Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311592 razy)

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Odp: GPS
« 7 Mar 2018, 18:47 »

Bo mapa nie obraca się wraz z urządzeniem tylko jest cały czas zorientowana wg terenu.

Tylko mapa na północ! Żadnego obracania

Zasadniczo to mapa jest wtedy właśnie na północ. :icon_mrgreen:
 Może chodzi ci o "północ mapy u góry ekranu"?
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 7 Mar 2018, 18:50 »
w normalnym widoku kręci się tylko strzałka, a nie cała mapa. To jest naturalne dla osób przyzwyczajonych do normalnych map. Mapnik przecież nie obraca się na kierownicy.

My home is where my bike is.

« 7 Mar 2018, 18:56 »
w normalnym widoku kręci się tylko strzałka, a nie cała mapa. To jest naturalne dla osób przyzwyczajonych do normalnych map. Mapnik przecież nie obraca się na kierownicy.

Świat idzie do przodu ;) Mapniki się obracają. Choć ja też przywykłem do patrzenie na nieruchomą mapę

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 7 Mar 2018, 18:59 »
Tylko mapa na północ! Żadnego obracania :-[

Różne są szkoły, ja też nie trawię innego widoku niż północ u góry. Ale wiem że sporo osób woli mieć kierunek jazdy u góry, szczególnie do jazdy po kresce śladu. Ale do lepszego orientowania się na mapie na pewno klasyczny układ jest sporo lepszy

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 7 Mar 2018, 19:01 »
Na pewno ośmiokierunkowy? Bo na filmikach w sieci wygląda, ze czterokierunkowy, tak jak było w serii Etrexów bez x. I to był wielki minus Etrexów, mapy przewija się przez to dużo bardziej upierdliwie
W ogóle to z początku rozważałem też 64 albo 64s, ale miałem okazję na ostatniej wyprawce pomacać Etrexa 20 i 62 i o ile GPSMAP robił na tle Etrexa wrażenie ergonomią i szybkością działania, to jednak jest to strasznie duże urządzenie. Za to na Garniaku ktoś wyciągnął na 30x ponad 36h (bez podświetlenia i bez glonass), co jednak jest dla mnie istotniejszym parametrem niż szybkość przewijania mapy. Ale to minimum wygody użytkowania by się przydało, stąd to pytanie czy mapę w Etrexie można przewijać po przekątnych.

Offline Mężczyzna Gerwazy

• Użytkownik forum
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 13.10.2016
« 7 Mar 2018, 19:13 »

Świat idzie do przodu ;) Mapniki się obracają...

i to trwa już od jakiś 2 dekad (konstrukcja Miry)...albo i dłużej... ;)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 7 Mar 2018, 19:31 »
W ogóle to z początku rozważałem też 64 albo 64s, ale miałem okazję na ostatniej wyprawce pomacać Etrexa 20 i 62 i o ile GPSMAP robił na tle Etrexa wrażenie ergonomią i szybkością działania, to jednak jest to strasznie duże urządzenie. Za to na Garniaku ktoś wyciągnął na 30x ponad 36h (bez podświetlenia i bez glonass), co jednak jest dla mnie istotniejszym parametrem niż szybkość przewijania mapy. Ale to minimum wygody użytkowania by się przydało, stąd to pytanie czy mapę w Etrexie można przewijać po przekątnych.

Ja właśnie taką drogę przeszedłem. Najpierw miałem 60CsX który działał ok. 20h. To była starsza generacja Garminów ze znaczącymi ograniczeniami (ślady tylko do 500 punktów). Później przerzuciłem się na Gpsmap 62s, ten był dużo szybszy, ale działał ledwie koło 12h. To mnie wkurzyło, udało mi się go wymienić na Etrexa 30. Ten działał te 20h, ale po wyprawie gdzie używałem 62s - nie byłem już w stanie zaakceptować tego jak wolny jest Etrex i z powrotem dokonałem wymiany.

Seria 62/64 to rzeczywiście większe klocki - ale to właśnie ten większy rozmiar powoduje doskonałą ergonomię użytkowania. 8-kierunkowy klawisz kierunkowy wraz z dużo szybszym procesorem to jest zupełnie inna klasa użytkowania niż 4-kierunkowy wolny Etrex, także guziki zoomu są sporo lepiej umiejscowione. jeśli więcej używamy ekranu mapy - to różnica w komforcie użytkowania jest ogromna na korzyść 62/64.

A Etrex 30x pracuje tak samo wolno jak 30, ta sama prędkość, tutaj porównawczy filmik (i nic nie wskazuje na to by joystick był 8-kierunkowy):

A tu porównanie prędkości Etrexa 30x z 64s, zupełnie inna liga, tę samą trasę Etrex liczy w 109 sekund, 64 zaledwie w 16 sekund, w przesuwaniu mapy to też urządzenia z innych kategorii:

Zasilanie i czas pracy - to powoli ma coraz mniejsze znaczenie, jest dużo wydajnych powerbanków. Serię 64 możesz ładować z powerbanka (ma specjalne połączone ze sobą akumulatorki), duży powerbank 20000mah starczy myślę na ok. 10 ładowań, a to da ze 120h pracy. A jak masz prądnicę w piaście to już w ogóle przestaje być problemem.
« Ostatnia zmiana: 7 Mar 2018, 19:39 Wilk »

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
« 7 Mar 2018, 19:32 »
Robert, mapy w Etrex 20/30 z(x) przewijasz joystickiem a on dziala tylko góra dół, po przekątnej sie nie da.
Ja w Etrex Touch 35 a to już szybkie urządzenie max dzialania miałem ponad 30h.
Minus taki, że na bateriach litowych po 9 zł/szt bo normalnie tylko 16h.
MiRowerDajePower

« 7 Mar 2018, 20:04 »
Ale to minimum wygody użytkowania by się przydało, stąd to pytanie czy mapę w Etrexie można przewijać po przekątnych.

Kiedy się spróbuje ręcznie przeklikać trasę na etrexie i na gpsmap64 to człowiek od razu pozbywa się wątpliwości co kupić!

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 7 Mar 2018, 20:06 »
bądź praktyczny, to dwa razy więcej baterii do dźwigania ;)

p.s. najlepiej to się jednak mapę scrooluje na smartphonie i jeszcze żaden garmin do tego poziomu nie doszedł.

My home is where my bike is.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 7 Mar 2018, 20:19 »
bądź praktyczny, to dwa razy więcej baterii do dźwigania ;)
Jak masz prądnicę to niczego nie dźwigasz. A i z powerbankiem wystarczy noc pod dachem raz na 2-3 tygodnie. Wożenie zapasu baterii na całą trasę to powoli przestaje mieć już sens, są lepsze rozwiązania.

p.s. najlepiej to się jednak mapę scrooluje na smartphonie i jeszcze żaden garmin do tego poziomu nie doszedł.

Wiadomo, tyle że telefon ma wiele innych ograniczeń. Ale są ludzie co jeżdżą poważne trasy ze smartfonami jako nawigacją.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 7 Mar 2018, 20:21 »
Filmiki widziałem. Świadom jestem co tracę, rezygnując z GPSMAP, ale dźipies będzie miał mi pokazać gdzie jestem i jak jechać. Do planowania i orientowania się w szerszym zakresie będę miał inne urządzenia i mapę. Mam więc nadzieję, że w takiej konfiguracji moje skromne pokłady cierpliwości wystarczą na Etrexa ;)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 7 Mar 2018, 20:34 »
Do jazdy po śladzie, czy nawigacji w skali mikro Etrex jak najbardziej starczy, tak więc do takich zastosowań jest jak najbardziej OK. A czas pracy i niewielkie gabaryty niewątpliwie są jego sporymi zaletami. Ale jeśli dużo używamy GPS jako zastępstwa mapy papierowej, chcemy więcej przeglądać mapy w skali makro, projektować na nim trasy to już Etrex jest bardzo upierdliwym rozwiązaniem.

Tak więc kwestia ustalenia własnych priorytetów, nie ma urządzeń idealnych, każde ma swoje plusy i minusy.

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
« 7 Mar 2018, 20:54 »
Właśnie próbuję przesunąć kursor po przekątnej i się nie da, a mógłbym przysiąc, że tak już zrobiłem. Może mi się przyśniło ;)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 11 Mar 2018, 00:51 »
Czy ktoś miał przyjemność używania Garmina Edge 1030? Wersję 820 uważam za pomyłkę i, obserwując Garminowy trend dawania słabszego oprogramowania wraz ze wzrostem cyfry w wersji, nieco obawiam się zakupu kolejnego Edge'a.

Głównie chodzi mi o jakość ekranu i możliwość obsługi w rękawiczkach i prędkość działania (w tym operacji typu przybliżenie-oddalenie-zmiana kierunku jazdy na mapie).
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum