W przypadku alkalicznych, to po komunikacie o wyczerpanej baterii, da się przejechać góra z kilometr. Tylko jak już padną baterie kompletnie, to na nowych zaczyna szukać satelitów od nowa. W rezultacie, szybciej jest dla mnie, od razu po komunikacie, wyłączyć GPS i zmienić baterię, bo można szybciej ruszyć z ponowną rejestracją śladu
Cytat: maper w 26 Mar 2018, 11:36Nie wydaje mi się, żeby powodem krótkiej pracy eneloopów był brak naładowania ich przed użyciem. Raczej stawiam na niewłaściwe ustawienie rodzaju zasilania w garminie.Ale ustawienie rodzaju baterii - to ma wpływ jedynie na to jak działa wskaźnik poziomu baterii oraz jak szybko Ci się pojawi komunikat o potrzebie wymiany baterii. Natomiast jeśli jedziesz do oporu, aż urządzenie samo się wyłączy - to wtedy niezależnie od ustawień typu baterii pociągną tyle samo.
Nie wydaje mi się, żeby powodem krótkiej pracy eneloopów był brak naładowania ich przed użyciem. Raczej stawiam na niewłaściwe ustawienie rodzaju zasilania w garminie.
Po takim chwilowym wyłączeniu odbiornika, powinien on stosunkowo szybko złapać fixa. Zdecydowanie szybciej, niż wtedy, gdy go włączamy po raz pierwszy danego dnia. A szczególnie długo to trwa, gdy odbiornik nie był używany od dłuższego czasu.
Po takim chwilowym wyłączeniu odbiornika, powinien on stosunkowo szybko złapać fixa
A najdłużej jak wysiadamy z samolotu i biedaczek musi się odnaleźć w nowym otoczeniu
Cytat: Wilk w 26 Mar 2018, 18:16A najdłużej jak wysiadamy z samolotu i biedaczek musi się odnaleźć w nowym otoczeniu Nie włączasz odbiornika podczas lotu? Słyszałem, że kapitanowie po zapytaniu na ogół nie robią z tym problemu, bo jest to odbiornik, nie nadajnik i nie ma wpływu na działanie urządzeń pokładowych.
kapitanowie po zapytaniu na ogół nie robią z tym problemu
Nie chodzi o żywotność. Akumulatory mają inne (niższe) napięcie niż baterie, więc w pewnym momencie urządzenie uznaje że są już całkowicie wyczerpane, choć to jeszcze nie ten moment.
Ktokolwiek pyta o to?
Jeszcze ładowarka nie dotarła, ale czas ładowania ok. 10 godzin skłania do zakupu w drodze nabycia jeszcze jednej pary ogniw (nie wiem dlaczego używa się skrótu myślowego "bateria" skoro wiki: https://pl.wikipedia.org/wiki/Bateria_ogniw wyraźnie to rozróżnia-ale nie będę się czepiał