Jak to się mówi "jak nie urok to....."W październiku zeszłego roku reklamowałam swoją Dakotę 20 (ze względu na to, że odbiornik nie działał jak przyszła jesień a z nią ochłodzenie) i w połowie miesiąca dostałam od Garmina nowe urządzenie, które do tej pory działało prawidłowo.W zeszły piątek chciałam wgrać ślad do urządzenia ale nie byłam w stanie ponieważ komputer przestał mi je wykrywać. Nie mogłam również włączyć urządzenia mimo wielokrotnych prób. Testowałam trzy różne komplety świeżo naładowanych akumulatorów (Eneloop 1900mAh). Przy niektórych próbach włączenia pojawiał się napis Garmin ale dane nie były ładowane. Na drugi dzień kupiłam baterie alkaliczne i po ich włożeniu dwukrotnie urządzenie się włączyło i załadowało mapy oraz wyłapało satelity. Podłączyłam urządzenie do innego komputera, zmieniłam w ustawieniach tryb zasilania na baterie, wgrałam ślad, bezpiecznie odłączyłam sprzęt, ale po tym znowu nie mogłam włączyć odbiornika (podobnie jak wcześniej). Po kilku godzinach udało mi się włączyć urządzenie ale z kolei nie ładowały się mapy (wyświetlacz był albo czarny albo biały - dwukrotnie próbowałam włączyć odbiornik), odbiornik nie mógł też złapać satelit. Jakimś cudem wczoraj udało mi się przeprowadzić twardy reset wg instrukcji jaką otrzymałam od supportu przed reklamowaniem poprzedniego odbiornika "Wylacz urzadzenie calkowicie. Wcisnij i przytrzymaj palec w gornej lewej czesci ekranu dotykowego. Trzymajac palec w ten sposob i wlacz urzadzenie. Zwolnij palec gdy zobaczysz komunikat `Czy usunac wszystkie dane uzytkownika?` Wybierz Tak."Oczywiście reset nic nie pomógł.Problem istniał niezależnie od tego czy w odbiorniku włożone były akumulatory czy baterie oraz niezależnie od tego czy była włożona czy nie karta SD. W przypadku podłączania do komputera stosowałam 3 różne kable USB (w tym oryginalny garminowski). U Yoshka normalnie podłączyliśmy GPSa, Yoshko wgrał mi ślad, po czym znowu nie można było włączyć tego dziadostwa. Oprogramowanie jest aktualne (5.80).Zadzwoniłam dzisiaj na infolinię i mam złożony kolejny wniosek reklamacyjny - po 5 miesiącach użytkowania dostanę kolejny (już trzeci) odbiornik. Bez komentarza....
Chciałem wgrać nową mapę i kilka śladów. Coś chyba poszło nie tak, nie mogę włączyć GPSa... Wiesza się w momencie "loading maps....".
Cytat: starszapani w 13 Kwi 2016, 23:0362s już nie jest produkowany. Podejrzewam, że jak zadzwonisz na infolinię to mogą Ci zaproponować wymianę urządzenia na inne (może 64) w pewnej kwocie (nie wiem jak to może wyglądać cenowo w przypadku Twojego odbiornika)Coś mi się nie bardzo widzi, jak urządzenie nie jest już na gwarancji to czemu mieliby dawać upusty na zakup kolejnego? To już chyba za piękne by było
62s już nie jest produkowany. Podejrzewam, że jak zadzwonisz na infolinię to mogą Ci zaproponować wymianę urządzenia na inne (może 64) w pewnej kwocie (nie wiem jak to może wyglądać cenowo w przypadku Twojego odbiornika)
Karty w garminie nigdy nie było, więc nie mam co wyciągać
Ślad zgrywasz od razu na nawigację, czy zapisujesz go najpierw w komputerze?Mnie tak się dzieje przy zapisywaniu na twardy dysk komputera, ale wówczas zmieniam nazwę przed zrzuceniem do garmina i kopiuje się już z poprawionym tytułem.
Cytat: Wilk w 13 Kwi 2016, 23:46Cytat: starszapani w 13 Kwi 2016, 23:0362s już nie jest produkowany. Podejrzewam, że jak zadzwonisz na infolinię to mogą Ci zaproponować wymianę urządzenia na inne (może 64) w pewnej kwocie (nie wiem jak to może wyglądać cenowo w przypadku Twojego odbiornika)Coś mi się nie bardzo widzi, jak urządzenie nie jest już na gwarancji to czemu mieliby dawać upusty na zakup kolejnego? To już chyba za piękne by było Jak nie jest już na gwarancji to zaproponują wymianę na nowy za około połowę ceny urządzenia (Garmin ustala to na podstawie kursu euro). Wtedy zwraca się stare urządzenie, a otrzymuje się nowe z gwarancją. Jeśli w sprzedaży nie ma już tego modelu to pewnie zaproponują inny, ale jak zwróci się im ten stary, to i tak powinni dac jakiś upust.
Cytat: Waxmund w 13 Kwi 2016, 22:49Karty w garminie nigdy nie było, więc nie mam co wyciągać Waxmund chcesz powiedzieć, że wgrywasz ścieżki i mapy bezpośrednio do pamięci urządzenia ? hmm gdzieś czytałem, że nie jest to zalecane :/