Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311226 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: GPS
« 15 Gru 2011, 13:57 »
Może ktoś z was coś wie i może cos powiedzieć więcej nt. funkcjonalnośći tego programu. Jakieś "za" jakies "przeciw".
Używa rastrów. więc mapy są olbrzymich rozmiarów (tak naprawdę to zwykłe obrazy skorelowane z siatką GPS). No i jest dość prymitywny, to tyle ;)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 15 Gru 2011, 14:14 »
wątków o GPS'ie jest kilka. może by je scalić, albo jakoś spiąć razem?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 15 Gru 2011, 18:41 »
Wątek GPS jest wielce rozbudowany. To nie tylko odbiorniki GPS, to także różnego rodzaju programy do odbioru, trackery czy nadajniki blotooth itd. Może jakiś GPS-owy dział? "Nawigacja". Luźno myślę i do końca nie przekonany jestem co do tego pomysłu z działem. Raczej rzucam pod dyskusję. Bo sam coraz bardziej zgłębiam tajniki GPS na rowerze a fajnie by było mieć to też na tym forum.

Używa rastrów. więc mapy są olbrzymich rozmiarów (tak naprawdę to zwykłe obrazy skorelowane z siatką GPS). No i jest dość prymitywny, to tyle

Hmm, Mi GPS przyda się napewno, w miastach. Czasem szukając wyjazdu z nich itd. Nawigacja LARK, jaka posiadam, nie ma baterii tak dobrej jak SOLID i jej minusem jest, że nie da się wgrać tam map topo np dla jakiegoś interesującego mnie terenu.  (np Bieszczady Topo itd) Gubi pozycje i trójkącik pozycyjny dokleja do najbliższej "drogi" co przekłamuje pozycje w jakiej sie znajduję.

W tym względzie chyba sprawdzi się solid z T.B, nie wymagam aby tańczył i śpiewał, choć liczę po cichu że da radę. Stąd moje pytania o ten konkretny system lokalizacji i wasze na jego temat opinie.
« Ostatnia zmiana: 15 Gru 2011, 18:43 Księgowy »
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 15 Gru 2011, 18:46 »
pomyliłeś cytowane osoby :wink: btw, ładnie kilometrów nastukałeś :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 15 Gru 2011, 19:01 »
Może ktoś z was coś wie i może cos powiedzieć więcej nt. funkcjonalnośći tego programu. Jakieś "za" jakies "przeciw".

Używam TrekBuddy podczas wędrówek pieszych i rowerowych i wystarcza mi na tyle, że na razie nie myślę o tym, żeby wydawać kilkaset złotych na jakiegoś Garmina.

Program używa map rastrowych, które można sobie kupić (niezbyt spory wybór) lub przygotować samemu. Mapy nie są więc skalowalne. Niejako obejść to można przygotowując sobie warstwy z mapami w odpowiedniej skali.
Ja głównie wykorzystuję TB do sprawdzania aktualnej pozycji na mapie. Co do nawigacji, to można sobie wcześniej przygotować tzw. waypointy czy trasę, po której będzie program nas prowadził. Mimo, że teoretycznie da się nawet skonfigurować program tak, by pojawiły się wskazówki głosowe, to - moim zdaniem - raczej traktować go należy jako swego rodzaju elektroniczną mapę, a nie nawigację (w sensie nawigacji samochodowej).

Plusy:
- koszty. Jeśli już masz odpowiednią komórkę z modułem GPS, to nie wydasz na program ani złotówki (chyba, że chcesz kupić sobie gotowe mapy). Jeżeli komórka nie ma modułu GPS, to trzeba zainwestować w moduł zewnętrzny.
-  sporo zabawy przy samodzielnym przygotowywaniu map i tras

Minusy:
- program jest dość prymitywny, mało interaktywny, nie sprawdzi się jako np. nawigacja samochodowa
- zajmuje telefon (nie na wszystkich modelach da się w tym samym czasie dzwonić)
- sporo zabawy przy samodzielnym przygotowywaniu map i tras

Używa rastrów. więc mapy są olbrzymich rozmiarów.
Nie zanotowałem żadnych problemów z tym związanych. Karta pamięci zmieści całkiem sporo map.

Edit:
Zapomniałem napisać o tym, że oczywiście TB pozwala zapisywać ślady z wycieczek w pliku gpx, które można potem wykorzystać. Na co dzień używam dataloggera, więc nie wykorzystuję tej funkcji programu.
« Ostatnia zmiana: 16 Gru 2011, 07:53 Toorysta »

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 15 Gru 2011, 19:08 »
Na Androida używam Androzic i konwertuje mapki 1:100k i zajmują około 20Mb

« 15 Gru 2011, 19:27 »
A dziekuje - To moja pierwsza przekroczona "dycha" i od razu tyle;D

:D

A więc cieszmy się;P

A cytat fakt nie ten;P
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

• blog podróżniczy
« 15 Gru 2011, 21:44 »
Gubi pozycje i trójkącik pozycyjny dokleja do najbliższej "drogi" co przekłamuje pozycje w jakiej sie znajduję.
To robi program nawigacyjny, a nie sprzęt.
Co do larka to użyj OziExplorer.

« 17 Gru 2011, 19:54 »
Lark skazany jest na przegraną z solidem, głównie ze względu na baterię. Nie wiem czy bez ładowania 5h wytrzyma;/

• blog podróżniczy
« 17 Gru 2011, 23:29 »
Niewątpliwie, chociaż mój wujek korzysta z jednego larka + zewnętrznego akumulatora jako kokpitu do paralotni, wszystko na budżetowej torbie na kierownicę z lidla :D

Nie zanotowałem żadnych problemów z tym związanych. Karta pamięci zmieści całkiem sporo map.
Mapa polski w rozsądnej skali ile zajmuje? Jakieś parę GB :D
Nie da się selektywnie włączać interesujących warstw i takie tam, rastry są dość prymitywnym sposobem przechowywania map. Jeśli mam wybór raster/wektor, to rezultat jest oczywisty. Inna sprawa, że bardziej egzotyczne regiony takiego wyboru nie mają ;)

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 18 Gru 2011, 09:28 »
Mapa polski w rozsądnej skali ile zajmuje? Jakieś parę GB :D

Mapa drogowa, którą sobie spreparowałem, ma poniżej 1 GB - trzy warstwy w różnych skalach pokrywające cały obszar kraju i dwie warstwy z wybranymi miastami w skali pozwalającej widzieć ulice.
Do tego mapy topograficzne/turystyczne interesujących mnie akurat obszarów (zwykle taka paczka konkretnego regionu zajmuje 100-200 MB).
W sumie zestaw map, jaki mam na komórce, nie zajmuje więcej niż 2 GB.

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 19 Gru 2011, 13:56 »
Co do GPS Garmin 62s i Edge 800: czy moje wnioski idą w dobrą stronę?
http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=2741.msg94895#msg94895

Przychylam się do 62s tylko jak zawsze jest to dla mnie nowy sprzęt i informacji cała masa.
Wydaje się, że 62s jest o wiele bardziej praktyczny. Zgadza się?
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
« 19 Gru 2011, 15:56 »
O wiele bardziej praktyczny, najbardziej zyskujesz na zasilaniu (2xAA), Edge ma wbudowany akumulator. Seria 62 jest szybka i wygodna w przeglądaniu mapy, choć niestety ciągnie sporo baterii - wystarcza na ok. 1,5 dnia wyprawowego. Jeśli preferujesz dłuższy czas pracy na baterii (niecałe 30h, czyli 3 dni jazdy na 2 bateriach AA), a możesz przeboleć wolniejszy procesor i mniejszy ekran - lepszy będzie 60Csx lub Legend/Vista HCx.

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
« 20 Gru 2011, 01:14 »
 Tylko, że 60Csx nie jest już produkowany, a kupno używanego to zawsze ryzyko nabycia modelu z wadami ukrytymi. Wychodzi na to, że trzeba będzie przygotować kasę na ten 62s. Z uchwytem rowerowym, ładowarką i zapasem baterii to trochę wyniesie :roll: Jakiś pokrowiec do tego jest potrzebny?
« Ostatnia zmiana: 20 Gru 2011, 01:22 vilqu »

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
« 20 Gru 2011, 03:07 »
Dałeś mi tym do myślenia z tym Amazonem, co prawda w tym brytyjskim 60csx jest droższy od 62s ale zawsze to jakaś opcja. W USA (w tym również na ebayu) jest dużo taniej, ale w tym przypadku dochodzi zapewne cło, w każdym razie jeszcze poszperam. W ostateczności można zaryzykować z używanym egzemplarzem.

O czasie pracy serii 60/62 czytałem w pewnym ciekawym wątku na garniaku.pl :wink: Skłaniałbym się ku starszej wersji, bo chyba w odbiorniku GPS nie rozdzielczość wyświetlacza i szybkość przesuwania mapy są najważniejsze, tak mi się przynajmniej wydaje.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum