Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311607 razy)

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Odp: GPS
« 22 Cze 2015, 16:23 »
Z GpsPrune jest jeden track. Wygodniejsza metoda niż notatnik. Szczególnie, jeśli śladów jest np. 30 ;)
« Ostatnia zmiana: 22 Cze 2015, 16:29 wikrap1 »

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 22 Cze 2015, 17:11 »
Tyle tylko że plik wynikowy dalej ma 2 tracki, po wrzuceniu na connecta dalej są 2 aktywności.

Wystarczy wyedytować plik w notatniku i usunąć gdzieś ze środka sekwencję:

</trkseg>
</trk>
<trk>
<trkseg>

Czyli kolejno - koniec segmentu, koniec śladu, początek kolejnego śladu, początek segmentu kolejnego śladu.

Ja to w ogóle używam notatnika do edycji śladu - przynajmniej nie zmienia mi nagłówka.

• Wyprawy młodej pary
« 22 Cze 2015, 17:34 »
Opcja "Kopiuj źródłowy XML" w GpsPrune ::)

« 22 Cze 2015, 17:39 »
::)

Nie potrzeba się nad mną litować. Radzę sobie.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 22 Cze 2015, 17:47 »
Nie potrzeba się nad mną litować. Radzę sobie.
Młodzi muszą się litować nad starymi. Powinieneś być przyzwyczajony.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 28 Cze 2015, 12:18 »
Mam dwa pytania związane ze zmniejszeniem częstotliwości próbkowania (przy zapisywaniu śladu).

1. Czy to zmniejsza zużycie baterii?
2. Czy przez to może się okazać, że dystans przejazdu wskazany przez GPS-a będzie mniejszy?
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

• Wyprawy młodej pary
« 28 Cze 2015, 12:52 »
Wybacz Turysto. Nie spojrzałem co kryje się za tą emotikoną i źle ją zinterpretowałem. Nie taka była moja intencja.
1. Czy to zmniejsza zużycie baterii?
Prawdopodobnie nie, bo i tak będzie pobierał pozycję co sekundę, a obsługa pamięci flash to "groszowe" sprawy. Więc tu w praktyce nic nie powinno się zmienić.
2. Czy przez to może się okazać, że dystans przejazdu wskazany przez GPS-a będzie mniejszy?
Dystans wskazywany w Garminie będzie i tak na podstawie pozycji co sekundę. Może się zmienić dystans liczony na podstawie śladu, na komputerze. Np. jak walniesz szybką serpentynę i GPS nie zbierze punktu na jej czubku, to zamiast serpentyny będzie prosta, więc dystans się zmniejszy.

« 28 Cze 2015, 13:17 »
Wybacz Turysto. Nie spojrzałem co kryje się za tą emotikoną i źle ją zinterpretowałem. Nie taka była moja intencja.

Spoko. :)

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

• Wyprawy młodej pary
« 28 Cze 2015, 14:17 »
Jaki jest algorytm to jedna sprawa Może być po krzywej łamanej, Beziera i inne dzikie węże. Jaki jest w urządzeniu nie wiadomo.

Ale że liczenie dystansu nie zależy od częstości zapisu śladu to druga sprawa. Wszak przecież śladu w ogóle nie musimy robić, a dystans i tak się będzie zliczał :P Dodatkową poszlaką jest wyświetlanie prędkości w panelu "Licznika". Zapis mam z interwałem 10s, a prędkość odświeża się co sekundę. Postaram się zaobserowować co ile odświeża się przebyty dystans, ale zapewne też co sekundę.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 28 Cze 2015, 14:42 »
Czyli przyznajesz się, że to o tej 1 sekundzie zwyczajnie sobie wymyśliłeś
Nie, akurat z tym ma rację. Praktycznie wszystkie odbiorniki aktualizują pozycję z tą częstotliwością.
To są tylko Twoje teorie, z których nic nie wynika. Bo co ma to jak często jest odświeżana prędkość do dystansu? Dystans może przecież być liczony zupełnie oddzielnym od prędkości algorytmem. Skąd niby wiesz, że algorytm jest zawsze taki sam, a nie inny dla różnych częstotliwości zapisu oraz jeszcze inny gdy tego zapisu w ogóle nie ma?
Zapis to zapis, a liczenie dystansu nie ma z tym nic wspólnego. Weźmy np domyślne ustawienie "auto". Ono daje gęściej punkty, gdy jedziemy wolno, po krętych drogach, a rzadziej, gdy szybko i po prostej. Oczywiście ślad jest buforowany i nie jest tworzony na bieżąco. Licznik za to jest. Możesz sobie sprawdzić to wyjmując mu baterię w czasie jazdy. Kawał śladu upierdzieli.

Odniosę się jeszcze do pytań:
1. Wątpię, czy coś to zmieni.
2. Dystans się nie zmieni, ale chyba wszystkich interesuje dokładny ślad, a nie wskazania z licznika, które bywają czasem dziwne.

My home is where my bike is.

• Wyprawy młodej pary
« 28 Cze 2015, 15:13 »
Skąd niby wiesz, że algorytm jest zawsze taki sam, a nie inny dla różnych częstotliwości zapisu oraz jeszcze inny gdy tego zapisu w ogóle nie ma?
Ponieważ wierzę w choć minimalną racjonalność, a zarazem lenistwo inżynierów Garmina. Po co mieliby pisać osobne algorytmy liczenia odległości i uzależniać ich użycie od wybranego trybu zapisu śladu, skoro nie miałoby to żadnego sensu? Urządzenie i tak pobiera pozycję co sekundę z innych powodów. Czemu mieliby tego nie wykorzystać do dokładnego liczenia odległości, niezależnie od wybranej metody zapisu śladu (jak w istocie robią?).

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe