Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311660 razy)

Offline Mężczyzna JazzBand

• Miasto: Dolny Śląsk
  • Na forum od: 31.08.2014
Odp: GPS
« 29 Sie 2015, 14:23 »
Coś jest z tymi Etrexami nie tak, jednak to urządzenie dalekie od pewności, za dużo osób ma z tym różne jazdy, ta dziwaczna rejestracja śladów jest już nagminna.

Problemy są również z innymi urządzeniami Garmina.  Ludzie narzekają na dokładność Fenix 3.
Dla mnie jego dokładność nie jest problematyczna, ale oprogramowanie jest dalekie od doskonałości.
my name is Band
Jazz Band

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 29 Sie 2015, 18:56 »
Skoro się zrobił taki bug tracker na forum, to w mojej Dakocie 10 jak dodam waypointa, to zapisuje się on w nowym pliku GPX. Jak dzień później dodam nowego waypointa, to urządzenie przestaje widzieć te z poprzedniego pliku. Nie badałem dokładniej tego zjawiska, ale coś chyba działa nie tak ;)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 30 Sie 2015, 12:07 »
Na dysku Garmina, w katalogu Garmin/cc mam jakieś 215 MB w nieznanych mi plikach .img, których sam tam nie wsadzałem.

Cóż to jest za diabelstwo i czy mogę to bezpiecznie usunąć?

(Kliknij, by pokazać/ukryć)
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna michuss

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 28.02.2014
« 4 Wrz 2015, 10:48 »
To i ja od siebie dodam łyżkę dziegciu do etrexowej beczki miodu.  ::)

Moje urządzenie (etrex 30) od kilku miesięcy też zachowuje się dziwnie. Przy włączaniu, gdy widoczna na ekranie jest linia pokazująca postęp wgrywania śladów i map, potrafi się na dłużej zawiesić. Zazwyczaj w ciągu 2-3 sekund linia wraz z wgrywaniem danych zmienia kolor z białej na zieloną, potem pojawia się informacja o jakiejś licencji, a następnie normalny ekran startowy. Od jakiegoś czasu, raz na kilka uruchomień linia "zatrzymuje się", jest cała biała, tak jakby nic się nie wgrywało. Do niedawna miałem taką metodę, że po prostu wyłączałem wówczas urządzenie i włączałem ponownie i, najczęściej, wszystko ładowało się bez problemu. Potem przestało to pomagać, więc zdecydowałem się sprawdzić czy w ogóle, a jeśli tak to po jakim czasie garmin się normalnie włączy. I włącza się, z tym, że trzeba odczekać minutę, dwie.

To raz. A dwa - bywa, że po włączeniu "komputera podróży" i ruszeniu z miejsca żadne dane się nie zmieniają: prędkość 0, dystans 0, itd. Już raz się naciąłem - schowałem po starcie urządzenie do plecaka, a gdy dotarłem na miejsce okazało się, że żadne dane śladu się nie nagrały. Na to też znalazł się sposób - gdy dane się nie zmieniają przechodzę w tryb nawigacji, znajduję cel i każę mu prowadzić. Komputer podróży od razu rusza z miejsca, nawet jak zaraz potem rezygnuję z nawigacji.

Z różnych dziwactw pamiętam też jak kilka miesięcy temu zaczął drastycznie zaniżać wysokość - jeżeli ten parametr zmieniał się w jakiś sposób w czasie jazdy to praktycznie tylko w dół. Ruszałem z pracy (poziom 1 m), po kilku km pokazywał mi -5 m (mimo, że w rzeczywistości byłem na około 10 m), a po kilkunastu już np. -15 m (nadal 10 m w realu). Trwało to kilka dni, nic nie pomagała kalibracja wysokości wykonywana przed każdym rozpoczęciem podróży. Pewnym tropem, przynajmniej według mnie, było to, że tuż przed tym całym cyrkiem bardzo dużo jeździłem w deszczu i może coś gdzieś zamokło.

Niby drobiazgi, ale trochę jednak irytują.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna michuss

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 28.02.2014
« 4 Wrz 2015, 13:26 »
Marzeny było coś podobnego, tyle, że po 2min się nie włączył, a dłużej nie mieliśmy już czasu czekać, po wyjęciu karty pamięci działał normalnie.

Czytałem w relacji. Chyba najgorszy z możliwych moment na taką usterkę.

To już pewnie łatwiej wytłumaczalne. Odbiorniki z wysokościomierzem barometrycznym mają czujnik wysokościomierza (często z przodu) i gdy ten czujnik zostanie zalany - wtedy odczyt wysokości jest kulawy. W Edge podczas opadów muszę jeździć z urządzeniem pod mocniejszym kątem, by utrudnić wpadanie deszczu a i to nie zawsze starcza w dużym deszczu; wtedy trzeba przedmuchać otwór, gdzie jest czujnik, po odessaniu wody wraca do normalnej pracy. W niektórych licznikach z wysokościomierzem jest z tym podobnie.

Dobrze wiedzieć na przyszłość. Dzięki.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 4 Wrz 2015, 16:51 »
Uwaga, będzie reklama.

We wtorek wysłałem mojego etrexa20 do reklamacji. Nie miałem paragonu. Dziś tj. W piątek odesłano mi nowego. Etrexa30 :D
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 4 Wrz 2015, 17:48 »
W piątek odesłano mi nowego. Etrexa30 :D

Moje urządzenie (etrex 30) od kilku miesięcy też zachowuje się dziwnie.
:D

Offline janogonowski

• Miasto: wawa
  • Na forum od: 19.04.2010
« 4 Wrz 2015, 21:41 »
W piątek odesłano mi nowego. Etrexa30 :D
Standard w przypadku Garmina :) Jeden z najlepszych serwisów wśród wszystkich producentów.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 7 Wrz 2015, 14:50 »
Zamawiam folię do etrexa. Krótka piłka: lepsza matowa czy błyszcząca?
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 7 Wrz 2015, 16:52 »
Moje urządzenie (etrex 30) od kilku miesięcy też zachowuje się dziwnie. Przy włączaniu, gdy widoczna na ekranie jest linia pokazująca postęp wgrywania śladów i map, potrafi się na dłużej zawiesić. Zazwyczaj w ciągu 2-3 sekund linia wraz z wgrywaniem danych zmienia kolor z białej na zieloną, potem pojawia się informacja o jakiejś licencji, a następnie normalny ekran startowy. Od jakiegoś czasu, raz na kilka uruchomień linia "zatrzymuje się", jest cała biała, tak jakby nic się nie wgrywało. Do niedawna miałem taką metodę, że po prostu wyłączałem wówczas urządzenie i włączałem ponownie i, najczęściej, wszystko ładowało się bez problemu. Potem przestało to pomagać, więc zdecydowałem się sprawdzić czy w ogóle, a jeśli tak to po jakim czasie garmin się normalnie włączy. I włącza się, z tym, że trzeba odczekać minutę, dwie.
Prawdopodobnie autoarchiwizacja. Podobnie jest też wtedy, gdy wyładujesz baterie do cna, wtedy włączanie urządzenia trwa dłużej (musi uporządkować bieżący ślad). Wyjęcie baterii w tym momencie może skutkować utratą śladu.

Co do firmware, pojeździłem trochę na FW3.8, ale wnerwił mnie tak, że wracam do FW2.8. Z bugów - trasy, które sporządziłem przed wyjazdem były nieroutowalne dla FW3.8. Kasowanie bieżącego śladu kasowało komputer podróży.

My home is where my bike is.

Offline tudorka

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 23.12.2010
« 7 Wrz 2015, 17:08 »
Miałem matową i wywaliłem - błyszcząca zdecydowanie lepsza, praktycznie widać tak samo jak bez.

Offline Mężczyzna Karbon

• Na forum od: 11.02.2013
« 7 Wrz 2015, 17:45 »

Też się nad sprawą głowiłem i ostatecznie padło na folię matową (bezklejową). Pogorszenia jakości obrazu, ani reakcji na dotyk (mam Dakotę) nie stwierdziłem. W błyszczącej bałem się pogorszenia widoczności przy jeździe w silnym słońcu (refleksy). Z wyboru jestem zadowolony.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 7 Wrz 2015, 19:40 »
Matowa folia lepiej się sprawdza gdy ekran jest podświetlany.
Zaletą Etrexa jest doskonała czytelność ekranu bez podświetlania.
Wybór więc, jest oczywisty. :) Kiedyś Garmin stosował warstwę przeciwodbalskową na ekranie, zrezygnowali, szkoda.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum