Wysyłkowo mają w Decu. W porównaniu do Eazymut różnica w cenie to butelka Jack'a Daniel'sa... na korzyść tego pierwszego.Ale eAzymut daje trzy lata gwarancji, a Dec-dwa.Jak żyć
Mapę można sobie darować, jest wiele dobrych darmowych map, więc nie ma specjalnego sensu dopłacać. To raczej rozwiązanie dla ludzi, którzy chcą tylko włączyć urządzenie i żeby im od razu wszystko działało bez żadnej dodatkowej roboty.
Powiedzmy, że wybiorę ten bez mapy Polski, to ta fabryczna (w tańszym modelu) ogarnie np. "Wisłę"?
Cytat: Wilk w 16 Mar 2018, 11:17Mapę można sobie darować, jest wiele dobrych darmowych map, więc nie ma specjalnego sensu dopłacać. To raczej rozwiązanie dla ludzi, którzy chcą tylko włączyć urządzenie i żeby im od razu wszystko działało bez żadnej dodatkowej roboty.Powiedzmy, że wybiorę ten bez mapy Polski, to ta fabryczna (w tańszym modelu) ogarnie np. "Wisłę"?Chyba będę musiał się temu lepiej przyjrzeć, zanim wydam biedronki...Widzę też że jest potrzebny specjalny przewód by dane z kompa przenieść do etrexa... no chyba, że wystarcza zwykłe usb...Chyba właśnie jestem takim "ludziem" Pewnie, to było wałkowane nie tylko tutaj, ale by przebić się przez wszystkie posty (wątki), to może zabraknąć czasu i cierpliwości... ale takie kompendium znajdę na garniaku, czy jakoś tak...
Ponieważ zdarzyło się to przed upływem 3 lat dostanę nowy.
Widzę też że jest potrzebny specjalny przewód by dane z kompa przenieść do etrexa... no chyba, że wystarcza zwykłe usb...
Mapa fabryczna niczego nie ogarnie. Ale wgrasz darmową UMP lub OSM, które dostępne są w sieci i będzie ok.
Mapę topo mam od nich. Z garminem trochę taniej. Mapa bazuje na wszystkich innych mapach garmina i tych darmowych też + szlaki. Używałem jej 3 lata i nie mam jej czego zarzucić. Upgrade robią kilka razy w roku. Uprzedzam. Odnowienie licencji, to około 60 zł rocznie. Dodatkowo dodają mapy garmina na całą europę, także upgrade kilka razy w roku.
Ta wgrana przez Garmina TopoActive Europe mapa to jest jeden z wielu klonów OSM, dokładność zupełnie wystarczająca.A akurat na potrzeby maratonu - nie używasz wiele samej mapy, koncentrujesz się na nitce wgranego śladu. Akurat trasa Wisły pewnie będzie nieraz prowadzić po dróżkach których i tak na mapie może nie być.
Mapa fabryczna niczego nie ogarnie. Ale wgrasz darmową UMP lub OSM, które dostępne są w sieci i będzie ok.W etrexie 30 odbiornik z komputerem łączy się kablem USB-mini USB. Tu pewnie będzie podobnie.
taka "darmowa" aktualizacja nie spowoduje, że np. utracę gwarancję, czy garmin sobie tego w ramach sprzedaży odbiornika nie zastrzega?