Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311662 razy)

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Odp: GPS
« 1 Lis 2015, 09:24 »
Wgraną mam Auto Mapę
Czyli najpewniej windows CE. Nie słyszałem o sensownej na rower nawigacji pod ten system.
Czy jest jakaś mapa na telefon ( android) która do swojej pracy nie wymaga połączenia z internetem , a również można narysować swoją trasę w domu i odtworzyć ją po drodze ?
OsmAnd. Można jechać po śladzie. Jest też całkiem fajny routing, dużo lepszy, niż w Garminie. Niestety ostatnie aktualizacje bardzo obciążyły tę aplikację i na starszych smartfonach najnowsza wersja chodzi słabo.

Offline Mężczyzna michał

• z kropką
  • Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 10.06.2008
« 1 Lis 2015, 14:44 »
Rozbierałeś? Może tylko taśma się wypięła.

Popękał i się rozlał.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 3 Lis 2015, 08:07 »
Czy ktoś używał etrexa30 z opaską do mierzenia tętna? Sprawuje się to to dobrze? Do tej pory korzystałem z pulsometra w zegarku, ale o ile do biegania jest fajny, to podczas jazdy na rowerze zawsze to jedno urządzenie więcej, a zimą jak jest ciemno to i tak nic nie widać  ;D
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna michał

• z kropką
  • Na forum od: 10.06.2008
« 5 Lis 2015, 22:42 »
Dystrybutor Garmina u którego kupowałem Etrexa zaproponował mi "odpłatną wymianę urządzenia"( Dzięki Aniu za trop:)).
Opłata to, wg dystrybutora 500-600 zł. Wysyłam Im zniszczonego i dostaję nowego z dwuletnią gwarancją.

Inną opcją jest kupienie używki na OLX też za pięć stówek.
W tym przypadku ląduję z dwoma Etrexami. Starego mogę kiedyś naprawić i sprzedać jednego z posiadanych.

Najtańszą opcją jest kupienie wyświetlacza za te 80 dolarów i może uda mi się go naprawić.

Myślę....

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
« 6 Lis 2015, 14:41 »
Opłata to, wg dystrybutora 500-600 zł.
Nowego Etrexa 30 można mieć za 700 zł
https://www.decathlon.pl/gps-turystyczny-etrex-30-id_8202804.html

Offline Kobieta Ann88

• Na forum od: 27.08.2014
« 9 Lis 2015, 16:55 »
Dzięki Aniu za trop:)
:icon_smile2:
Myślę....
Myśl, myśl...
Nowego Etrexa 30 można mieć za 700 zł
...tymczasem rozeszły się jak ciepłe bułeczki :P

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 9 Lis 2015, 20:03 »
Są dostępne wysyłkowo, z bezpłatną dostawą. :)
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
« 10 Lis 2015, 16:37 »
Są dostępne wysyłkowo, z bezpłatną dostawą. :)

Potwierdzam  8)

A na powolność i upierdliwość wymyślania nowych tras z dala od komputera bardzo skutecznym rozwiązaniem jest  smartfon z Locusem i kabelkiem usb otg :) Taki mój wniosek z kilku godzin zabawy urządzeniem.

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Kobieta starszapani

• Miasto: wioska na końcu świata
  • Na forum od: 30.03.2015
« 14 Mar 2016, 12:29 »
Jak to się mówi "jak nie urok to....."

W październiku zeszłego roku reklamowałam swoją Dakotę 20 (ze względu na to, że odbiornik nie działał jak przyszła jesień a z nią ochłodzenie) i w połowie miesiąca dostałam od Garmina nowe urządzenie, które do tej pory działało prawidłowo.

W zeszły piątek chciałam wgrać ślad do urządzenia ale nie byłam w stanie ponieważ komputer przestał mi je wykrywać. Nie mogłam również włączyć urządzenia mimo wielokrotnych prób. Testowałam trzy różne komplety świeżo naładowanych akumulatorów (Eneloop 1900mAh). Przy niektórych próbach włączenia pojawiał się napis Garmin ale dane nie były ładowane. Na drugi dzień kupiłam baterie alkaliczne i po ich włożeniu dwukrotnie urządzenie się włączyło i załadowało mapy oraz wyłapało satelity. Podłączyłam urządzenie do innego komputera, zmieniłam w ustawieniach tryb zasilania na baterie, wgrałam ślad, bezpiecznie odłączyłam sprzęt, ale po tym znowu nie mogłam włączyć odbiornika (podobnie jak wcześniej). Po kilku godzinach udało mi się włączyć urządzenie ale z kolei nie ładowały się mapy (wyświetlacz był albo czarny albo biały - dwukrotnie próbowałam włączyć odbiornik), odbiornik nie mógł też złapać satelit. Jakimś cudem wczoraj udało mi się przeprowadzić twardy reset wg instrukcji jaką otrzymałam od supportu przed reklamowaniem poprzedniego odbiornika

"Wylacz urzadzenie calkowicie.
    Wcisnij i przytrzymaj palec w gornej lewej czesci ekranu dotykowego.
    Trzymajac palec w ten sposob i wlacz urzadzenie.
    Zwolnij palec gdy zobaczysz komunikat `Czy usunac wszystkie dane uzytkownika?`
    Wybierz Tak."

Oczywiście reset nic nie pomógł.

Problem istniał niezależnie od tego czy w odbiorniku włożone były akumulatory czy baterie oraz niezależnie od tego czy była włożona czy nie karta SD. W przypadku podłączania do komputera stosowałam 3 różne kable USB (w tym oryginalny garminowski). U Yoshka normalnie podłączyliśmy GPSa, Yoshko wgrał mi ślad, po czym znowu nie można było włączyć tego dziadostwa. Oprogramowanie jest aktualne (5.80).

Zadzwoniłam dzisiaj na infolinię i mam złożony kolejny wniosek reklamacyjny - po 5 miesiącach użytkowania dostanę kolejny (już trzeci) odbiornik. Bez komentarza....

"W nieznane wejdź, Odważnym bądź, Za tajemnicą idź...." JW

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 14 Mar 2016, 12:36 »
Miałem dokładnie taką samą usterkę w etrexie20. Też reset nic nie pomógł i skończyło się na wymianie odbiornika.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

« 14 Mar 2016, 12:52 »
Miałem dokładnie taką samą usterkę w etrexie20. Też reset nic nie pomógł i skończyło się na wymianie odbiornika.

Właśnie czytałam wcześniej. Jeszcze większa porażka bo stało się to przed samym maratonem.
Yoshko mi zainstalował w telefonie Oruxa i pokazał jak używać więc sobie potestuję na dojazdach do pracy. Mimo wszystko dobrze mieć awaryjną nawigację. Zawsze biorę ze sobą mapę papierową ale wiadomo, że do wygody człowiek się szybko przyzwyczaja.

Żenujące jest to, że pierwszy odbiornik reklamowałam po 3 miesiącach użytkowania, drugi po 5. Ciekawe na ile wystarczy trzeci  :icon_twisted:

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 14 Mar 2016, 13:47 »
Jednak wyższe modele Garmina tak łatwo nie padają

Reguły nie ma. Edge 800 był raczej ogólnie niezawodny, 810 to padaka - oczywiście opinie o tym wpadły mi w oczy dopiero gdy sam zacząłem mieć z nim problemy... gradient pokazuje farmazony, właściwie nie da używać się auto pauzy bo urządzenie wyłącza się co 20km, bluetooth działał ale przestał, itp, itd...

« 14 Mar 2016, 14:45 »
Sprzęt to sprzęt, każdy może się posypać ale wydaje mi się, że niezależnie od tego czy urządzenie kosztuje 800 czy 1200 zł powinno podziałać dłużej niż te kilka miesięcy. Szczerze mówiąc jestem mocno zniesmaczona tą sytuacją, żeby nie powiedzieć, że rozczarowana.

Offline Mężczyzna skaut

• Miasto: Józefów - Emilianów
  • Na forum od: 30.11.2014
« 14 Mar 2016, 14:57 »
Jednak wyższe modele Garmina tak łatwo nie padają, seria 60/62 i Edge w moim przypadku niezawodne  ;)

Używam Edge 705 od 6 lat i znarowił mi się (niestety - bo bardzo lubię) dopiero w sierpniu ub. roku przed GMRDP. Nie chciał przyjąć śladu - nawet uproszczonego przez Turystę, a jak już przyjął to się zawieszał. To jakieś fatum było - bo czytałem, że inni uczestnicy w tym samym czasie mieli problemy z garminami. Musiałem się ratować Dakotą, która "dała radę"! Nie wiem, czy nie wezmę jej na BBT i MPP?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum