Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 328638 razy)

Offline JD

• Miasto: Ząbki
  • Na forum od: 03.04.2009
Odp: GPS
« 20 Maj 2009, 23:46 »
Bardzo lubię mapy papierowe, na rower to 1:100 000 gdy po lesie i dróżkami, na dłuższe trasy to raczej 1:250 000. czasem łatwiej zabrać GPS mam 60CSX bo lżejszy łatwiej czasami wgrać mapę niż pobiec do sklepu i kupić, poza tym jest lżejszy od papieru, zwłaszcza gdy przemierzasz setkę kilometrów. dodatkowo zapisuje track i go nie ustawisz tak by pokazał więcej km niż w rzeczywistości. Ot technika, przed rozwojem nie uciekniesz  :wink:

Jarek

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 21 Maj 2009, 09:38 »
Też kocham mapy papierowe i nie używam GPS, ale nie wolno się zasklepiać, nie zauważać nowości. Trzeba z żywymi naprzód iść - to już Adam Asnyk pisał :D

Offline JD

« 21 Maj 2009, 10:14 »
Wada najpoważniejszą dla mnie jest mały wgląd na tzw całokształt (im większy obszar to mniejsza skala i nie widac szczegółów) w górach nie można popatrzeć i np zrobić sobie wygodnie panoramkę.
Poza ty fajnie jest papier trzymać w "garści"  :mrgreen:
Ale GPS ma swoje niezaprzeczalne zalety, choćby szybki dostęp do map.  :mrgreen:

Jarek

Offline tobiasz

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.06.2006
« 21 Maj 2009, 14:04 »
no i trzeba pamiętać, że GPS nie zastępuje map papierowych.
GPS i mapa mają się wzajemnie uzupełniać
bo zauważyłem, że niektórzy o tym zapominają

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 21 Maj 2009, 17:12 »
też tak uważam.... jak dla mnie gps może być uzupełnieniem map papierowych dla wygodnych....
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna robertrobert1

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.04.2009
« 21 Maj 2009, 21:50 »
Cytat: "JD"
Ot technika, przed rozwojem nie uciekniesz  :wink:

Jarek

Juz 15 lat temu używałem GPSa w pracy więc z "techniką" jestem na Ty. Może właśnie dlatego do turystyki używam tylko mapy.

Offline Joseph

• Miasto: Gdańsk / Lublin
  • Na forum od: 02.06.2008
« 22 Maj 2009, 06:35 »
Cytat: "robertrobert1"
Cytat: "JD"
Ot technika, przed rozwojem nie uciekniesz  :wink:

Jarek

Juz 15 lat temu używałem GPSa w pracy więc z "techniką" jestem na Ty. Może właśnie dlatego do turystyki używam tylko mapy.

Jednak wtedy, to i precyzja systemu cywilnego była całkiem inna, tak samo jak i urządzenia.

Offline Svolken

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 14.03.2009
« 22 Maj 2009, 10:07 »
Dla mnie gps jest uzupełnieniem i dodatkiem wielofunkcyjnym. Można się obejść, ale można i korzystać i nie oczekiwać więcej niż można ;)

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
« 27 Maj 2009, 03:14 »
Cytat: "Joseph"
robertrobert1 napisał/a:   
JD napisał/a:   
Ot technika, przed rozwojem nie uciekniesz :wink:

Jarek   

Jednak wtedy, to i precyzja systemu cywilnego była całkiem inna, tak samo jak i urządzenia.

No i przede wszystkim mapowych nie było więc wogole użyteczność wątpliwa..

Osobiście mam tylko starego etrexa i to od niedawna wiec niewiele go poużywałem. Niemapowe mają moim zdaniem sens tylko wtedy gdy nie można określić swojego położenia przy pomocy terenowych punktów charakterystycznych (np pustynie?) albo jak sobie naniesiemy z kompa gotową trasę.

Na ostatniej wyprawie wspomagaliśmy się 60csx. Napewno bardzo pomocny był żeby szybko i sprawnie przejechać przez większe miejscowości. Czasem bywały śmieszne sytuacje gdy prowadził nas bardzo dziwnymi i krętymi bocznymi drogami- śmialiśmy się że ma opcje "zwiedzanie" :D Zapewne dużo zależy od tego jakie mapy ma się wgrane. Nasze chyba nie były zbyt dokładne..
Osobiście najbardziej mi się podoba możliwość rejestrowania całej trasy ;)

Czy warto kupować GPS? Myślę że na liście sprzętów w które warto inwestować są ważniejsze pozycje..
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Offline JD

« 27 Maj 2009, 08:32 »
Cytat: "szkodnik"

Osobiście najbardziej mi się podoba możliwość rejestrowania całej trasy ;)

Czy warto kupować GPS? Myślę że na liście sprzętów w które warto inwestować są ważniejsze pozycje..

możliwośc rejestracji masz również w e-trex, wadą tego gps'a są częste zaniki sygnały i tracenie pozycji :twisted: , mówię tu o działanie funkcji dostępnych w ramach tego urządzenia.

Są obecnie urządzenia dające możliwość wgrywania map i pozwalające dużo lepiej namierzac twoje położenie, a ich koszt to nawet poniżej 600 PLN, np Sunmmit.

Ale fakt nie jest to niezbędne przypodróżach rowerowych  :wink:
mi jest potrzebny, ale też nie jest niezbędny, bo można się bez niego obyć również w innych sytuacjach, więc mam.  :wink:
Pzdr
Jarek

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 2 Lis 2009, 10:44 »
Przykład podniesienia użyteczności iPhona:

LINK

PS: Szczególnie przydatne podczas jazdy chodnikiem. ;)

Offline blindbob

• Miasto: krakow
  • Na forum od: 03.03.2009
« 2 Lis 2009, 17:04 »
gps przydatny lecz mapy niezastąpione ...

Offline Mężczyzna TatOR

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 08.09.2009
« 2 Lis 2009, 17:47 »
Jeśli chodzi o możliwość rejestracji trasy to można wykorzystać logger Mainnav MG-950DL połączony z licznikiem.
Dosyć że pokazuje prędkość, dystans i wysokość /z dokładnością GPS-ową/ to na dodatek bateria wytrzymuje do 17h lub do 13h przy włączonej funkcji Bluetooth. Mało tego: pamięć tej zabawki za około 300 zł to ponad 100 km. Czyli w sam raz na średnią wyprawę.
dodam od siebie że odbiornik jest bardzo czuły i porównując go np z moim telefonicznym to nie ma do czego się przyczepić. Ja jestem z tego zadowolonym.
Pozdrawiam
TatOR

Offline Mężczyzna TatOR

« 2 Lis 2009, 22:20 »
Michał oczywiście chodziło mi o 1000 km. Ponad 1000. Nie czepiać się. :)
Pozdrawiam
TatOR

Offline Mężczyzna TatOR

« 3 Lis 2009, 14:13 »
Sam nie wiem czy baterie będą najlepsze... Może kiedyś, ale przyszłość należy do ładowarek solarnych. Przed chwilą patrzyłem na allegro i byłem mile zaskoczony: jest tego kilka, kilkanaście różnych modeli ładowarek. Pewnie większość z nich ma mizerną sprawność i ładują baardzo długo wszelką elektronikę, ale być może któreś z nich się sprawdzi w tym kierunku i przez jeden dzień da radę naładować GPS lub loggera...
Pozdrawiam
TatOR

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum