Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311664 razy)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Odp: GPS
« 20 Maj 2016, 16:27 »
Mam podobny zestaw, montuje na kierze i się trzyma. Może lepsze zipy kup?
Raczej słabsze - te są na tyle mocne, że wyginają uchwyt.

Spróbuję zrobić grubsze podkładki, a w ostateczności dorzucę taśmę samoprzylepną. Dzięki!

martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 20 Maj 2016, 17:40 »
Nie taśmę samoprzylepną, lecz taśmę dwustronnie klejącą, dobrą, samochodową. W zasadzie jest to taśma z pianogumy z bardzo mocnym klejem.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna lunatyk

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.03.2012
« 6 Cze 2016, 08:33 »
Pomocy dla świeżynki garminowej ;) Nie orientuje się ktoś czemu Etrex 35 podzielił mi ślad z MP na 3 odcinki z czego dwa wylądowały w archiwum. W tym co wyeksportował do Garmin Connect jest dystans całości, ale tylko kawałek mapy? Coś z ustawieniami? Pierwszy raz takie coś robi, na Parczewie było wszystko dobrze :|

Dodam, że te dwa zarchiwizowane mają dopisek Auto w nazwie pliku
« Ostatnia zmiana: 6 Cze 2016, 08:39 lunatyk »
Better days are coming
They are called Saturday and Sunday

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015
« 6 Cze 2016, 09:12 »
Masz prawdopodobnie ustawioną auto archiwizację gdy jest pełna pamięć urządzenia. Musisz połączyć ślady w jedną całość.

« 6 Cze 2016, 11:33 »
Okej, to szukam takiej opcji - myślałem, że jak włożę 16gb to sobie jakoś sam poradzi :)
Połączyłem GPS Track Editorem i jest już okej. Dzięki

Edit: Ma 1.5GB wolnego miejsca! + pusta karta. To dalej nie wiem czemu pociął - chyba, że jest jeszcze inna pamięć? :D
Better days are coming

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
« 6 Cze 2016, 11:58 »
Pierwszy raz takie coś robi, na Parczewie było wszystko dobrze
Też miałem Parczew w całości, a teraz w 2 kawałkach. Może to jest zależne od faz księżyca?

« 6 Cze 2016, 12:01 »
Tak i cieków wodnych  :P
Better days are coming

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015
« 6 Cze 2016, 12:09 »
Nie chodzi o pamięć. Chodzi o pojemność pliku gpx, który może mieć maksymalnie 10.000 punktów. Albo łącz ślady w całość, albo ustaw żeby rzadziej zapisywał punkty podczas jazdy.

Offline Mężczyzna Psotnik

• Miasto: Niestety W-wa
  • Na forum od: 10.07.2012
« 6 Cze 2016, 23:10 »
Garmina używam dopiero od roku.
Niestety kilka lat temu zamieniłem swój niegdyś bardzo ostry wzrok na coś z czym jest mi nie po drodze.
Największy problem jaki miałem ze słabnący wzrokiem w temacie GPS to nie najlepsza widoczność wyświetlacza.
Zaczynałem od Etrexa 20 i zastanawiałem się czy nie powinienem kupić Montany, ale to już dość poważny wydatek.

Postanowiłem sposobem i się udało.
Zakupiłem takie oto ustrojstwo i się sprawdza.

Obawiałem się stabilności podstawy, lecz niesłusznie Przymocowane do mostka ustrojstwo sprawdza się doskonale. Najpierw jeździłem ze wspomnianym etrexem teraz jeżdże ze znacznie cięższą 62 i nadal jest OK.
Oczywiście zbytnią nonszalancję przy zakładaniu czy zdejmowaniu należy powściągnąć.
A i jeszcze jedno niekiedy zjeżdżamy z asfaltu na boczne drogi i nie robi to na mocowaniu wrażenia. Niemniej w maratonach MTB tego rozwiązania nie testowałem.

Może komuś z podobnymi przypadłościami się przyda.
Odpłynąłem stąd bez żalu od tego wersalu bo czuję ten luz.

Offline Mężczyzna Radosny_Smok

• Na forum od: 20.01.2012
« 7 Cze 2016, 09:05 »
Psotnik, a jak się to cudo montuje ?

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 7 Cze 2016, 10:30 »
Tak jak cybant. ;-)

Offline Mężczyzna pankracy

• koko dżambo i do przodu
  • Na forum od: 16.06.2015
    • Strava
« 7 Cze 2016, 10:55 »

Postanowiłem sposobem i się udało.
Zakupiłem takie oto ustrojstwo i się sprawdza.

Też miałem to ustrojstwo (cześciowo nadal mam), sprawdzało się, trzymałem na nim lampkę lub dwie, lub lampkę z pulstometrem. Nawet gdy nie bylo potrzebne nie ściągałem tego z roweru jeżdżąc do pracy i może przez warunki atmosferyczne albo co, ten metalowy kołek się po prostu złamał i to gdy nie był obciążony. Jakaś to dziwna była awaria. A tego co zostało nadal używam to montowania lampki na lemondce i działa, MP przejechało :)

Offline Mężczyzna Psotnik

• Miasto: Niestety W-wa
  • Na forum od: 10.07.2012
« 7 Cze 2016, 12:33 »
Psotnik, a jak się to cudo montuje ?
Możesz to montować do mostka lub kiery. Wszędzie tam gdzie wystarczy opaski, więc możliwości jest sporo.
Dochodzi możliwość dużej regulacji. Ja nie tylko podniosłem garmina bliżej wzroku ale też  przesunąłem nieco do przodu.

Znalazłem w internecie podobny do mojego sposób instalacji.
Odpłynąłem stąd bez żalu od tego wersalu bo czuję ten luz.

Offline storm

• Miasto: Ożarów Mazowiecki
  • Na forum od: 14.04.2014
« 7 Cze 2016, 14:59 »
Przypominając sobie swoje problemy z nawigacją z użyciem Locusa Map i pliku GPX jakie miałem na trasie 300km na MP 2016... Czy jesteście w stanie polecić jakiegoś prawdziwego GPSa - np Garmina w kwocie do 500-600 złotych, który by miał podobną wygodę obsługi jak na smartfonie? I może do tego jakieś porządne trzymadełko do kierownicy rowerowej w pudle przy okazji?

Offline Mężczyzna Karbon

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 11.02.2013
« 7 Cze 2016, 15:25 »
Poniżej zdjęcia mojego kokpitu. Jechałem tak na tegorocznym MP300.

Garmin Dakota 20 z wgraną tylko jedną mapą, jednym śladem, bez dodatkowej karty pamięci (zapis w wewnętrznej pamięci urządzenia) sprawuje się wyśmienicie. Żadnych problemów z tym zestawem nie miałem. Jechałem tak trzecią trzysetkę - zapisuję przejechany ślad i podglądam ślad trasy. Więcej do szczęścia od tego urządzenia na tę chwilę nie potrzebuję.

Uchwyt do Dakoty debiutował na mojej kierownicy w tym roku. Takie umiejscowienie mapy pozwala mi na szybsze reagowanie na to, co dzieje się na drodze przede mną. Również jestem z niego zadowolony. Kupione na Ali od tego sprzedawcy: http://pl.aliexpress.com/item/GUB-G-558-Road-Bicycle-MTB-bike-Double-Handlebar-extension-mount-carbon-fiber-extender-holder-for/32325303957.html

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum