Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311604 razy)

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Odp: GPS
« 27 Sty 2018, 12:20 »
Pytanie do użytkowników etreksów - jak usunąć powiadomienie "Człowiek za burtą"? Coś mi się wyklikało w kieszeni i teraz pojawia mi się ten komunikat po każdym włączeniu.

Gps chce nawigować do zapamiętanego punktu MOB (człowiek za burtą). Przerwij po prostu nawigację.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 27 Sty 2018, 19:08 »
Robię to po każdym włączeniu urządzenia.

Wszystkie punktu skasowałem już jakiś czas temu, lista jest pusta, pomimo tego komunikat pojawia się po każdym włączeniu. Ostatecznie przywrócę ustawienia fabryczne i tyle, ale myślałem, że jest jakaś mniej radykalna metoda.

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
« 27 Sty 2018, 20:50 »
Witam, w przypadku Etrexa 20 by wyjsc z funkcji MOB wystarczy bedac na ekranie glownym wcisnac BACK nastepnie wejsc w DOKAD a pojawia sie nam trzy mozliwosci :
a. Znajdz inny
b. Przerwij nawigacje
c. Przelicz po drogach
wybieramy opcje b , a nawigacja przestaje kierowac nas do miejsca gdzie "wyrzucilismy czlowieka za burte"
( przepraszam za brak polskich znakow )
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
« 27 Sty 2018, 21:52 »
I po ponownym włączeniu będzie dokładnie tak, jak poprzednio. Gdyby nie to, że sytuacja jest trochę niecodzienna, nie zawracałbym nikomu tyłka. Zresetowałem ustawienia, także po problemie :)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 27 Sty 2018, 22:01 »
Etrexy tak mają. Jak podłączam swój do komputera, to w trasach mam nieustannie zapisaną jakąś z Azji. Kasuję ją, a ona i tak zawsze wraca.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 27 Sty 2018, 22:21 »
Etrexy tak mają. Jak podłączam swój do komputera, to w trasach mam nieustannie zapisaną jakąś z Azji. Kasuję ją, a ona i tak zawsze wraca.

Może powinieneś ją jeszcze raz przejechać, a Wojtek uratować tego za burtą.
Te urządzenia zaczynają nami sterować
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
« 27 Sty 2018, 22:59 »
I po ponownym włączeniu będzie dokładnie tak, jak poprzednio. Gdyby nie to, że sytuacja jest trochę niecodzienna, nie zawracałbym nikomu tyłka. Zresetowałem ustawienia, także po problemie :icon_smile:
A człowiek pewnie dalej za burtą  :icon_razz:

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
« 4 Mar 2018, 23:40 »
Kupiłem etrexa 30 i od dwóch dni walczę z tym wynalazkiem, żeby jakimś cudem wgrać trasę zrobioną w ridewithgps (nie odnajduję się w Basecampie, strasznie siermiężny program).

Mam kilka warunków jak ma mi to działać:
1. Mam mieć kolorową kreskę na trasie, wzdłuż której mam jechać.
2. Mam mieć pokazaną odległość do następnego zdarzenia drogowego (zakręty lub komunikat o kontynuowaniu jazdy daną drogą).
3. 100 metrów przed zdarzeniem mam mieć <pik> i pokazaną strzałkę w odpowiednim kierunku.
4. 50 metrów przed zdarzeniem mam mieć <pik><pik><pik> (przypomnienie).
5. W przypadku zjazdu z obranej trasy mam mieć odpowiedni alarm.
6. Całą trasę mam narysować sobie sam, a ewentualną nawigację etrexa będę wykorzystywał tylko w sytuacjach awaryjnych.

Do urządzenia wgrałem zestaw map OpenFietsMap.

Najlepiej by było gdybym mógł rysować trasy w ridewithgps, bo tą stronę znam i tam mi się wszystko płynnie robi.

Macie jakieś sugestie jak to ugryźć..? Jak dotąd wszelkie trasy stworzone w ridewithgps nie działają na etrexie, a jak już uda mi się coś tam wgrac to mam kilka punktów połączonych prostymi liniami, które nie trzymają się dróg.

Dopiero teraz widzę jak przyjaznym urządzeniem jest nawigacja Mio Cyclo - robię trasę w ridewithgps, wgrywam na urządzenie i idę jechać i jestem prowadzony i ostrzegany o zakrętach. Nie wiem dlaczego Garmin robi tą prostą czynność tak mało przyjazną użytkownikowi.

Offline Mężczyzna michuss

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 28.02.2014
« 4 Mar 2018, 23:57 »
Spróbuj zapisać to co zrobiłeś w rwgps jako ślad, a nie jako trasę  i zobacz jak zachowa się urządzenie. Prawdopodobnie na mapie będziesz miał naniesiony ślad, który stworzyłeś w rwgps. Ale to znaczy, że nic nie będzie Ci pikało przed „zdarzeniem” ani w przypadku zjazdu z wytyczonej marszruty. Co najwyżej będzie odmierzał odległość do najbliższego skrętu/punktu.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
« 5 Mar 2018, 06:06 »
Ścigasz ślad z rwgps, otwierasz w BC i znajduesz go na liście śladów, wysyłasz do urządzenia, we właściwościach śladu ustalasz mu kolor. BC uważam za raczej prosty w obsłudze. Jak chcesz pikania przed punktami, to musisz rzeźbić z projektowaniem trasy w BC, przy czym etrex może połączyć punkty inaczej, niż BC.

« 5 Mar 2018, 09:37 »
Problem z etrexem jest taki, że on myśli, że jest mądrzejszy od użytkownika. Nawet jak narysuje się trasę w basecampie to gps sobie ją i tak ułoży wedle swoich upodobań.

Dziś osiągnąłem połowiczny sukces i udało mi się otrzymać trasę ze strzałkami i pikaniem. Jedyny problem to nazwy waypointów, które są napisane jakimś programistycznymjęzykiem i ogólna nieczytelność mapy jal i ślamazarność samego urządzenia.

Walczę dalej, a jak się wnerwię to zostają mi dwa Mio, ktore mogę zabrać na wyprawę.

Offline Mężczyzna przemo3642

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 12.12.2012
« 5 Mar 2018, 11:28 »
To nie tak do końca, że jest mądrzejszy... Jak sobie "rysujesz" trasę w BC, to tak naprawdę jej nie rysujesz, ale właśnie stawiasz punkty, a następnie BC łączy je w locie w oparciu o algorytm zaszyty w aplikacji i to co widzisz w BC, czyli ta trasa, to już efekt tego łączenia. Przenosząc trasę do urządzenia przenosisz nie "trasę" ale właśnie te punkty, Etrex łączy je w trasę zgodnie z własnym algorytmem i to co widzisz w urządzeniu, to efekt tego łączenia. Trasy będą się pokrywały, o ile algorytmy - ten w BC i urządzeniu - zachowają się tak samo. Generalnie szansa na to rośnie wraz z zagęszczaniem punktów w oparciu, o które trasy są "rysowane".

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 5 Mar 2018, 11:33 »
Jeśli potrzebujesz przejechać "ściśle" tak i tak, to od tego są ślady. Jeśli potrzebujesz dojechać do danych punktów, to lepiej się sprawdza trasa. To, jakimi drogami cię puści gps, nie ma wielkiego znaczenia, nie musisz się słuchać jego wskazówek w 100%. Jak pojedziesz inaczej, to będzie przeliczał trasę i się "dostosowywał".

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
« 5 Mar 2018, 12:13 »
Parę razy mi się zdarzyło, że etrex strzelał focha i po którymś razie, kiedy ignorowałem jego wskazówki, kończył nawigację.

« 5 Mar 2018, 13:34 »
Generalnie szansa na to rośnie wraz z zagęszczaniem punktów w oparciu, o które trasy są "rysowane".

O, to cenna rada, którą dziś wypróbuję.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum