Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311566 razy)

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
Odp: GPS
« 16 Mar 2018, 10:31 »
Wysyłkowo mają w Decu.
W porównaniu do Eazymut różnica w cenie to butelka Jack'a Daniel'sa... na korzyść tego pierwszego.
Ale eAzymut daje trzy lata gwarancji, a Dec-dwa.
Jak żyć  ;D

Offline Mężczyzna wiecho

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 01.01.2016
« 16 Mar 2018, 10:52 »
Wysyłkowo mają w Decu.
W porównaniu do Eazymut różnica w cenie to butelka Jack'a Daniel'sa... na korzyść tego pierwszego.
Ale eAzymut daje trzy lata gwarancji, a Dec-dwa.
Jak żyć  :icon_mrgreen:

W eAzymut jak padnie w przeciągu 3 lat garmin, to wysyłasz go do nich, oni do garmina i dostajesz nowego. Jest to przetestowane.
Jak żyć wiadomo- trzeba dokonywać właściwych wyborów :icon_mrgreen:

Jeżeli chodzi o przetarte gumki na przyciskach. W moim edge 705 przykleiłem na nie na całą długość paski gumy z dętki szosowej. Użyłem do tego przezroczystej taśmy dwustronnej np. 3M. Starczy na długo i jest wodo szczelne.
Rower... to dla mnie już obowiązek... stał się pasją...i chyba filozofią życia...

Offline Mężczyzna sierra

« 16 Mar 2018, 11:15 »
nie jest łatwo...  :-\
bo czy to: http://eazymut.pl/nawigacja-turystyczna/1019-etrex-35-touch.html
czy to: http://eazymut.pl/nawigacja-turystyczna/1020-etrex-35-touch-z-pl-topo.html

tu różnica w cenie to Chivas Regal 12 Yo Blended Scotch Whisky 700Ml   ;D

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 16 Mar 2018, 11:17 »
Mapę można sobie darować, jest wiele dobrych darmowych map, więc nie ma specjalnego sensu dopłacać. To raczej rozwiązanie dla ludzi, którzy chcą tylko włączyć urządzenie i żeby im od razu wszystko działało bez żadnej dodatkowej roboty.

Offline Mężczyzna sierra

« 16 Mar 2018, 11:34 »
Mapę można sobie darować, jest wiele dobrych darmowych map, więc nie ma specjalnego sensu dopłacać. To raczej rozwiązanie dla ludzi, którzy chcą tylko włączyć urządzenie i żeby im od razu wszystko działało bez żadnej dodatkowej roboty.

Powiedzmy, że wybiorę ten bez mapy Polski, to ta fabryczna (w tańszym modelu) ogarnie np. "Wisłę"?
Chyba będę musiał się temu lepiej przyjrzeć, zanim wydam biedronki...
Widzę też że jest potrzebny specjalny przewód by dane z kompa przenieść do etrexa... no chyba, że wystarcza zwykłe usb...

Chyba właśnie jestem takim "ludziem"  ;)

Pewnie, to było wałkowane nie tylko tutaj, ale by przebić się przez wszystkie posty (wątki), to może zabraknąć czasu i cierpliwości... ale takie kompendium znajdę na garniaku, czy jakoś tak...

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 16 Mar 2018, 11:39 »
Powiedzmy, że wybiorę ten bez mapy Polski, to ta fabryczna (w tańszym modelu) ogarnie np. "Wisłę"?

Ta wgrana przez Garmina TopoActive Europe mapa to jest jeden z wielu klonów OSM, dokładność zupełnie wystarczająca.

A akurat na potrzeby maratonu - nie używasz wiele samej mapy, koncentrujesz się na nitce wgranego śladu. Akurat trasa Wisły pewnie będzie nieraz prowadzić po dróżkach których i tak na mapie może nie być.

Offline Mężczyzna wiecho

« 16 Mar 2018, 11:40 »
Mój edge 1000 zaczął robić problemy na MRDP. Prawdopodobnie dostała się woda do złącza karty i przez to robił problemy z "widzeniem" karty. Problem pojawiał się i znikał. Ponieważ zdarzyło się to przed upływem 3 lat dostanę nowy. Po gwarancji też dostaniesz nowy, ale chcą dopłaty ponad 1000 zł. Sam sobie policz ile kosztuje rok gwarancji.
Mapę topo mam od nich. Z garminem trochę taniej. Mapa bazuje na wszystkich innych mapach garmina i tych darmowych też + szlaki. Używałem jej 3 lata i nie mam jej czego zarzucić. Upgrade robią kilka razy w roku. Uprzedzam. Odnowienie licencji, to około 60 zł rocznie. Dodatkowo dodają mapy garmina na całą europę, także upgrade kilka razy w roku.
Rower... to dla mnie już obowiązek... stał się pasją...i chyba filozofią życia...

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 16 Mar 2018, 11:43 »

Chyba będę musiał się temu lepiej przyjrzeć, zanim wydam biedronki...
Widzę też że jest potrzebny specjalny przewód by dane z kompa przenieść do etrexa... no chyba, że wystarcza zwykłe usb...

Chyba właśnie jestem takim "ludziem"  ;)

Pewnie, to było wałkowane nie tylko tutaj, ale by przebić się przez wszystkie posty (wątki), to może zabraknąć czasu i cierpliwości... ale takie kompendium znajdę na garniaku, czy jakoś tak...

Mapa fabryczna niczego nie ogarnie. Ale wgrasz darmową UMP lub OSM, które dostępne są w sieci i będzie ok.
W etrexie 30 odbiornik z komputerem łączy się kablem USB-mini USB. Tu pewnie będzie podobnie.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 16 Mar 2018, 11:45 »
Ponieważ zdarzyło się to przed upływem 3 lat dostanę nowy.
Raczej "odnowiony", czyli "refurbished". Mam z tym bardzo przykre doświadczenia.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 16 Mar 2018, 11:58 »

Mini USB i będzie w pudełku.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 16 Mar 2018, 12:01 »
Mapa fabryczna niczego nie ogarnie. Ale wgrasz darmową UMP lub OSM, które dostępne są w sieci i będzie ok.

Nie o tej mapie mówisz.
W starych Garminach dawano jedynie mapę bazową świata, która była tylko bardzo ogólną mapą poglądową. Ale w nowych (jak ten zalinkowany Etrex 35) dają w pełni funkcjonalną mapę TopoActive Europe, która jest tak samo dokładna jak inne darmowe mapy typu OSM czy UMP:
https://buy.garmin.com/pl-PL/PL/p/586905

Offline Mężczyzna sierra

« 16 Mar 2018, 12:03 »
Mapę topo mam od nich. Z garminem trochę taniej. Mapa bazuje na wszystkich innych mapach garmina i tych darmowych też + szlaki. Używałem jej 3 lata i nie mam jej czego zarzucić. Upgrade robią kilka razy w roku. Uprzedzam. Odnowienie licencji, to około 60 zł rocznie. Dodatkowo dodają mapy garmina na całą europę, także upgrade kilka razy w roku.

Chcesz powiedzieć, że sam zakup, to dopiero początek w zabawę z garminem?
Opłata jest za możliwość update'owania ich map?
Wnoszę opłatę i mam możliwość pobrania nowszej (zaktualizowanej wersji)?
Dobrze rozumiem?

Ta wgrana przez Garmina TopoActive Europe mapa to jest jeden z wielu klonów OSM, dokładność zupełnie wystarczająca.
A akurat na potrzeby maratonu - nie używasz wiele samej mapy, koncentrujesz się na nitce wgranego śladu. Akurat trasa Wisły pewnie będzie nieraz prowadzić po dróżkach których i tak na mapie może nie być.

mam tego świadomość, że nie zawsze będzie "dróżka", ale to co widzę tu: http://wisla1200.pl/?page_id=168 będę widział na etrex'sie w wersji (minus chivas)?

W etrexie 30 odbiornik z komputerem łączy się kablem USB-mini USB. Tu pewnie będzie podobnie.

taka "darmowa" aktualizacja nie spowoduje, że np. utracę gwarancję, czy garmin sobie tego w ramach sprzedaży odbiornika nie zastrzega? 

Offline Mężczyzna maper

« 16 Mar 2018, 12:08 »

taka "darmowa" aktualizacja nie spowoduje, że np. utracę gwarancję, czy garmin sobie tego w ramach sprzedaży odbiornika nie zastrzega?

Nie.

Dla podejrzenia, jak wygląda szczegółowość darmowych map (wygląd poszczególnych elementów mapy w odbiorniku będzie inny):
UMP
OSM

Offline Mężczyzna wiecho

« 16 Mar 2018, 12:11 »
Możliwe. Zobaczymy. U mnie wchodzi w grę wymiana elektroniki, więc może wymienią i ok, ale deklarują, że będzie nowy. Pracuję w korpo serwisie i wiem jak to wygląda.

Z drugiego tematu dodam (nie żebym namawiał :icon_mrgreen: ) Mapa azymuta ma zaznaczone wszystkie punkty użyteczności publicznej bankomaty, sklepy, żarcie itp), stacje benzynowe, te orlenu z jego logiem, sygnalizacje świetlne w miastach, kontury zabudowań i adresy przecinki leśne inne drogi w lasach(pewnie nie wszystkie-aktualizacja trwa :wink: ), warstwice, linie elektryczne itp. Niech OSM to przebije :icon_smile: . Inna sprawa, czy etrex to ogarnie, jak włączy się najwyższy tryb szczegółów :wink:
Także, życie to cały czas dobre wybory :icon_mrgreen:

Offline Mężczyzna maper

« 16 Mar 2018, 12:18 »
Mapy UMP i OSM są tworzone przez społeczności. Można więc samemu się zaangażować w ich poprawianie i uzupełnianie. Dla mnie to było hobby na kilka lat.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum