Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311659 razy)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Odp: GPS
« 7 Wrz 2015, 19:41 »
dzięki za rady :)

@Mariusz, w piątek wyprawka startuje z Leszna. Zapraszamy! :)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 7 Wrz 2015, 19:49 »
Dzięki, tak wiem i mocno chcę być, ale jeszcze nie wiem.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna michuss

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 28.02.2014
« 8 Wrz 2015, 12:22 »
Prawdopodobnie autoarchiwizacja. Podobnie jest też wtedy, gdy wyładujesz baterie do cna, wtedy włączanie urządzenia trwa dłużej (musi uporządkować bieżący ślad). Wyjęcie baterii w tym momencie może skutkować utratą śladu.

Kurczę, nie jestem już teraz na 100% pewien, ale kilka razy wyczerpały mi się baterie w trasie i je zmieniałem - z tego co pamiętam to się wtedy mimo wszystko ładowało normalnie, może minimalnie dłużej, a nie tak jak w opisywanym przypadku, że musisz czekać z dwie minuty na start urządzenia. Sprawdzę to przy najbliższej okazji, tak dla siebie, bo co by nie mówić nie jest to rzecz dyskwalifikująca ten sprzęt, da się z tym żyć. ;)

Aha. Oprogramowanie mam w wersji 4.2.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 8 Wrz 2015, 13:20 »
Skoro wszyscy mają problem z Etrexami to i ja :P Ostatnio zauważyłem, że podczas wyszukiwania trasy nie pokazuje postępu wyrażonego procentach jak dawniej. Ktoś wie czemu?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline tudorka

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 23.12.2010
« 8 Wrz 2015, 19:01 »
Skoro wszyscy mają problem z Etrexami to i ja  Ostatnio zauważyłem, że podczas wyszukiwania trasy nie pokazuje postępu wyrażonego procentach jak dawniej. Ktoś wie czemu?
"konfiguracja mapy-tekst wskazówek nawigacyjnych podczas nawigacji " pewnie sobie to przestawiłeś na nigdy

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 8 Wrz 2015, 22:11 »
Widać Garmin uznał, że jest tak szybki, że nie potrzebuje tego, albo tak wolny, że nie chcą ludzi wkurzać  ;)
"konfiguracja mapy-tekst wskazówek nawigacyjnych podczas nawigacji " pewnie sobie to przestawiłeś na nigdy
Dzięki! Wychodzi na to, że to mając świadomość szybkości Etrexa sam wyłączyłem ;) Niestety podpowiedzi mogą być tylko w trakcie nawigowania lub zawsze.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 9 Wrz 2015, 00:38 »
A ja tak z głupia frant zapytam - czy jest jakaś inna firma produkująca odbiorniki nadające się na rower, która mogłaby być alternatywą dla Garmina?

Na Chińczyków nie ma co liczyć, skoro na terenie ChRL nie wolno zbierać śladów z nawigacji.

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 9 Wrz 2015, 07:39 »
Jakiś Holux...czy jakoś tak.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna Karbon

• Na forum od: 11.02.2013
« 9 Wrz 2015, 10:06 »
A ja tak z głupia frant zapytam - czy jest jakaś inna firma produkująca odbiorniki nadające się na rower, która mogłaby być alternatywą dla Garmina?

Na Chińczyków nie ma co liczyć, skoro na terenie ChRL nie wolno zbierać śladów z nawigacji.

Jest seria odbiorników Mio Cyclo. W poniższym linku relacja zawodnika używającego takiego urządzenia na GMRDP.
https://www.facebook.com/nablacie/posts/718081708297253

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 9 Wrz 2015, 11:01 »
O proszę, więc coś drgnęło. Nawet na allegro są :)

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna michuss

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 28.02.2014
« 9 Wrz 2015, 13:13 »

Ja kilka miesięcy temu miałem w ręku rowerową nawigację firmy Twonav. Znajomy wybierał się na wycieczkę z rodziną w nieznaną dla niego część Polski, a przy okazji pożalił mi się na ten zakup: że skusił się, bo tańszy od garmina, ale nie działa tak jak powinien, nie potrafi tego obsłużyć, dziwne, itd. Mając w pamięci swoje pierwsze dni z garminem zaproponowałem pomoc - byłem przekonany, że raz, dwa rozgryzę to urządzenie, a on (przy okazji ówczesny szef ;)) będzie zadowolony.

Po kilku godzinach walki i ślęczenia nad instrukcją i forami internetowymi skapitulowałem. Nie jestem dzisiaj w stanie powiedzieć w czym rzecz, ale pamiętam, że za głowę się łapałem, że można stworzyć coś tak nieintuicyjnego. Jak już udało się ustalić położenie na mapie (była wgrana jakaś komercyjna) to nie chciał rejestrować przemieszczania się. Nie wiem - może to konkretne urządzenie było wadliwe...

Cała historia skończyła się konkluzją znajomego, że "było trzeba kupić garmina".  ;)

Offline Kobieta starszapani

• Miasto: wioska na końcu świata
  • Na forum od: 30.03.2015
« 11 Paź 2015, 14:15 »
Pytanie do użytkowników Dakoty 20.

Czy ktoś z Was miał taki problem, że ekran dotykowy świrował w niskich temperaturach?
Jechałam wczoraj na wycieczkę, rano, przez kilka godzin temperatura była w okolicach 0,5C-3C i ekran w mojej dakocie nie chciał działać. Samo urządzenie mogłam włączyć, ale nie mogłam wczytać śladu ani nawigować. Nie można było włączyć podświetlenia, blokady ekranu, ani wybrać żadnej opcji. Dopiero ogrzanie GPSa w rękawicy spowodowało, że wszystko było ok. Wystarczyła chwila na chłodnym powietrzu i znowu to samo. Dałam sobie spokój z postojami i z nawigowaniem i jechałam z głowy. Po jakimś czasie jak zrobiło się nieco cieplej wszystko działało jak należy.

Samo urządzenie się nie zawiesiło bo zarejestrowało cały ślad od początku...

Zastanawiam się czy jest to normalne zachowanie dla Dakoty 20 czy może mam wadliwy egzemplarz i musiałabym reklamować?   :-[

"W nieznane wejdź, Odważnym bądź, Za tajemnicą idź...." JW

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015
« 11 Paź 2015, 15:49 »
Jeździłem wielokrotnie na mrozie i jedyne co się wtedy działo to dużo szybsze rozładowywanie się akumulatorków. Dzwoń na infolinię, powinni wymienić na nowy (ja dostałem nówkę po tym jak zaczęła się wyłączać)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum