Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311586 razy)

Offline klimkr

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.06.2011
Odp: GPS
« 19 Mar 2018, 13:54 »
To trochę mało, ale biErE (nie myląc z fonetyczną wymową określającą "bursztynowy nektar") z eAzymuta bez dodatkowej mapy i zacznę ćwiczyć
Od paru lat używam eTrexa Touch 35t i praktycznie używam wyłącznie wbudowanej mapy TopoActive Garmina. Ta mapa jest "podzbiorem" OSM np. szczegółowość w okolicach Wwy jest taka jak OSM ale w innych miejscach jest już mniejsza. Pewną wadą jest aktualizacja tylko raz do roku (przez Garmin Express).
Największym plusem jest dobre wyznaczanie tras, z rozróżnieniem aktywności (np. rower górski lub zwykły) czego nie udało mi się sensownie uzyskać w innych mapach.
Sklep Azymuta mogę polecić - kupiłem u nich parę odbiorników i parę map do Garmina.
Rysiek

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
« 19 Mar 2018, 14:14 »
Sklep Azymuta mogę polecić - kupiłem u nich parę odbiorników i parę map do Garmina.

Dzięki  ;)
a to reakcja:

"Witam, paczka została nadana, numer listu przewozowego...
Pozdrawiam
Paweł Wilkoszewski
AZYMUT
ul. Corazziego 4 lok. 12
00-087 Warszawa"

Teraz tylko trzeba szybciutko do "bociana", bo jutro mogę zostać szczęśliwym posiadaczem tego ustrojstwa  8)

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 19 Mar 2018, 14:56 »
Do mnie też już jedzie, ma być jutro  ;)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 19 Mar 2018, 21:28 »
Porażony estetyką map OSM na ekranie odbiornika (szczególnie oznaczenie lasów jest okropne i obniża czytelność) sięgnąłem po mapy Openfietsmap Lite z extract.bbbike.org. Wyglądają znacznie lepiej, bardziej czytelne, do tego są dostępne w kilku wariantach. ALE. W Iranie, Iraku i Syrii, czyli krajach z arabskim alfabetem nazwy miejscowości są nieczytelne i wyświetlają się w formie np. Ol? Nw?w@ (zamiast Quala Nuwawah), Krn (Karin), Jm (Cham), R?bnk? (nie, nie Rybnik, Rabanka ;) ) Nie są to pojedyncze przypadki, jednostkowo to pojawiają się poprawne nazwy. Wiecie z czego może wynikać problem i czy można go rozwiązać? Na OSM też się pojawiają tego typu przypadki, ale raczej w nazwach wiosek, ulic i obiektów.

Offline Mężczyzna M-kwadrat

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 31.07.2012
« 19 Mar 2018, 22:01 »
A nie będzie to problem z Unicode'm opisywany przez Wilka tu https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=20139.0 ?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 19 Mar 2018, 22:17 »
Wiecie z czego może wynikać problem i czy można go rozwiązać?
Złe kodowanie mapy lub poprawne kodowanie mapy, ale etrex nie ma tych znaczków.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 20 Mar 2018, 01:00 »
Te nazwy zostały zapewne poddane transliteracji z arabskiej abdżady na łaciński alfabet. Pomijając już kwestie filtru i egzotyki typu zamiana ه na @ czy ع na 3, to proces sam w sobie jest niemożliwy do zautomatyzowania gdy w zapisie brakuje samogłosek krótkich (a brakuje).

Wystarczyłoby gdyby kompilator mapy używał tagu name:en zamiast name, jeśli w tym drugim występuje alfabet inny niż łaciński. Może warto napisać do autorów openfietsmap?

Offline Mężczyzna sierra

« 20 Mar 2018, 11:41 »

Dzięki  ;)
a to reakcja:

"Witam, paczka została nadana, numer listu przewozowego...
Pozdrawiam
Paweł Wilkoszewski
AZYMUT
ul. Corazziego 4 lok. 12
00-087 Warszawa"

Teraz tylko trzeba szybciutko do "bociana", bo jutro mogę zostać szczęśliwym posiadaczem tego ustrojstwa  8)

Jeszcze nie otwierałem, ale w środku coś tyka, czy to na pewno moje zamówienie  ;D
Teraz czas na testy  8)

Offline Mężczyzna sierra

« 21 Mar 2018, 10:20 »
Z góry sorry za mą ignorancję  :-[ , ale:
w instrukcji użytkownika etrexa 35 touch napisano by używać baterii NiMH lub litowych.
Czy użycie litowo-jonowych może spowodować uszkodzenie tego "cuda techniki"?
Czy jeśli nabędę w drodze zakupu ładowarkę do NiMH, to czy mogę jej użyć do ładowania Li-ion?

Czy macie jakiegoś faworyta, jeśli chodzi o ogniwo czy ładowarkę do niego?
Odwiedzałem bto i eazymuta i coś tam oferują, ale chyba bez rozmowy z kimś lepiej zorientowanym (niż ja) się nie obędzie.
Zwykłe paluchy AA alkaliczne wczoraj wytrzymały jakieś trzy godziny, ale nie patrzyłem w jakim były stanie, kiedy je instalowałem w etrex'-ie.
Z góry dzięki za pomoc     

Offline Mężczyzna Waldic

• Na forum od: 23.01.2010
« 21 Mar 2018, 10:30 »
Czy macie jakiegoś faworyta, jeśli chodzi o ogniwo
Eneloop. Używam od lat, sprawdza się.

Offline Mężczyzna sierra

« 21 Mar 2018, 11:08 »
Czy macie jakiegoś faworyta, jeśli chodzi o ogniwo
Eneloop. Używam od lat, sprawdza się.

te białe (1900), czy czarne (2500)?

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 21 Mar 2018, 11:39 »
A propos eneloopa...

Nie wykluczone, że ikeowe akumulatorki ladda to w rzeczywistości eneloopy. W każdym razie są bardzo przyzwoite.

https://www.spidersweb.pl/2018/02/ikea-ladda-akumulatory.html

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Waldic

« 21 Mar 2018, 11:59 »
Białe mają wg instrukcji 2100 cykli ładowania, czarne 500. Twój wybór http://www.panasonic-eneloop.eu/pl/produkty

Offline Mężczyzna Waldic

« 21 Mar 2018, 12:01 »
Nie wykluczone, że ikeowe akumulatorki ladda to w rzeczywistości eneloopy. W każdym razie są bardzo przyzwoite.
Problem ze wszystkimi towarami sprzedawanymi pod marką własną jest taki, że dzisiaj to jest np eneloop, a jutro już może być zupełnie co innego, z tą samą szatą graficzną.
Inna sprawa, że za 30 zł to można spokojnie zaryzykować. Zwykłe AA mieli zawsze bardzo przyzwoite.
Ale uwaga, za te same 30 zł kupisz paczkę białych eneloopów :)
« Ostatnia zmiana: 21 Mar 2018, 12:08 Waldic »

Offline Mężczyzna sierra

« 21 Mar 2018, 12:13 »
Białe mają wg instrukcji 2100 cykli ładowania, czarne 500. Twój wybór http://www.panasonic-eneloop.eu/pl/produkty

To wiem, a jak z litowo-jonowymi można ich używać?
Znalazłem też taką ładowarkę: https://www.mediaexpert.pl/ladowarki-do-akumulatorow/ladowarka-panasonic-do-akumulatorow-aaa-aa,id-369193
Warta grzechu?
No i co z bateriami litowymi, czy da się je ładować tą ładowarką?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum