Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311565 razy)

Offline Mężczyzna wiecho

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 01.01.2016
Odp: GPS
« 16 Mar 2018, 12:19 »
Mapę dostajesz na karcie. Aktualizacja, to pobranie pliku i zastępowanie poprzedniego. Jest instrukcja jak to robić w różnych garminach. Dostajesz maila, jak pojawiają się aktualizacje, logujesz się na stronę i ściągasz.
Rower... to dla mnie już obowiązek... stał się pasją...i chyba filozofią życia...

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
« 16 Mar 2018, 12:21 »
...Z drugiego tematu dodam (nie żebym namawiał :icon_mrgreen: ) Mapa azymuta...

Jeśli jeszcze napiszesz, że pokazuje w jakich miejscach podają najlepszą golonkę, to jestem skłonny stracić "tego chivasa" i to może być dobry (najlepszy wybór)  ;)
Na razie chyba wiele już wiem, teraz trzeba się z tematem trochę przespać i podjąć jedynie słuszną decyzję  8)
Dzięki Panowie, oszczędziliście mi godzin ślęczenia nad kompem  :)   

Offline Mężczyzna wiecho

« 16 Mar 2018, 12:25 »
Mapy UMP i OSM są tworzone przez społeczności. Można więc samemu się zaangażować w ich poprawianie i uzupełnianie. Dla mnie to było hobby na kilka lat.

Idea bardzo dobra. Nic nie mam przeciwko niej. Z edge 705 przez 8 lat jeździłem z UMP.
Ale wierz mi, to dwie różne klasy map. Dla idei jednak nie będę jeździł z tą gorszą. :icon_sad:
Rower... to dla mnie już obowiązek... stał się pasją...i chyba filozofią życia...

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 16 Mar 2018, 12:42 »

Idea bardzo dobra. Nic nie mam przeciwko niej. Z edge 705 przez 8 lat jeździłem z UMP.
Ale wierz mi, to dwie różne klasy map. Dla idei jednak nie będę jeździł z tą gorszą. :icon_sad:

Minusem UMP jest ograniczona liczba osób, które ją tworzą. Na ogół robią to lokalnie. Są miejsca, gdzie mapa jest bardzo dobrze dopracowana. Ale tam, gdzie akurat nie ma żadnego lokalesa, jest gorzej. W efekcie mapa jest nierówna.

Offline Mężczyzna sierra

« 16 Mar 2018, 12:46 »
Mapy UMP i OSM są tworzone przez społeczności. Można więc samemu się zaangażować w ich poprawianie i uzupełnianie. Dla mnie to było hobby na kilka lat.

Jeszcze jedna kwestia (i pewnie nie ostatnia, bo mam wrażenie że dopiero dotknąłem "czubka góry lodowej"), czy takie "przeładowanie" ważnymi informacjami typu: noclegi, wyszynk, stacje paliw.. itp. itd nie powoduje, że etrex będzie trochę zamulał, bo ma znacznie więcej do przetworzenia niż w przypadku "gołej" mapy, no i jak się ma do tego czas jego pracy na bateriach?
Podróżując z nim mam tylko ślad GPS i nie muszę mieć włączonej sieci (mogę to spiąć ze smarfonem i "widzieć" np. połaczenia przychodzące-ale to mój wybór, bo to pewnie też ma wpływ jak długo na jednym komplecie-zanim kupię drugi-pojadę)

Zawsze pewnie też mogę taką mapę nabyć w drodze zakupu, ale to pewnie będzie większy wydatek niż kiedy kupuję razem z urządzeniem, chyba.

Offline Mężczyzna wiecho

« 16 Mar 2018, 13:11 »
Z muleniem nie mam pojęcia. Mapa później kupiona nie wiele więcej będzie kosztować. Na stronie eAzymut można się dowiedzieć i porównać z różnicą odbiornika z mapą i bez mapy

Offline Mężczyzna faja

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2013
« 16 Mar 2018, 13:22 »

Ale niestety jeszcze nie otrzymałem Etrexa . Zamówiony był w sobotę na stronie decathlon.pl i termin dostarczenia był na jutro. Dziś dostałem wiadomość, że urządzenia nie mają i mam sobie anulować zamówienie lub wybrać coś podobnego w tej samej cenie. Tym sposobem mają mój 1000 zł i na zwrot pewnie jeszcze poczekam. Wkurzyło mnie to, bo w ubiegłym roku zamawiałem tam buty i sytuacja była identyczna i ostatecznie dostałem zwrot pieniędzy po chyba 2 tygodniach od zamówienia.

Skusiłem się, bo cena niezła i bez zbędnych dla mnie dodatkowych map. Ale to ostatni już raz.

Zdaje się, że tutaj mają w cenie podobnej jak w Decathlonie. http://www.eazymut.pl/nawigacja-turystyczna/1019-etrex-35-touch.html . Mają sklep stacjonarny ok 300 m od mojej roboty , więc jeśli byłbyś zainteresowany to mogę się tam przejść i sprawdzić czy mają na stanie. Kiedyś u nich kupiłem e-trexa 30 i wszystko było OK.
Przechodziłem obok, więc wstąpiłem i powiedzieli, że mają na stanie i wysyłają od razu (pewnie zależy od formy płatności).
Co do map, to używam bezpłatnych serwisów i jak dla mnie są co najmniej wystarczające. Używałem dla podróży w Polsce, Czechach, Włoszech, Hiszpanii, Francji.

Offline Mężczyzna sierra

« 16 Mar 2018, 13:25 »
Mapa później kupiona nie wiele więcej będzie kosztować. Na stronie eAzymut można się dowiedzieć i porównać z różnicą odbiornika z mapą i bez mapy

Różnica w cenie to jack daniel's + chivas, z tym że w wersji z mapą dają kartę pamięci, w wersji uboższej (musi wystarczyć pamięć wewnętrzna; jest oczywiście możliwość dokupienia samej karty).
Patrząc przez pryzmat doświadczeń z muzyką na mp3, to te które korzystały z dodatkowej (dużej) karty, szybciej padały. No i czasem się też zwieszały. Ciekawe, czy mapa na tej karcie (a nie pamięci wewnętrznej urządzenia) nie będzie się podobnie zachowywać?
Ktoś, coś na ten temat się rozwinie ?  ;)   

Offline Mężczyzna Waldic

• Na forum od: 23.01.2010
« 16 Mar 2018, 13:29 »
Podróżując z nim mam tylko ślad GPS i nie muszę mieć włączonej sieci (mogę to spiąć ze smarfonem i "widzieć" np. połaczenia przychodzące-ale to mój wybór, bo to pewnie też ma wpływ jak długo na jednym komplecie-zanim kupię drugi-pojadę)

Zawsze pewnie też mogę taką mapę nabyć w drodze zakupu, ale to pewnie będzie większy wydatek niż kiedy kupuję razem z urządzeniem, chyba.
Nie kupuj z mapą, szkoda kasy. Wgrasz sobie UMP czy OSM. Jest tego sporo w sieci w różnych wydaniach. Jak będziesz miał ślad, to właściwie żadna mapa ci nie jest potrzebna, pojedziesz po nitce :). Nie wiem jak w Etrex ale inne Garminy na komplecie baterii wytrzymują od 16 do 24 h ciągłej jazdy. Przynajmniej te, z którymi miałem do czynienia (Vista, Oregony)

Offline Mężczyzna Waldic

« 16 Mar 2018, 13:40 »
Patrząc przez pryzmat doświadczeń z muzyką na mp3, to te które korzystały z dodatkowej (dużej) karty, szybciej padały. No i czasem się też zwieszały. Ciekawe, czy mapa na tej karcie (a nie pamięci wewnętrznej urządzenia) nie będzie się podobnie zachowywać?
Używam różnych Garminów od chyba 8 lat i nigdy nie miałem takiego przypadku. Ale wszystko przede mną :D

Offline Mężczyzna sierra

« 16 Mar 2018, 13:46 »
Używam różnych Garminów od chyba 8 lat i nigdy nie miałem takiego przypadku. Ale wszystko przede mną :D

mea culpa Waldic pisząc "padały" miałem na myśli żywotność samych baterii (czasu pracy na nich), a nie samego urządzenia i w tym kontekście padło moje pytanie...
Chyba podjąłem decyzję  8)
Jeszcze tylko kwestia wyboru dostawcy: w Decu czy eAzymucie (choć ten ostatni przekonuje dłuższą gwarancją)

Offline Mężczyzna Waldic

« 16 Mar 2018, 13:57 »
Jeszcze tylko kwestia wyboru dostawcy: w Decu czy eAzymucie (choć ten ostatni przekonuje dłuższą gwarancją)
W eAzymucie kupowałem mojego pierwszego Garmina. Legend HCX. Kiedy się zepsuł, a było to już po dwu latach, skorzystałem z trzyletniej gwarancji. Bez problemu ją zrealizowałem. Odesłali mi Vistę, a więc wyższy model, bo Legenda już nie było w sprzedaży. Także ta gwarancja to nie żaden bajer. Za 50 zł myślę, że warto. Ale oczywiście te 5 dyszek możesz przeznaczyć na brązowy płyn z pobliskiej Biedronki :)

Offline Mężczyzna sierra

« 16 Mar 2018, 14:08 »
Za 50 zł myślę, że warto. Ale oczywiście te 5 dyszek możesz przeznaczyć na brązowy płyn z pobliskiej Biedronki :)

To trochę mało, ale biErE (nie myląc z fonetyczną wymową określającą "bursztynowy nektar") z eAzymuta bez dodatkowej mapy i zacznę ćwiczyć  ;D
Zamówię telefonicznie w poniedziałek.
By "brązowego" skosztować będzie okazja po zakupie w drodze nabycia  ;)
W Decu, by zamówić coś wysyłkowo, to muszę tam mieć konto i to mnie zniechęca, no a poza tym Twoja rekomendacja mnie przekonała  8)

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
« 16 Mar 2018, 18:06 »
Zamiast normalnej OSM polecam Open Fiets Map. Jest bardziej skupiona na potrzeby rowerowe i wg. mnie bardziej czytelna. Cała Europa to jakieś 13GB, ale na stronie można sobie wydzielać części, które nas interesują i pobierać tylko skrawki po których planujemy jechać, co zdecydowanie zmniejsza wagę pliku. Działa bardzo dobrze na etrexach.

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 18 Mar 2018, 09:08 »

Ale niestety jeszcze nie otrzymałem Etrexa . Zamówiony był w sobotę na stronie decathlon.pl i termin dostarczenia był na jutro. Dziś dostałem wiadomość, że urządzenia nie mają i mam sobie anulować zamówienie lub wybrać coś podobnego w tej samej cenie. Tym sposobem mają mój 1000 zł i na zwrot pewnie jeszcze poczekam. Wkurzyło mnie to, bo w ubiegłym roku zamawiałem tam buty i sytuacja była identyczna i ostatecznie dostałem zwrot pieniędzy po chyba 2 tygodniach od zamówienia.

Skusiłem się, bo cena niezła i bez zbędnych dla mnie dodatkowych map. Ale to ostatni już raz.

U mnie w Decathlonie jest. Cena była coś koło 240 Euro. Ponoć w magazynie online jest ponad 80 sztuk. Jakby co to daj znać. Do Polski przyjeżdżam 28 marca.
Dzięki, ale ogólnie z dostępnością w innych sklepach nie ma problemu. Tutaj skusiła mnie niska cena i się naciąłem trochę.

Przechodziłem obok, więc wstąpiłem i powiedzieli, że mają na stanie i wysyłają od razu (pewnie zależy od formy płatności). Co do map, to używam bezpłatnych serwisów i jak dla mnie są co najmniej wystarczające. Używałem dla podróży w Polsce, Czechach, Włoszech, Hiszpanii, Francji.

Dobrze wiedzieć. Postanowiłem jednak ponowić zapytanie i poczekać kolejne 5 dni - może jednak dotrze z tej Francji.

Jeśli nie, to biorę z Azymut.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum