Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311195 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: GPS
« 6 Cze 2011, 16:54 »
Taki telefon jako ciekawostka owszem jest fajną sprawą ale...co na mocnym słońcu. Widać coś na tym ekranie?

Jak producent da dobry ekran to możesz nawet wyłączyć podświetlenie, tak jest w całej serii nokia internet tablet, parę IPAQ'ów i jeszcze coś by się znalazło.
Co na deszczu? Jakiś zabawa z pokrowcem.

Odpowiedzią byłby telefon spełniający normę IP44 przynajmniej. Np przemysłowe PDA motorola (ale tutaj brniemy w koszta).
No ale telefon to sam się cudownie ładuje  Garmin ciągnie 2-3 dni na komplecie baterii. Na tydzień jazdy styknie Ci 6 baterii.

Planowałem wdrożyć ładowanie z dynama, ale taniej wyjdzie kupić nawet kilkanaście baterii po dolcu :)
btw, charbike jako ładowarka do akumulatorów litowych średnio się nadaje, bo te można ładować prądem impulsowym. Charbike generuje prąd stały okupując to dużymi stratami, za to przetworzenie prądu z dynama do postaci impulsowej jest znacznie wydajniejsze energetycznie.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 6 Cze 2011, 17:13 »
Taki mały OT.

Zamawiał ktoś baterie ze stron typu http://dealextreme.com ?

• blog podróżniczy
« 6 Cze 2011, 17:43 »
akurat nie baterię, ale parę innych rzeczy owszem. Dość popularny serwis, ale przesyłka jest daleka od bycia "błyskawiczną"

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 6 Cze 2011, 17:45 »
Trafiłem na ładowarkę zewnętrzna z bateria do i5700 za 8.50 $ ;)

http://www.dealextreme.com/p/usb-ac-battery-charging-cradle-1500mah-battery-eu-adapter-for-samsung-s8530-i5700-i8910-omnia-hd-59494

Na prędkości dostawy mi nie zależy :D

• blog podróżniczy

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 6 Cze 2011, 18:27 »
Yhy, taniej, o '+ 1500mAh Battery'.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna Fijolek2005

• Miasto: Warszawa Ząbki
  • Na forum od: 27.12.2010
« 6 Cze 2011, 20:08 »
Szy mówisz o jednodniowej aktualizacji , nie podajesz natomiast że nie należy ona do GARMINA jest to praca zespołowa wielu bezimiennych ludzi (ochotników). Oryginalne mapy garmina są jak sam wiesz Topo przestarzałe i dosyć krytykowane za duże braki. Aby Ci uświadomić co zaprawdę wiesz na WM jest aplikacja garmin więc ja ją też mam . a z nią UMP .
Globalbus nooo taaaa , właśnie obudowa i jasność wyświetlacza, to jedyny poważny mankament i zdecydowana wyższość tych nawigacji. Jeżeli ktoś chcę używać GPS w trudnych warunkach i często to żaden telefon tego nie zapewni , kupujcie je.
Furman piszesz o bateriach, nawigacja plus zapewne telefon to o wiele więcej baterii . Czy specjalnie kupiłeś sobie telefon na wycieczki rowerowe ładowany paluszkami czy dokupiłeś oddzielne baterie ( które sa droższe od jednorazowych paluszków) . A co jak zmienisz telefon za 2 lata kolejne baterie .
     Ja nie chcę pisać że garmin jest fee . To jest zaawansowana nawigacja i jest dobra , mapy można samemu sobie przygotować  i je także wgrać do telefonu . Tylko po co wydawać dodatkowe setki złotych za coś co będziemy mieli w także w zwykłym naszym telefonie.
Wsiąść do pociągu byle jakiego .
Do Zamościa to kiedy dojadę -widzi pan ten odjeżdżający to jest do Zamościa
O k..wa

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
« 6 Cze 2011, 23:16 »
Do minusów posiadania wszystkiego w jednym zaliczyłbym też niską dywersyfikację sprzętu. W przypadku awarii tracimy wszystko - zegar, nawigację, telefon, termometr, internet.
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 7 Cze 2011, 12:00 »
Cytat: "Fijolek2005"

Furman piszesz o bateriach, nawigacja plus zapewne telefon to o wiele więcej baterii . Czy specjalnie kupiłeś sobie telefon na wycieczki rowerowe ładowany paluszkami czy dokupiłeś oddzielne baterie ( które sa droższe od jednorazowych paluszków) . A co jak zmienisz telefon za 2 lata kolejne baterie .
     Ja nie chcę pisać że garmin jest fee . To jest zaawansowana nawigacja i jest dobra , mapy można samemu sobie przygotować  i je także wgrać do telefonu . Tylko po co wydawać dodatkowe setki złotych za coś co będziemy mieli w także w zwykłym naszym telefonie.

Jak grochem o ścianę. Proszę weź sobie wczytaj do telefonu 150 kilometrową trasę prowadzącą poza głównymi drogami w nieznanym Ci terenie. Załóż sobie ten telefon na kierownicę ( musisz jakiś patent wymyślić) i jedź. Niech świeci słońce, niech pada deszcz, niech jazda trwa kilka godzin. Zobaczymy jak sprawdzi się ta nawigacja, w jakim stanie będzie telefon po dojechaniu do celu.

Da się, ja wiem, że się da. Zatrzymasz się w cieniu, lukniesz na ekran, może coś zobaczysz pojedziesz dalej. Da się również z mapą. Ja wiem o tym bo przecież tak jeździłem i nadal tak jeżdżę. Ale jak mam ochotę sprawnie pokonać jakąś nieznaną mi trasą to robię sobie ślad na kompie, ładuję to do Garmina i jadę....tyle...jadę. Nie obchodzą mnie baterie, nie obchodzi mnie deszcz, jak słońce przyświeci to też coś tam widzę. I tyle. A zwykły telefon. Co to jest zwykły telefon. Zwykły telefon to pada po 1 dniu używania, w słońcu nic nie widać, a na wilgoć reaguje gorzej niż Gremliny. Pewnie są takie, które nie mają takich wad. Tylko proszę napisz mi jakie. U jakiego operatora dostanę taki aparat podpisując 2 letnią umowę z abonamentem 20-30 zł.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

• blog podróżniczy
« 7 Cze 2011, 17:09 »
Tylko proszę napisz mi jakie. U jakiego operatora dostanę taki aparat podpisując 2 letnią umowę z abonamentem 20-30 zł.

To jeszcze ktoś korzysta z ofert z abonamentem?
Masz analog garmina, przemysłowe PDA motorola z serii MC
http://pdadb.net/index.php?m=specs&id=2634&c=motorola_mc65
Chętnie bym kupił sobie coś bardziej pancernego na rower, ale GPS tylko na rower to dość wąskie zastosowanie dla poniesionych kosztów, moim zdaniem.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 7 Cze 2011, 17:31 »
oczywiście że tak. przynajmniej można swobodnie korzystać z telefonu, a nie kombinować kilka razy w roku z doładowaniami, a w razie problemów pozostać bez telefonu.....
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

• blog podróżniczy
« 7 Cze 2011, 17:59 »
, a nie kombinować kilka razy w roku z doładowaniami

Tylko nigdzie abo z pakietem internetu za 15zł miesięcznie nie znajdę, a doładować mogę i raz na rok. No i najważniejsze, telefon mam taki jak ja chce, a nie taki jaki ci wciskają w salonie.

Żeby nie robić OT, całkiem przyzwoity soft
http://www.qlandkarte.org/

« 7 Cze 2011, 20:39 »
Furman czemu się denerwujesz, wpisanie 150 km śladu w garmina jest  bezproblemowe. Ja posiadam go w telefonie. Zamontowanie telefonu na kierownicy to nie problem , wejdź na aledrogo i tam kupisz . Przeczytaj sześć  postów  wyżej ze zrozumieniem , piszę tam że woda i jasność to mankamenty telefonu i garmin jako gps jest w tej kwestii nie do pobicia . Kilka postów wyżej przeprowadziłem test na HTC HD2 ładowania telefonu przez baterie . W ciągu pół godziny ubytek wynosi 1% . 100% naładowanie pozwoli wytrzymać około 40 godz. użytkowania non stop. Przepraszam mój rekord ciągłego jechania to 12 godz. więcej nie miałem sposobności . A więc telefon wytrzyma te dwa trzy dni na baterii . A teraz twoja nawigacja z moim cudownym 4.3 cala ekranem , przyznaj wymięka. Widoczność szczegółów w normalny dzień powala. No nie !!. :lol: . Jedno pytanko Garmin po śladzie poprowadzi Cię,  czy tylko będzie wyświetlało na monitorze, bo moja AM, głosowo po zwykłej drodze poprowadzi jak po sznurku.
Co do telefonu za abonament 30 złotowy to ja takich telefonów nie używam. Pozdrawiam Cię ja -41 latek.
O k..wa

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
« 7 Cze 2011, 20:48 »
Możecie wpisać jakich GPS'ów używacie na dzień dzisiejszy, oraz dopisać wady i zalety? I czy macie zamiar używać dalej czy szukacie innego?
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

« 7 Cze 2011, 20:53 »
Telefon wady bateria , słońce , woda woda ,
          zalety wszystko w jednym
           mapy Garmin Topo + UMP ,AM , MapaMap  :mrgreen:
O k..wa

Tagi: