Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311673 razy)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Odp: GPS
« 22 Kwi 2016, 10:54 »
O, też chętnie się dowiem :D
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Radosny_Smok

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.01.2012
« 25 Kwi 2016, 08:03 »
Wracam do tematu zgrywania śladu na 62st. Wczoraj utworzyłem ślady, zapisałem na kompie, i zgodnie z sugestią Karola zmieniłem nazwy plików i zgrałem na gpsa. Efekt: miast nazw plików pojawia się lista: ślad 1, ślad 2. Nadmieniam, że nie zmieniając nazw efekt jest ten sam.
Jakieś podpowiedzi, sugestie ? 

Offline Mężczyzna tomek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.06.2014
« 25 Kwi 2016, 10:43 »
A wrzuć tu tego gpxa to popatrzę. Nazwy śladów są wewnątrz, nazwa samego pliku nie ma znaczenia.

« 25 Kwi 2016, 10:54 »
Dzięki za odzew. Z tego co piszesz wnioskuję, że nazwa ścieżki zawarta wewnątrz pliku jest generowana przez program/stronę na której został stworzony. Być może tu jest jakiś problem. Do tej pory ścieżkę tworzyłem na bikemap.net. Natomiast ostatnie pliki wyprodukowałem w mapy.cz. Niestety nie mogę tu zamieścić pliku gpx  :-\
« Ostatnia zmiana: 25 Kwi 2016, 11:01 Radosny_Smok »

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 25 Kwi 2016, 13:37 »

GPX jest plikiem w XML-u więc możesz sobie podejrzeć jego strukturę i edytować. Nie ruszaj tylko znaczników czyli tego co w nawiasach trójkątnych <znacznik>

Otwórz plik GPX za pomocą np. Notepad++ (lub w jakimś innym edytorze który nadaje się do edytowania XML-ów) i nazwę wpisz pomiędzy znacznikami  <name>nazwa pliku</name>.

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

blondas

• Gość
« 25 Kwi 2016, 14:24 »
A wrzuć tu tego gpxa to popatrzę. Nazwy śladów są wewnątrz, nazwa samego pliku nie ma znaczenia.
ja też miałem tak ze śladem wyprawki od Emesa. Zmiana nazwy pliku na kompie nic nie dała. Ale już w samym urządzeniu nazwę można zmienić.

Offline Mężczyzna tomek

« 25 Kwi 2016, 14:26 »
ja też miałem tak ze śladem wyprawki od Emesa. Zmiana nazwy pliku na kompie nic nie dała. Ale już w samym urządzeniu nazwę można zmienić.
Tak, bo na kompie zmienia się tylko nazwę pliku.
Na urządzeniu - zmienia się nazwę śladu zapisaną w pliku, tak jak pokazał kawerna.

<trk>
    <name>tu-jest-nazwa-śladu</name>
    <trkseg>

« 25 Kwi 2016, 14:30 »

GPX jest plikiem w XML-u więc możesz sobie podejrzeć jego strukturę i edytować. Nie ruszaj tylko znaczników czyli tego co w nawiasach trójkątnych <znacznik>

Otwórz plik GPX za pomocą np. Notepad++ (lub w jakimś innym edytorze który nadaje się do edytowania XML-ów) i nazwę wpisz pomiędzy znacznikami  <name>nazwa pliku</name>.

Dzięki, poszperam, poszperam ;)

Owszem można zmienić, ale jak ładujesz kilka lub kilkanaście ścieżek, to zaczyna to być irytujące. Zważywszy na mało przyjazny sposób wklepywania z klawiatury na wyświetlaczu i każdorazowo zerkając na podgląd mapy, który odcinek trasy dana ścieżka obejmuje.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna tomek

« 25 Kwi 2016, 17:37 »
Przecież jak zapisujesz na dysk to plik sobie możesz dowolnie nazwać.
Tu problem z nazwami może wynikać np. z umieszczenia kilku tras w jednym pliku czy nawet jeszcze czegoś innego. Dlatego poprosiłem o plik, to będzie jednoznacznie wiadomo.

blondas

• Gość
« 25 Kwi 2016, 18:02 »
Przecież jak zapisujesz na dysk to plik sobie możesz dowolnie nazwać.
Tu problem z nazwami może wynikać np. z umieszczenia kilku tras w jednym pliku czy nawet jeszcze czegoś innego. Dlatego poprosiłem o plik, to będzie jednoznacznie wiadomo.
A sprawdź na przykładzie poniższego linku. Ja zapisuje pod inną nazwą, ale to nic nie daje, w Garminie w nazwie pliku (śladu) mam nadal domyślną wartość z serwisu. Ale może robię coś nie tak?
http://goo.gl/0z1MAB

Offline Mężczyzna tomek

« 25 Kwi 2016, 18:26 »
Zapisanie pliku pod inną nazwą nic nie da.
Nie wiem gdzie w brouter można nazwać tworzony ślad (patrzę teraz przez przeglądarkę androida i ta strona średnio mi się wyświetla).

Tu najprościej będzie zmienić nawet zwykłym notepadem "brouter_trekking_0" na np. "warta_emes" w pliku gpx.

« 25 Kwi 2016, 19:11 »
Dobra wygląda na to, że mapy.cz nie nadają nazwy ścieżki wewnątrz pliku, w przeciwieństwie do bikemap.net. Nie pozostaje mi nic innego jak samodzielnie zmieniać nazwy albo na urządzeniu, albo wewnątrz pliku :) Panowie dziękuję za bardzo owocną dyskusję :)

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna tomek

« 26 Kwi 2016, 08:48 »
A sprawdź na przykładzie poniższego linku. Ja zapisuje pod inną nazwą, ale to nic nie daje, w Garminie w nazwie pliku (śladu) mam nadal domyślną wartość z serwisu. Ale może robię coś nie tak?
http://goo.gl/0z1MAB

No i sprawdziłem - brouter nie oferuje możliwości nadawania własnej nazwy dla tworzonego śladu.
Nazwa jest nadawana automatycznie i uzależniona od wybranego profilu, np:
  <name>brouter_trekking_0</name>
  <name>brouter_shortest_0</name>
W tym wypadku tylko edycja pliku notatnikiem zostaje.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum