14.11.2011
    • Tandemowe podróżowanie
« 2 Kwi 2015, 16:19 »
Użytkuję ten sprzęt już kilka lat więc błędy wieku dziecięcego możemy sobie darować ;)
Wszystko wyzerowane (current track i trip computer) - (nie 'wczoraj' tylko po złapaniu aktualnego fixa)
Ten sprzęt już nie raz mnie zaskoczył - niestety nie od tej profesjonalnej strony  :-\
No chyba że jest tak że profi sprzęt trafił w łapki nie profi usera i są niekompatybilne  ;D

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 3 Kwi 2015, 20:03 »
Tych przewyższeń na GPSie nie da się po prostu zrobić dobrze... To jest wszytko kompilacja algorytmu, dokładności samego czujnika, siły/dokładności sygnału, częstości odczytu (częściej niż co sekundę się nie da). Kiedyś przy okazji budowy własnego GPSa sam odbijałem się o te wszystkie rzeczy.

Różne mapy i czujniki mogą tą dokładność przybliżać, ale ja osobiście się tym nie przejmuję. Dystans z licznika "na koło" zawsze podaje większy dystans i tego się trzymajmy... A wysokość... ja i tak jestem mega zadowolony z dokładności tych danych.

• blog podróżniczy
« 3 Kwi 2015, 20:21 »
(częściej niż co sekundę się nie da).
Da się i co milisekundę, to już zależy od konkretnej implementacji.  Tak, zwykle nie pozwala się na update częstszy niż 1 sekunda, wynikało to z prymitywności pierwszych odbiorników GPS (mikrokontroler nie był w stanie wypchnąć więcej danych na interfejs komunikacyjny).

Jest racją także, że da się lepiej to policzyć na komputerze, niż na odbiorniku, który ma swoje ograniczenia. Mimo wszystko jestem pełen podziwu dla inżynierów Garmina, że te cacka są w stanie robić swoją robotę przy tak długim czasie działania na baterii.

Ślad z danymi DEM ściągnięty z jakiegoś serwisu ma inną wartość przewyższeń w serwisie, inną na urządzeniu nawet na mapie bez żadnych danych.
Dobrze wiedzieć, że nie mam czego żałować po braku tej funkcji ;)
Cyrkiem jest np liczenie średniej prędkości w RideWithGPS na podstawie śladu, często wartości są u mnie całkowicie nierealne.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum