Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311553 razy)

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
Odp: GPS
« 27 Mar 2018, 12:24 »
Jeśli ładowarka to rzeczywiśce NC-1000 to ma ona do wyboru kilku róznych prądów ładowania od 200 do bodajże 1000 mA, czyli może być zarówno 10 jak I3 godziny. Co kto lubi ;)
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
« 27 Mar 2018, 12:27 »
Jeszcze ładowarka nie dotarła, ale czas ładowania ok. 10 godzin skłania do zakupu w drodze nabycia jeszcze jednej pary ogniw (nie wiem dlaczego używa się skrótu myślowego "bateria" skoro wiki: https://pl.wikipedia.org/wiki/Bateria_ogniw wyraźnie to rozróżnia-ale nie będę się czepiał  ;)
To jakąś badziewną ładowarkę kupiłeś. Ładowarka z prądem 700-1000 mA naładuje ogniwa AA w 3-4h

Mówili, że profi, zresztą:

Zamówiłem nc 1000 plus (110 pln), nabyłem w drodze zakupu dwie czarne 2550* (15 pln/szt.)  i cztery białe 2100* (11pln/szt.) -myślę, że to powinno wystarczyć na nawet dłuższe wycieczki  ;)

*-tak jest na fakturze (na obudowach to odpowiednio: 2500, 1900

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 27 Mar 2018, 12:55 »
Mówili, że profi, zresztą

No to przeczytaj instrukcję ładowarki, sprawdź jej rzeczywiste możliwości, a nie mówisz, że ładuje 10h. Prawie każda lepsza ładowarka ma do wyboru prąd ładowania i od jego wyboru zależy szybkość ładowania, może być 10h, a mogą być 3h.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 27 Mar 2018, 13:03 »

Offline Mężczyzna sierra

« 27 Mar 2018, 13:46 »

Offline Mężczyzna sierra

« 27 Mar 2018, 23:54 »
Dziś zrobiliśmy małdycką rundkę (92 kaemy w jakieś 6 godzin brutto z popasem) i z czasu pracy garmina nie jestem zadowolony.
Przed wycieczką nabyłem w drodze zakupu (kolejne) dwa czarne aku (2500) i po założeniu ich do garmina wybrałem (odpowiednie) źródło zasilania i... po pięciu godzinach, jakieś 20 kaemów przed Elblągiem (w drodze powrotnej) zdechły.
Mam nadzieję, że to "wina" aku wyjętych z pudełka (bez ładowania, rozładowywania), bo w innym przypadku czas pracy mocno rozczarowuje.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 28 Mar 2018, 00:27 »
Przed wycieczką nabyłem w drodze zakupu (kolejne) dwa czarne aku (2500) i po założeniu ich do garmina wybrałem (odpowiednie) źródło zasilania i... po pięciu godzinach, jakieś 20 kaemów przed Elblągiem (w drodze powrotnej) zdechły.
Mam nadzieję, że to "wina" aku wyjętych z pudełka (bez ładowania, rozładowywania), bo w innym przypadku czas pracy mocno rozczarowuje.

Ale jak można mówić o rozczarowaniu jak nie znasz faktycznego poziomu naładowania akumulatorów? To tak jakby założyć rozładowany akumulator do samochodu i narzekać, że ten szmelc nie chce odpalić.

Takie informacje to absolutnie niczego nie mówią. Jak będziesz miał ładowarkę i naładujesz je do pełna - to wtedy można coś konkretnego powiedzieć w temacie, dopiero wtedy zobaczysz jakie są realne osiągi tego Garmina na różnych ogniwach.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 28 Mar 2018, 00:46 »
Dziś zrobiliśmy małdycką rundkę (92 kaemy w jakieś 6 godzin brutto z popasem) i z czasu pracy garmina nie jestem zadowolony.
Ale co tak naprawdę było celem tego dziwnego eksperymentu?
Wyciągnięcie jałowych wniosków z bezwartościowego pomiaru?

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 28 Mar 2018, 02:17 »
Test powinien zakończyć się wyrzuceniem tych Eneloopów, jako rozładowanych i nieprzydatnych ;)

Offline Mężczyzna sierra

« 28 Mar 2018, 07:09 »
Po załadowaniu eneloopów do garmina, sprawdziłem stan naładowania baterii i był max.
Ktoś z Kolegów sugerował, ze te zakupione są naładowane w 75%, tak więc chciałem sprawdzić na ile wystarczą.

Na tym polegał ten test.
Eneloopy go nie zdały i to mnie rozczarowało.
Być może u Sprzedawcy leżały one jakiś czas i miały znacznie poziom naładowania niż wskazałem wyżej.
Garmin pokazał, że są naładowane w 100%

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 28 Mar 2018, 07:22 »
Test powinien zakończyć się wyrzuceniem tych Eneloopów, jako rozładowanych i nieprzydatnych ;)
Nie można wrzucać... Trzeba recyclingować. Ja się chętnie podejmę, nawet gratis  ;D
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 28 Mar 2018, 08:04 »

Jak masz ustawiony w garminie poziom podświetlenia ekranu? Może na max?
Czy jeśli zmniejszysz, to bardzo ucierpi komfort użytkowania odbiornika?

Offline Mężczyzna sierra

« 28 Mar 2018, 08:22 »
Jak masz ustawiony w garminie poziom podświetlenia ekranu? Może na max?
Czy jeśli zmniejszysz, to bardzo ucierpi komfort użytkowania odbiornika?

Jest ustawiony na 50%.

Próbowałem ustawić tryb eko, ale wtedy garmin się samoistnie wyłączał.
Dopiero jak przywróciłem ustawienia fabryczne (właśnie 50%) normalnie ślad zapisywał w trybie "rower"
Przywróciłem też ustawienie "auto" (wtedy po dotknięciu ekranu się podświetla i po kilku sekundach gaśnie).
Jak dotrze ładowarka, to zobaczę czy te osiągi się poprawią, czy może coś nie tak z operatorem tego ustrojstwa lub samym urządzeniem. Moi znajomi mają garminy z wbudowanym aku i one faktycznie nie wymagają tak częstego ładowania.
Odwiedzę też forum garniaka, by nie zaśmiecać swoimi "bezużytecznymi testami" tego szacownego forum.
Sorry za te słowa, ale trochę mnie szlag trafia jak słyszę "takie" rady.
P.S.
Podobnie krótko żyje garmin oregon 700 kolegi z którym dość często jeżdżę.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 28 Mar 2018, 08:27 »
To nie była rada, tylko ocena Twoich wniosków.
Skoro nie znałeś poziomu naładowania akumulatorów to co sprawdziłeś?
Będziesz miał ładowarkę to zrobisz testy, które w ogóle cokolwiek powiedzą.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 28 Mar 2018, 08:31 »
Po załadowaniu eneloopów do garmina, sprawdziłem stan naładowania baterii i był max.
Ktoś z Kolegów sugerował, ze te zakupione są naładowane w 75%, tak więc chciałem sprawdzić na ile wystarczą.

Na tym polegał ten test.
Eneloopy go nie zdały i to mnie rozczarowało.
Być może u Sprzedawcy leżały one jakiś czas i miały znacznie poziom naładowania niż wskazałem wyżej.
Garmin pokazał, że są naładowane w 100%

Garmin to tylko nawigacja, nie tester akumulatorów. Myślałem, że to oczywista oczywistość. Urządzenie nie wie jaką pojemnosc ma akumulator, który w nim umieszczasz. 1000 czy 2500 mAh?. Jeśli napięcie  źródła prądu mieści się w jakimś dopuszczonym przedziale, na początku zawsze pokaże 100%. Ale czy jest to 100% z np. 1250 mAh to już wiesz tylko ty. Mam nadzieję, że jasno się wypowiadam... Urządzenie jest zasilane energią elektryczną, a nie procentami.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum