Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311672 razy)

Offline Kobieta starszapani

• Miasto: wioska na końcu świata
  • Na forum od: 30.03.2015
Odp: GPS
« 13 Kwi 2016, 09:53 »
Wax - ostatnio przerabiałam podobną sytuację z moją Dakotą 20:

Jak to się mówi "jak nie urok to....."

W październiku zeszłego roku reklamowałam swoją Dakotę 20 (ze względu na to, że odbiornik nie działał jak przyszła jesień a z nią ochłodzenie) i w połowie miesiąca dostałam od Garmina nowe urządzenie, które do tej pory działało prawidłowo.

W zeszły piątek chciałam wgrać ślad do urządzenia ale nie byłam w stanie ponieważ komputer przestał mi je wykrywać. Nie mogłam również włączyć urządzenia mimo wielokrotnych prób. Testowałam trzy różne komplety świeżo naładowanych akumulatorów (Eneloop 1900mAh). Przy niektórych próbach włączenia pojawiał się napis Garmin ale dane nie były ładowane. Na drugi dzień kupiłam baterie alkaliczne i po ich włożeniu dwukrotnie urządzenie się włączyło i załadowało mapy oraz wyłapało satelity. Podłączyłam urządzenie do innego komputera, zmieniłam w ustawieniach tryb zasilania na baterie, wgrałam ślad, bezpiecznie odłączyłam sprzęt, ale po tym znowu nie mogłam włączyć odbiornika (podobnie jak wcześniej). Po kilku godzinach udało mi się włączyć urządzenie ale z kolei nie ładowały się mapy (wyświetlacz był albo czarny albo biały - dwukrotnie próbowałam włączyć odbiornik), odbiornik nie mógł też złapać satelit. Jakimś cudem wczoraj udało mi się przeprowadzić twardy reset wg instrukcji jaką otrzymałam od supportu przed reklamowaniem poprzedniego odbiornika

"Wylacz urzadzenie calkowicie.
    Wcisnij i przytrzymaj palec w gornej lewej czesci ekranu dotykowego.
    Trzymajac palec w ten sposob i wlacz urzadzenie.
    Zwolnij palec gdy zobaczysz komunikat `Czy usunac wszystkie dane uzytkownika?`
    Wybierz Tak."

Oczywiście reset nic nie pomógł.

Problem istniał niezależnie od tego czy w odbiorniku włożone były akumulatory czy baterie oraz niezależnie od tego czy była włożona czy nie karta SD. W przypadku podłączania do komputera stosowałam 3 różne kable USB (w tym oryginalny garminowski). U Yoshka normalnie podłączyliśmy GPSa, Yoshko wgrał mi ślad, po czym znowu nie można było włączyć tego dziadostwa. Oprogramowanie jest aktualne (5.80).

Zadzwoniłam dzisiaj na infolinię i mam złożony kolejny wniosek reklamacyjny - po 5 miesiącach użytkowania dostanę kolejny (już trzeci) odbiornik. Bez komentarza....

W moim przypadku "wystarczyła" reklamacja i wymiana odbiornika na nowy (na szczęście bezpłatnie w ramach gwarancji).

"W nieznane wejdź, Odważnym bądź, Za tajemnicą idź...." JW

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
« 13 Kwi 2016, 19:27 »
Chciałem wgrać nową mapę i kilka śladów. Coś chyba poszło nie tak, nie mogę włączyć GPSa... Wiesza się w momencie "loading maps....".

U ciebie to normalne jak mojego Garmina chwyciłeś w swoje łapy na Kulinarnej toż to samo było. :P
Czytaj instrukcje,albo na Garniak.pl wejdź i poczytaj.

Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 13 Kwi 2016, 22:49 »
Kurcze, ciężka sprawa, bo garmin ma jużdobre 4 (5?) lat, więc naprawa gwarancyjna w grę nie wchodzi, a reklamacje chyba też tylko w ciągu tych 2-3 lat jest możliwa, hm?

Karty w garminie nigdy nie było, więc nie mam co wyciągać ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

« 13 Kwi 2016, 23:03 »
Ja mam gwarancję na 2 lata (na szczęście odnawia się z każdym nowym odbiornikiem więc mogę sobie  tak reklamować do us.... śmierci ;)).
Niektóre sklepy (np. Azymut) dają dodatkowy rok.
62s już nie jest produkowany. Podejrzewam, że jak zadzwonisz na infolinię to mogą Ci zaproponować wymianę urządzenia na inne (może 64) w pewnej kwocie (nie wiem jak to może wyglądać cenowo w przypadku Twojego odbiornika) ponieważ najpierw sprawdzają czy odbiornik jest na gwarancji. Jak jest wymieniają bezpłatnie na nowy (nie bawią się w naprawę). Mam jednak nadzieję, że uda Ci się coś zdziałać i GPS "ożyje" :)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Kobieta Ann88

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 27.08.2014
« 14 Kwi 2016, 01:21 »

62s już nie jest produkowany. Podejrzewam, że jak zadzwonisz na infolinię to mogą Ci zaproponować wymianę urządzenia na inne (może 64) w pewnej kwocie (nie wiem jak to może wyglądać cenowo w przypadku Twojego odbiornika)

Coś mi się nie bardzo widzi, jak urządzenie nie jest już na gwarancji to czemu mieliby dawać upusty na zakup kolejnego? To już chyba za piękne by było  ;)

Jak nie jest już na gwarancji to zaproponują wymianę na nowy za około połowę ceny urządzenia (Garmin ustala to na podstawie kursu euro). Wtedy zwraca się stare urządzenie, a otrzymuje się nowe z gwarancją. Jeśli w sprzedaży nie ma już tego modelu to pewnie zaproponują inny, ale jak zwróci się im ten stary, to i tak powinni dac jakiś upust.

Offline Mężczyzna Radosny_Smok

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.01.2012
« 14 Kwi 2016, 07:56 »
W moim 62ST miałem taki przypadek, że po załączeniu urządzenia i po załadowaniu ustawień i profili ekran jakby blaknął i wszystko się wieszało. Nie miało znaczenia czy zasilanie było z paluszków czy z USB. W ramach reklamacji usunięto ten problem. Za to mam inny ciekawy przypadek, może ktoś podpowie w czym może być problem. Przygotowuje trasę w formacie GPX np. na stronie mapy.cz albo na bikemap.net i po wgraniu do urządzenia na liście ścieżek raz pojawia mi się oryginalna nazwa ścieżki (nazwana przeze mnie na etapie tworzenia w kompie) a raz jako trasa 1, trasa 2 itd. Ktoś wie o co może chodzić ?

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
« 14 Kwi 2016, 08:00 »
Ślad zgrywasz od razu na nawigację, czy zapisujesz go najpierw w komputerze?
Mnie tak się dzieje przy zapisywaniu na twardy dysk komputera, ale wówczas zmieniam nazwę przed zrzuceniem do garmina i kopiuje się już z poprawionym tytułem.

« 14 Kwi 2016, 08:11 »

Waxmund chcesz powiedzieć, że wgrywasz ścieżki i mapy bezpośrednio do pamięci urządzenia ? hmm gdzieś czytałem, że nie jest to zalecane :/

« 14 Kwi 2016, 08:17 »
Ślad zgrywasz od razu na nawigację, czy zapisujesz go najpierw w komputerze?
Mnie tak się dzieje przy zapisywaniu na twardy dysk komputera, ale wówczas zmieniam nazwę przed zrzuceniem do garmina i kopiuje się już z poprawionym tytułem.

Zapisuję na kompie i  ... kurcze masz rację teraz sobie uświadomiłem, że raz zmieniam nazwę, a raz zapisuję oryginalnie. Dzięki za podpowiedź :)

« 14 Kwi 2016, 08:30 »

62s już nie jest produkowany. Podejrzewam, że jak zadzwonisz na infolinię to mogą Ci zaproponować wymianę urządzenia na inne (może 64) w pewnej kwocie (nie wiem jak to może wyglądać cenowo w przypadku Twojego odbiornika)

Coś mi się nie bardzo widzi, jak urządzenie nie jest już na gwarancji to czemu mieliby dawać upusty na zakup kolejnego? To już chyba za piękne by było  ;)

Jak nie jest już na gwarancji to zaproponują wymianę na nowy za około połowę ceny urządzenia (Garmin ustala to na podstawie kursu euro). Wtedy zwraca się stare urządzenie, a otrzymuje się nowe z gwarancją. Jeśli w sprzedaży nie ma już tego modelu to pewnie zaproponują inny, ale jak zwróci się im ten stary, to i tak powinni dac jakiś upust.

Bardzo ciekawe, jak rozumiem gdy mi padnie 62ST i wyślę do naprawy pogwarancyjnej to zaproponują zakup nowego w bardzo atrakcyjnej cenie ? Jak duży jest to upust ?

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 14 Kwi 2016, 08:36 »
Tak,prawie  dokładnie tak robią.
Ale, dają iluś tam procentowy upust od cen sugerowanych...
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

« 14 Kwi 2016, 10:19 »
Podczas problemów z pierwszym odbiornikiem (Dakota 20) taką otrzymałam odpowiedź od Garmina:

Cyt:
"Garmin oferuje 24 miesięczną gwarancje producenta na sprzęt kupiony w Polsce. Jeżeli zakup nastąpił wcześniej niż 24 miesiące możemy sprzęt wymienić za opłatę w wysokości 542.23PLN"

Cena regularna Dakoty 20 to (w zależności od sklepu) ok. 700 zł (na stronie Garmina koszt 799 zł ale też widnieje informacja, że produkt jest wycofany z oferty - podejrzewam, że chcą aby ludzie kupowali nowsze i zarazem droższe odbiorniki).

O ile pamiętam Olo jak miał problem ze swoim Etrexem 20 również otrzymał podobną odpowiedź, że jeżeli urządzenie nie jest na gwarancji mogą mu wymienić na inny odbiornik za cenę niższą niż regularna. Także Wilku akurat nie masz racji w tej kwestii.

Dlatego napisałam, że podejrzewam, że Waxowi zaproponują wymianę na 64 ale za niższą cenę.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 14 Kwi 2016, 10:52 »

Waxmund chcesz powiedzieć, że wgrywasz ścieżki i mapy bezpośrednio do pamięci urządzenia ? hmm gdzieś czytałem, że nie jest to zalecane :/
Możesz rozwinąć temat? Etrex 30 do tego pory miał dla mnie wystarczającą pojemność i nie korzystałem z karty pamięci.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: