Czy gdybym wrzucił do etrexa akumulatorki, to czy jest ładować go z dynamo?
A teraz pytanie za 100 punktów, bo w sumie dopiero teraz mi to przyszło do głowy Czy gdybym wrzucił do etrexa akumulatorki, to czy jest ładować go z dynamo?
Testowo można bez szastania kasą https://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40303632/
Możliwe. Zobaczymy. U mnie wchodzi w grę wymiana elektroniki, więc może wymienią i ok, ale deklarują, że będzie nowy. Pracuję w korpo serwisie i wiem jak to wygląda.
na obrazku widać, że to ustrojstwo podpięte jest pod usb kompa (tam jest źródło "prądu"), zatem pojawia się pytanie czy powerbankiem da się naładować ogniwa umieszczone w czymś co w istocie jest również powerbankiem...?
Cytat: byczys w 21 Mar 2018, 20:54A teraz pytanie za 100 punktów, bo w sumie dopiero teraz mi to przyszło do głowy Czy gdybym wrzucił do etrexa akumulatorki, to czy jest ładować go z dynamo?Akumulatorki naładujesz z dynama tym - https://www.goalzero.com/shop/rechargers/guide-10-plus-power-bank/ choć pewnie proces ten obarczony jest znacznymi stratami prądu.
Co to za wymysł te biedronki?
Te solarne wynalazki nie przemawiają do mnie nic a nic.Co to za wymysł te biedronki?
W dodatkowe gadżety nie chcę się zbroić Nie chcę też opierać wszystkiego na prądnicy, dlatego wybrałem Etrexa na paluszki. Odpadają problemy zalanymi gniazdami, czy niestykającymi kabelkami. Wymieniam baterię, zamykam szczelną klapkę i już - dzień, dwa z głowy.
Robiłem też porównanie ile energii jestem w stanie wydobyć ze zwykłych baterii Varta Industrial, a ile z powerbanku na jednostkę masy. Dla małych prądów jak z etrexie, lepiej wychodziło zasilanie paluszkami...
Powerbank na ogniwa li-ion ma przy tej samej masie ok. 2 razy więcej energii niż baterie AA, więc trochę dziwne te wyniki, gdzie by ta energia uciekała? Jak się do powerbanka podłączy miernik - to podłączony do GPS daje 0,02- 0,1A (tyle mniej więcej bierze), a nie tyle co przy ładowaniu komorki
Przy niskim prądzie w każdym paluszku Varta Industrial jest 2600mAh, co przy napięciu 1,5V daje 3,9Wh.
powerbank na wymienne ogniwa waży może 30g