Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311665 razy)

Offline Mężczyzna Góral nizinny

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 02.10.2013
Odp: GPS
« 20 Cze 2016, 18:26 »
Mam pytanie,trochę głupie.Tak przeczuwam.
Robiłem dłuższą trasę.Podzieliłem trasę na dwie części,ślady.Dojechałem na miejsce i chce wracać.Wrzucam drugi ślad i powrót.W domku stwierdzam,że jest tylko ta pierwsza część.
Powinienem zapisać trasę i dopiero wrzucić drugi ślad?Czy da się w garminie znaleźć tą drugą część?
Za Dzikiej Róży zapachem idź na zawsze upojony wśród dróg -będzie clę wiódł...   K.I.Gałczyński

[img width=201 height=50]http://st66.static.bikestats.pl/u18136y2014v3.g

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 20 Cze 2016, 20:18 »
Być może Ci się zarchiwizowała, wtedy szukaj jej w folderze \Garmin\GPX\Archive pod nazwą zaczynającą się od "auto" z odpowiednią data i godziną.

« 20 Cze 2016, 21:19 »
Tak znalazłem to.Ślady są.Tu problem jest trochę inny.Nie mogę tego wgrać w całości na strave.Osobno tak,przy wgrywaniu drugiego wyświetla się komunikat duplikat.Do endo weszły dwa każdy osobno.Dane są jakieś śmieszne tylko brutto,daty zmienione.Dwie takie długie trasy jednego dnia...podejrzane  :)
Za Dzikiej Róży zapachem idź na zawsze upojony wśród dróg -będzie clę wiódł...   K.I.Gałczyński

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 20 Cze 2016, 21:45 »
Musisz je połączyć w jeden. Ja to robię w notatniku, bo najłatwiej (z pierwszego usuwasz końcówkę, z drugiego nagłówek, pilnujesz przy tym, by nie zduplikować punktów).

Offline storm

• Miasto: Ożarów Mazowiecki
  • Na forum od: 14.04.2014
« 20 Cze 2016, 22:45 »
W końcu w piątek doebrałem swojego Etrex20X i załadowałem do niego testowo traskę (GPXa) z MP 2016 300km. I niestety tak jak na smartfonie w Locus Free dostałem kilkanaście punktów połączonych ze sobą liniami prostymi, w ogóle bez wytyczenia trasy po drogach.
Co skopałem? Jaki plik powinienem pobrać skoro Etrex nie widzi pliku KML?

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline storm

• Miasto: Ożarów Mazowiecki
  • Na forum od: 14.04.2014
« 21 Cze 2016, 14:49 »
@Wilk - zgadza się, faktycznie na dole jest GPX z trasą, pośrodku jest właściwy ślad. I pewnie ja pobierałem też tracka na Locusa :]

Dzięki :)

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 22 Cze 2016, 10:35 »
Mi się czasem zdarza poluzować blokadę karty w etrexie, gdy zmieniam baterię. Wtedy oczywiście przestaje widzieć mapy :)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 24 Cze 2016, 09:42 »
Cytat: Hipek w 19 maj 2016, 17:35
Jeśli zacisnę za mocno - uchwyt się wygina i urządzenie daje się łatwo wyjąc (i wypadnie na pierwszym dołku).

Zaciskałem najmocniej, jak potrafiłem (tylko wtedy się nie obracał), ale wygięcia ani wypinania się urządzenia nie stwierdziłem.
No i wyjaśnione. Poszedłem do serwisu z reklamacją, zaprezentowałem, jak łatwo wyjąć z uchwytu urządzenie. Przetestowaliśmy na kilku innych klapkach - ta sama historia. Złożyłem reklamację i dostałem nowe urządzenie (wyższy model), które... tak samo się wypina.

Podkreślę, że GPS w tej samej obudowie, kupiony kilka lat temu, trzyma jak przyklejony.

Wydaje mi się, że gdzieś na przeciągu kilku lat między czasem, gdy kupowałem pierwsze urządzenie, a teraźniejszością, trochę zmieniła się metoda wykonywania tylnych klapek do urządzenia. Teraz są robione jakoś inaczej i nawet trochę to widać.

Nie będę już się bujał po serwisach, bo szkoda i mojego, i ich czasu; będę musiał jakoś to umocować, żeby się samo nie wysuwało.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna kosola

• Kosma
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 05.01.2016
« 24 Cze 2016, 11:54 »
Nie wiem za bardzo gdzie zamieścic to pytanie, postanowiłem nie tworzyć nowego wątku.

Mam Garmina Dakota 20 i próbuję wgrać do niego mape Niemiec. Mapę ściągnąłem z openstreetmap:
http://osm.pleiades.uni-wuppertal.de/garmin/generic/01-06-2016/2b5d106050153c3c8aacc95f296fead3/

wybrałem plik dla karty microSD. Mapę wgrałem na kartę microSD i umieściłem ją w urządzeniu. Niestety urządzenie nie widzi karty microSD, w każdym razie nie pojawia się szczegółowa mapa Niemiec.

Gdy wchodzę w "konfiguracja"-> "mapy" to nie pojawia się żadna mapa z karty microSD.

Może muszę ten plik jakoś inaczej nazwać ?...
Za każdą pomoc będę bardzo wdzięczny.

Offline Kobieta starszapani

• Miasto: wioska na końcu świata
  • Na forum od: 30.03.2015
« 24 Cze 2016, 12:03 »
Po pierwsze na kartę należy wgrać rozpakowaną mapę.  Po drugie trzeba ją wgrać do odpowiedniego folderu, żeby urządzenie ją widziało. To tak jak pliki gpx wrzuca się do folderu GPX. Sprawdź sobie w jakim dokładanie folderze masz wgrane mapy w pamięci urządzenia - taki sam folder musi być na karcie. Utwórz sobie na karcie folder Garmin i tam wrzuć mapę (albo do podfolderu - tego nie pamiąetam a nie mam odbiornika przy sobie, żeby to sprawdzić). Ja mam wgranych kilka map na kartę SD - za każdym razem przed wgraniem zmieniłam nazwę mapy ponieważ każda mapa ma tę samą nazwę gmapsupp.img i przy wgrywaniu kilku odbiornik je nadpisze i suma sumarum będzie widział jedną.

"W nieznane wejdź, Odważnym bądź, Za tajemnicą idź...." JW

Offline Mężczyzna kosola

• Kosma
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 05.01.2016
« 24 Cze 2016, 12:34 »
Wszystko działa !!! bardzo dziękuję za pomoc. Przy najbliższej okazji postaram się odwdzięczyć :)

Offline Kobieta starszapani

• Miasto: wioska na końcu świata
  • Na forum od: 30.03.2015
« 24 Cze 2016, 12:45 »
Oj tam, najważniejsze, że wszystko działa jak powinno :)

"W nieznane wejdź, Odważnym bądź, Za tajemnicą idź...." JW

« 24 Cze 2016, 13:57 »
No i wyjaśnione. Poszedłem do serwisu z reklamacją, zaprezentowałem, jak łatwo wyjąć z uchwytu urządzenie. Przetestowaliśmy na kilku innych klapkach - ta sama historia. Złożyłem reklamację i dostałem nowe urządzenie (wyższy model), które... tak samo się wypina.

Podkreślę, że GPS w tej samej obudowie, kupiony kilka lat temu, trzyma jak przyklejony.

Wydaje mi się, że gdzieś na przeciągu kilku lat między czasem, gdy kupowałem pierwsze urządzenie, a teraźniejszością, trochę zmieniła się metoda wykonywania tylnych klapek do urządzenia. Teraz są robione jakoś inaczej i nawet trochę to widać.

Nie będę już się bujał po serwisach, bo szkoda i mojego, i ich czasu; będę musiał jakoś to umocować, żeby się samo nie wysuwało.
Do uchwytu przyklej kawałek dętki rowerowej na kropelkę.Najpierw bez klejenia przymierz gdzie najlepiej trzyma.U mnie środek łatki trochę powyżej środka uchwytu.Dodatkowo zabezpieczyłem garmina połączeniem(taka mocna nić) wykorzystanym ze starej smyczy do telefonu.

Offline Mężczyzna czerkaw

• We are infinite
  • Miasto: Marianowo
  • Na forum od: 25.02.2013
    • Awesome Nomad
« 6 Lip 2016, 06:52 »
Szukam dobrych akumulatorków do GPS-a i znalazłem coś takiego klik. Kupował ktoś podobne ? Kilka opinii widziałem ( ze sklepu online ) na razie pozytywnych.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum