...Z drugiego tematu dodam (nie żebym namawiał ) Mapa azymuta...
Mapy UMP i OSM są tworzone przez społeczności. Można więc samemu się zaangażować w ich poprawianie i uzupełnianie. Dla mnie to było hobby na kilka lat.
Idea bardzo dobra. Nic nie mam przeciwko niej. Z edge 705 przez 8 lat jeździłem z UMP.Ale wierz mi, to dwie różne klasy map. Dla idei jednak nie będę jeździł z tą gorszą.
Cytat: maper w 16 Mar 2018, 12:18Mapy UMP i OSM są tworzone przez społeczności. Można więc samemu się zaangażować w ich poprawianie i uzupełnianie. Dla mnie to było hobby na kilka lat.Idea bardzo dobra. Nic nie mam przeciwko niej. Z edge 705 przez 8 lat jeździłem z UMP.Ale wierz mi, to dwie różne klasy map. Dla idei jednak nie będę jeździł z tą gorszą.
Cytat: byczys w 15 Mar 2018, 20:37Ale niestety jeszcze nie otrzymałem Etrexa . Zamówiony był w sobotę na stronie decathlon.pl i termin dostarczenia był na jutro. Dziś dostałem wiadomość, że urządzenia nie mają i mam sobie anulować zamówienie lub wybrać coś podobnego w tej samej cenie. Tym sposobem mają mój 1000 zł i na zwrot pewnie jeszcze poczekam. Wkurzyło mnie to, bo w ubiegłym roku zamawiałem tam buty i sytuacja była identyczna i ostatecznie dostałem zwrot pieniędzy po chyba 2 tygodniach od zamówienia.Skusiłem się, bo cena niezła i bez zbędnych dla mnie dodatkowych map. Ale to ostatni już raz.Zdaje się, że tutaj mają w cenie podobnej jak w Decathlonie. http://www.eazymut.pl/nawigacja-turystyczna/1019-etrex-35-touch.html . Mają sklep stacjonarny ok 300 m od mojej roboty , więc jeśli byłbyś zainteresowany to mogę się tam przejść i sprawdzić czy mają na stanie. Kiedyś u nich kupiłem e-trexa 30 i wszystko było OK.
Ale niestety jeszcze nie otrzymałem Etrexa . Zamówiony był w sobotę na stronie decathlon.pl i termin dostarczenia był na jutro. Dziś dostałem wiadomość, że urządzenia nie mają i mam sobie anulować zamówienie lub wybrać coś podobnego w tej samej cenie. Tym sposobem mają mój 1000 zł i na zwrot pewnie jeszcze poczekam. Wkurzyło mnie to, bo w ubiegłym roku zamawiałem tam buty i sytuacja była identyczna i ostatecznie dostałem zwrot pieniędzy po chyba 2 tygodniach od zamówienia.Skusiłem się, bo cena niezła i bez zbędnych dla mnie dodatkowych map. Ale to ostatni już raz.
Mapa później kupiona nie wiele więcej będzie kosztować. Na stronie eAzymut można się dowiedzieć i porównać z różnicą odbiornika z mapą i bez mapy
Podróżując z nim mam tylko ślad GPS i nie muszę mieć włączonej sieci (mogę to spiąć ze smarfonem i "widzieć" np. połaczenia przychodzące-ale to mój wybór, bo to pewnie też ma wpływ jak długo na jednym komplecie-zanim kupię drugi-pojadę)Zawsze pewnie też mogę taką mapę nabyć w drodze zakupu, ale to pewnie będzie większy wydatek niż kiedy kupuję razem z urządzeniem, chyba.
Patrząc przez pryzmat doświadczeń z muzyką na mp3, to te które korzystały z dodatkowej (dużej) karty, szybciej padały. No i czasem się też zwieszały. Ciekawe, czy mapa na tej karcie (a nie pamięci wewnętrznej urządzenia) nie będzie się podobnie zachowywać?Ktoś, coś na ten temat się rozwinie ?
Cytat: sierra w 16 Mar 2018, 13:25Patrząc przez pryzmat doświadczeń z muzyką na mp3, to te które korzystały z dodatkowej (dużej) karty, szybciej padały. No i czasem się też zwieszały. Ciekawe, czy mapa na tej karcie (a nie pamięci wewnętrznej urządzenia) nie będzie się podobnie zachowywać?Ktoś, coś na ten temat się rozwinie ? Używam różnych Garminów od chyba 8 lat i nigdy nie miałem takiego przypadku. Ale wszystko przede mną
Jeszcze tylko kwestia wyboru dostawcy: w Decu czy eAzymucie (choć ten ostatni przekonuje dłuższą gwarancją)
Za 50 zł myślę, że warto. Ale oczywiście te 5 dyszek możesz przeznaczyć na brązowy płyn z pobliskiej Biedronki
Cytat: byczys w 15 Mar 2018, 20:37Ale niestety jeszcze nie otrzymałem Etrexa . Zamówiony był w sobotę na stronie decathlon.pl i termin dostarczenia był na jutro. Dziś dostałem wiadomość, że urządzenia nie mają i mam sobie anulować zamówienie lub wybrać coś podobnego w tej samej cenie. Tym sposobem mają mój 1000 zł i na zwrot pewnie jeszcze poczekam. Wkurzyło mnie to, bo w ubiegłym roku zamawiałem tam buty i sytuacja była identyczna i ostatecznie dostałem zwrot pieniędzy po chyba 2 tygodniach od zamówienia.Skusiłem się, bo cena niezła i bez zbędnych dla mnie dodatkowych map. Ale to ostatni już raz.U mnie w Decathlonie jest. Cena była coś koło 240 Euro. Ponoć w magazynie online jest ponad 80 sztuk. Jakby co to daj znać. Do Polski przyjeżdżam 28 marca.
Przechodziłem obok, więc wstąpiłem i powiedzieli, że mają na stanie i wysyłają od razu (pewnie zależy od formy płatności). Co do map, to używam bezpłatnych serwisów i jak dla mnie są co najmniej wystarczające. Używałem dla podróży w Polsce, Czechach, Włoszech, Hiszpanii, Francji.