Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311627 razy)

Offline Mężczyzna przemo3642

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 12.12.2012
Odp: GPS
« 26 Wrz 2017, 17:48 »
Tak jak wyżej radzi kolega. Możesz też dokupić komercyjną mapę http://www.pltopo.pl/ (używam, polecam), albo kupić urządzenie już z wgraną mapą PL TOPO.

Offline Mężczyzna Hetek90

• Miasto: Krzywiń
  • Na forum od: 11.09.2017
« 26 Wrz 2017, 21:04 »
Ok, dzięki za odpowiedzi :) A czy w przedziale do 700-800 PLN warto rozejrzeć się za czymś innym czy Etrex 30x będzie ok?

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
« 26 Wrz 2017, 21:15 »
Zerknij jeszcze na Etrexa Touch (25 lub 35). Jak chcesz trochę taniej, to pomyśl o Etrexie 20x. Z tego co pamiętam, to różnica jest tylko w pomiarze wysokości, którego i tak zapewne ze względu na upierdliwość nie użyjesz.

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
« 26 Wrz 2017, 21:31 »
Ja mam etrexa20x i bardzo sobie chwalę.Różnica z 30-stką to faktycznie przede wszystkim ten pomiar wysokości. Z tego co pamiętam to do 30x można jeszcze podpiąć czujnik kadencji i/lub pomiar tętna.
Ale nie jestem pewien.
Co do nawigacji na zasadzie 'wybieram punkt i mnie prowadź' to próbowałem tylko raz, autem do punktu gastro i super to zadziałało.
Na rowerze nie miałem okazji, zawsze wgrywam trasę zrobioną na ridewithgps i jest ok. No ale żeby były zawsze asfalty to nie wiem, ja nie znam takich map, które by to uwzględniały.
"Never argue with idiots"

Offline Mężczyzna przemo3642

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 12.12.2012
« 27 Wrz 2017, 08:38 »
Na rowerze nie miałem okazji, zawsze wgrywam trasę zrobioną na ridewithgps i jest ok. No ale żeby były zawsze asfalty to nie wiem, ja nie znam takich map, które by to uwzględniały.

Przynajmniej dla wspomnianej przeze mnie wyżej mapy opcja "tylko asfalty" (czy też "unikaj nieutwardzonych", czy jak to tam się nazywa...) działa. Można też ustawić żeby nawigacja unikała dróg płatnych, autostrad, przepraw promowych i zawracania.

Ale i tak nie masz gwarancji, że nie poprowadzi cię jakąś ruchliwą krajówką, czy inną nieciekawą (choć utwardzoną) drogą. Dlatego ja zwykle wcześniej przygotowuję sobie trasę na komputerze w postaci śladu, korzystam też ze sprawdzonych śladów innych osób.

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
« 27 Wrz 2017, 08:51 »
Ok, dzięki za odpowiedzi :) A czy w przedziale do 700-800 PLN warto rozejrzeć się za czymś innym czy Etrex 30x będzie ok?

Podstawową różnicą w tych etrexa jest szybkość działania. 
Modele Etrex 20 i 30 są wolne i szukanie czegoś na mapie to koszmar. Są super do jazdy po śladzie i b.długo pracują na baterii.
Nowe Etrexy Touch 25 i 35 działają szybko i można podłączyć przez BT telefon, zrzucić aktywność,  wyświetlać komunikaty.
Jedynie bateria działa krócej o 10h bo "tylko" 16h.
Mam Etrex 20 jak i Etrex Touch 35 więc pisząc opieram się na kilkuletnim doświadczeniu. Pytania?
MiRowerDajePower

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
« 27 Wrz 2017, 09:10 »

Przynajmniej dla wspomnianej przeze mnie wyżej mapy opcja "tylko asfalty" (czy też "unikaj nieutwardzonych", czy jak to tam się nazywa...) działa. Można też ustawić żeby nawigacja unikała dróg płatnych, autostrad, przepraw promowych i zawracania.

Ale i tak nie masz gwarancji, że nie poprowadzi cię jakąś ruchliwą krajówką, czy inną nieciekawą (choć utwardzoną) drogą. Dlatego ja zwykle wcześniej przygotowuję sobie trasę na komputerze w postaci śladu, korzystam też ze sprawdzonych śladów innych osób.

A widzisz, ja oryginalnie mam wgraną West, a Polski mam tylko darmowe .
"Never argue with idiots"

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
« 27 Wrz 2017, 11:02 »
Modele Etrex 20 i 30 są wolne i szukanie czegoś na mapie to koszmar. Są super do jazdy po śladzie i b.długo pracują na baterii.
20x ma podobno szybszy procesor niż 20 (bez x), to samo 30/30x.

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
« 27 Wrz 2017, 17:19 »
X-y mają również wyświetlacze o większej rozdzielczości.
#Steel is Real

« 27 Wrz 2017, 17:27 »
Ok, dziękuję bardzo za odpowiedzi :)
Hmmm póki co to ciężko mi powiedzieć jak bardzo będą dla mnie użyteczne funkcje jakimi te urządzenia się różnią i czy faktycznie różnica w szybkości działania będzie aż tak znacząca więc chyba poczekam sobie na jakąś promocję/wyprzedaż któregoś z nich i wtedy kupie :)

« 28 Wrz 2017, 20:06 »

Podstawową różnicą w tych etrexa jest szybkość działania. 
Nowe Etrexy Touch 25 i 35 działają szybko i można podłączyć przez BT telefon, zrzucić aktywność,  wyświetlać komunikaty.
Jedynie bateria działa krócej o 10h bo "tylko" 16h.
Mam Etrex 20 jak i Etrex Touch 35 więc pisząc opieram się na kilkuletnim doświadczeniu. Pytania?

Hej vuki,
Miałbym do Ciebie pytanie, piszesz o modelu Etrex Touch 35 czy Etrex Touch 35t?
Bo dopiero teraz moje zmęczone oczy dostrzegły że są dwa różne modele. Z tego co widzę ten z "t" ma trochę mniejszy wyświetlacz ale ma za to wgraną mapę Polski. W Sferisie jest za 916 złotych i póki co bardzo się ku niemu skłaniam :)
https://www.sferis.pl/nawigacja-turystyczna-garmin-etrex-touch-35t-010-01325-11-p500277

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 28 Wrz 2017, 20:39 »
Te mapy, naprawdę można sobie odpuścić, a szczerze mówiąc to wszystkie komercyjne można odpuścić.
Jeżeli dobrze pamiętam to ten z literką T ma więcej pamięci, chyba 8 GB.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
« 28 Wrz 2017, 22:46 »
Ja mam etrex touch 35t ... i pierwsze słyszę aby różnily się wielkością LCD.
Na pewno nie, miałem też Oregona 650t i to "t" oznaczało wgraną mapę Topo Polska
i tu zapewne jest to samo. Na urządzeniu jest tylko napis Garmin ale przy włączaniu
jest pełna nazwa Etrex Touch 35t. No i mam Topo.
MiRowerDajePower

« 28 Wrz 2017, 23:01 »
Może coś pokręciłem z tą wielkością ale informacje o Display Size brałem stąd:
https://www.gpscompared.net/garmin-etrex-touch-25-vs-35-vs-35t/
Ale faktycznie chyba jest tak że 35t to po prostu 35 z wgraną mapą.
Ciekawi mnie jedynie różnica w cenie, na Amazonie oczywiście droższa jest wersja t natomiast w Polsce w Sferisie wersje 35t można dostać za 916 PLN natomiast wersja 35 w Komputroniku, Euro i innych kosztuje 1150-1300 PLN.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 29 Wrz 2017, 17:00 »
Sprawdziłem, bo nie dawało mi spokoju :), według producenta 35 ma 4 GB  a 35T ma 8 GB pamięci.
Chyba, że jest to błąd na stronie.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum